Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Nie tylko wiewiórki robią zapasy

Nie tylko wiewiórki robią zapasy 06/15/2010 15:51 #3731

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Grunt to mieć dobrą metę na: żwir, glinę itp. Na każdych rybach, gdzie konieczne jest użycie tych dodatków można zaoszczędzić jednorazowo od kilkunastu do dwudziestukilku PLN. Krótka fotorelacja z wycieczki po żwir w betoniarni znajomego:

Żwir najlepiej od razu przesiać przez średnie 4mm sito. Taki żwir nie rozbija nam za mocno zanęty i nie wymaga dużych ilości kleju. Nadaje się też do klejenia robaków, choć ten jest trochę za ostry.

Nawet na kilkanaście wyjazdów nad Wartę wystarczy:

No, a teraz można jechać na rybki :)

A Wy gdzie robicie swoje zapasy?
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 06/15/2010 16:37 przez autofocus.

O:Nie tylko wiewiórki robią zapasy 06/16/2010 15:17 #3756

• ŁYSY
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Ja niestety w sklepach :( :(

O:Nie tylko wiewiórki robią zapasy 06/16/2010 20:21 #3766

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Teraz przynajmniej już wiemy po co tak naprawdę zmieniłeś samochód :laugh: .
Ja, tak samo jak ŁYSY co najwyżej mogę liczyć na mały rabat w sklepie przy dużych zakupach :unsure: . A swoja drogą to narobiłem sobie zapasu glin rzecznych oraz wiążących i pomału mi się termin ważności zaczyna kończyć, a Warta ciągle wysoka. Czuję się dosłownie jak na przedzimiu :( .
Przemo 1969 Pozna

O:Nie tylko wiewiórki robią zapasy 06/16/2010 21:52 #3768

• river
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Jeszcze trzeba dać czas potem żeby brzegi doszły do siebie po tym zalaniu więc jeszcze z dwa miesiące do normalności?
A słyszałem że po opadnieciu wody ma byc zakaz wchodzenia np w Poznaniu
nad Warte - zarazki na łące itp (ale to na razie plotka wiec na tym moze sie skonczyc)

Może na Noteć na rybki? :)
Troche glinki bedzie można sie pozbyc :)

O:Nie tylko wiewiórki robią zapasy 06/17/2010 09:32 #3770

• ŁYSY
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Oprócz dobrej mety na żwir i glinę, trzeba też mieć gdzie to wszystko trzymać :laugh: Ja jakbym przywiózł do domu taką wanienkę żwiru jak Autofokus, to wyleciałbym bym razem z nią, a nie sądzę że dało by się w niej spać, szczególnie na żwirze :laugh: :cheer:

O:Nie tylko wiewiórki robią zapasy 06/17/2010 12:14 #3771

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
ŁYSY napisał:
Oprócz dobrej mety na żwir i glinę, trzeba też mieć gdzie to wszystko trzymać :laugh:

A to fakt! Mam to szczęście, że posiadam coś a'la garaż tyle, że z normalnym wejściem bez bramy wyjazdowej. Nie trzymam tam wartościowych rzeczy (wiadomo), ale na przechowywanie: siatek, glin, żwiru, zanęt i innych akcesoriów nadaje się idealnie. Mam tam nawet lodówkę więc w domu nie ma awantur :laugh: Taka komórka jest szczególnie przydatna po przyjeździe z każdych zawodów, a szczególnie z takich na których padał deszcz i wszystko jest przemoknięte (nie tylko siatka).Zrzucam wszystko tylko pokrowiec do domu i po dwóch dniach wszystko suche :) Jest to też idealne miejsce na wcześniejsze mieszanie zanęt.

Tak to wygląda. Straszny bałagan, ale przed sezonem był porządek :woohoo:

Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 06/17/2010 16:54 przez autofocus.

O:Nie tylko wiewiórki robią zapasy 06/17/2010 17:11 #3772

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Dziś zrobiłem małą wycieczkę po glinę. Wpierw udałem się w jedno sprawdzone miejsce z gliną, która jest mieszanką gliny wiąż i rozpr., gdzie zwykle przez podmokły teren jest ciężko dojechać samochodem.

Teren był suchy, ale za dużo krzaków. Szkoda lakieru na samochodzie więc pojechałem w inne miejsce, do jednej z kilku pobliskich żwirowni.

A o to efekty:

Przy okazji znalazłem bardzo mocną glinę, wręcz plasteliną o siwym kolorze. Doskonale się będzie nadawać do podawania samego robactwa albo do części kul, które mają długo postać w mocnym nurcie. Popatrzcie na zdjęcie, glina aż się świeci, a nieduże jej wiadro było cięższe niż całe wiadro sensasa tej brązowej.

Glinę trzymam w wiadrach przykrytą jakąś plandeką. Słyszałem, że nie powinno się ją od razu przecierać tylko dopiero przed robieniem zanęty. Ile w tym prawdy i dlaczego nie wiem?! Ponoć ma to związek z napowietrzaniem gliny podczas przecierania, ale jakoś nie mogę tego skumać :unsure: Może Górek coś rozjaśni w temacie?
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 06/17/2010 17:23 przez autofocus.

O:Nie tylko wiewiórki robią zapasy 06/18/2010 13:10 #3796

• ŁYSY
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Kurcze, też chciałbym mieć taką "komóreczkę", chyba zacznę grać lotka..... :( :laugh:

O:Nie tylko wiewiórki robią zapasy 06/18/2010 23:33 #3813

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
river napisał:
Jeszcze trzeba dać czas potem żeby brzegi doszły do siebie po tym zalaniu więc jeszcze z dwa miesiące do normalności?

Na dzień dzisiejszy w Poznaniu w okolicy mostu św. Rocha stan wody wynosi:

433 cm, stan alarmowy 450 cm a woda spada 14 cm na dobę. W kolejnych dniach hydrolodzy przewidują stan 19.06 - 418cm, 20.06 - 405cm, 21.06 - 392cm. Czyli Warta w ciągy 10dni spadnie o 140 cm a po 20 dniach ok 2m. Później jeszcze trochę słonka na obsuszenie brzegu to wychodzi, że ok 20-stego lipca będziecie już łowić na swojej upragnionej rzece :) To dobrze, bo pod koniec lipca i na początku sierpnia ma być chyba Maver i Robinson albo Liga Sponsorów? Szkoda by było odwołać lub przenosić z takiego łowiska. No chyba, że na Maltę :woohoo:
Pozdrawiam!
autofocus

O:Nie tylko wiewiórki robią zapasy 06/19/2010 00:01 #3815

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
autofocus napisał:

Tak to wygląda. Straszny bałagan, ale przed sezonem był porządek :woohoo:

Komórka pierwsza klasa. Właściwie brakuje tutaj tylko jakiegoś spanka na ciche dni :woohoo: .

autofocus napisał:

Na dzień dzisiejszy w Poznaniu w okolicy mostu św. Rocha stan wody wynosi:

433 cm, stan alarmowy 450 cm a woda spada 14 cm na dobę. W kolejnych dniach hydrolodzy przewidują stan 19.06 - 418cm, 20.06 - 405cm, 21.06 - 392cm. Czyli Warta w ciągy 10dni spadnie o 140 cm a po 20 dniach ok 2m. Później jeszcze trochę słonka na obsuszenie brzegu to wychodzi, że ok 20-stego lipca będziecie już łowić na swojej upragnionej rzece :) To dobrze, bo pod koniec lipca i na początku sierpnia ma być chyba Maver i Robinson albo Liga Sponsorów? Szkoda by było odwołać lub przenosić z takiego łowiska. No chyba, że na Maltę :woohoo:

Muszę Wam powiedzieć, że obserwuję opadającą wodę, a w trawie przy wale można zobaczyć mnóstwo ryb. Tak, jak w korycie na betonie ryby muszą się mocno naszukać kryjówek, tak tutaj mają istny raj. Do tego stojąc przez chwilę zaobserwowałem na pół metrowej wodzie kilka ataków drapieżników. Gdybym widział jakiś sposób na umieszczenie i poprowadzenie zestawu w tej trawie, to mogłoby być nawet ciekawe doświadczenie. 20. lipca to jest bardzo optymistyczna data, a ciekawe jaka ryba będzie dominowała na Warcie w Poznaniu w drugiej połowie roku i kiedy będzie się można o tym przekonać?
Przemo 1969 Pozna
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.58 sekundy