Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Podanie gliny i zanęty w kontekście łowisk rzecznych

Podanie gliny i zanęty w kontekście łowisk rzecznych 05/15/2010 00:35 #3168

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
[center][color=#800000][b]Grzesiek, Okr

Podanie gliny i zanęty w kontekście łowisk rzecznych 05/15/2010 00:35 #3169

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
No i znowu nie będę się nudził na nocce w robocie :)
Pozdrawiam!
autofocus

O: Podanie gliny i zanęty w kontekście łowisk rzecznych 05/16/2010 00:48 #3176

• fiks
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Tekst nawet fajny, ale czy najlepsi w Polsce nęcą w ten właśnie sposób?

O:Podanie gliny i zanęty w kontekście łowisk rzecznych 05/16/2010 01:16 #3177

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Artykuł jako takiego sposobu nęcenia nie ukazuje, jego celem jest raczej pobudzenie wyobraźni i wymuszenie właściwego sposobu myślenia nad wodą, co wlaśnie jest cechą najlepszych zawodników.

O: Podanie gliny i zanęty w kontekście łowisk rzecznych 05/16/2010 02:09 #3178

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
fiks napisał:
Tekst nawet fajny, ale czy najlepsi w Polsce nęcą w ten właśnie sposób?

Tak, bo Górek to jeden z nich!
Posunę się do tezy (na własną odpowiedzialność), że rozumienie poruszonego tematu przez kolegę Górka jest znacznie większe niż wielu tak zwanych najlepszych. Oczywiście nie jest to równoznaczne z tym, że jest lepszym od nich wędkarzem. Przecież dobry kucharz nie musi dogłębnie znać właściwości używanych przez siebie składników. Tylko, że wtedy zostanie on jedynie dobrym lub co najwyżej bardzo dobrym kucharzem. Żeby zostać wybitnym trzeba tak myśleć jak Górek!
Pozdrawiam!
autofocus

Podanie gliny i zanęty w kontekście łowisk rzecznych 05/17/2010 09:32 #3192

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Natomiast nie ma większego sensu dodawać ich do markowych zanęt ukierunkowanych na rzekę, gdyż same w sobie zawierają spore ilości tego typu kleju.

Górek, nie zawsze używa się gliny - czasem żwir a dwa - jak woda ciągnie na 35-40gr to nieraz 2 paczki dobrego kleju + doklejanie bentonitem nie wystarcza. Ja zimą przy znacznie mniejszym uciągu bo tylko 18-25gr do ciemnej płoci Lorpio z serii super i 6kg gliny dodawałem 2 spożywczego kleju Trapera i dzieląc to na części odpowiednio doklejałem bentonitem a i tak większość ryb łowiłem na rozmyciu. Fakt, że moja glina to raczej połączenie gliny rozprasz. z wiąż., jednak tak było.
Koledzy ostatnio łowili takie ryby na łowisku gdzie 3 paczki super mocnego Lorpio + dobra glina ledwo starczyło tak ciągnęło, gdyz zestaw trzeba było prowadzić bardzo wolno:
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 03/13/2012 00:40 przez Astor.

Podanie gliny i zanęty w kontekście łowisk rzecznych 05/17/2010 11:42 #3194

• sebek21
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
super reportaż!!!!! bardzo pomocny w przygotowaniu rzecznych mieszanek

O:Podanie gliny i zanęty w kontekście łowisk rzecznych 05/17/2010 14:25 #3200

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
autofocus napisał:
Natomiast nie ma większego sensu dodawać ich do markowych zanęt ukierunkowanych na rzekę, gdyż same w sobie zawierają spore ilości tego typu kleju.

Górek, nie zawsze używa się gliny - czasem żwir a dwa - jak woda ciągnie na 35-40gr to nieraz 2 paczki dobrego kleju + doklejanie bentonitem nie wystarcza. Ja zimą przy znacznie mniejszym uciągu bo tylko 18-25gr do ciemnej płoci Lorpio z serii super i 6kg gliny dodawałem 2 spożywczego kleju Trapera i dzieląc to na części odpowiednio doklejałem bentonitem a i tak większość ryb łowiłem na rozmyciu. Fakt, że moja glina to raczej połączenie gliny rozprasz. z wiąż., jednak tak było.
Koledzy ostatnio łowili takie ryby na łowisku gdzie 3 paczki super mocnego Lorpio + dobra glina ledwo starczyło tak ciągnęło, gdyz zestaw trzeba było prowadzić bardzo wolno:

Zgadzam się z Tobą w 100%. W artykule nie poruszyłem aspektu, iż czasem gliny daje się niewiele lub wcale i wówczas klej spozywczy jest o wiele skuteczniejszy niż bentonit a jego zastosowanie jest słuszniejsze ze względu na skład mieszanki. Co do extremalnych uciągów to właśnie do takich został stworzony klej arabski super mocny. Jedyny klej, który bez problemów na dnie zatrzyma nawet zanętę uklejową z gliną rozpraszającą :)

pozdrawiam
Kacper Górecki

Podanie gliny i zanęty w kontekście łowisk rzecznych 05/20/2010 20:12 #3245

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Od kilku lat pisałem ,że nie zanęta ,a konsystencja jest istotą i gwarancją sukcesu i nie dotyczy to tylko rzek .Górek pierwsza klasa artykuł.

Podanie gliny i zanęty w kontekście łowisk rzecznych 06/13/2010 09:40 #3688

• borowik72
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Tyle lat łowie a tu proszę o klejach się dowiaduje glinkach itp muszę spróbować fajna ta szkoła ,,górek''
pozdrawiam
Ostatnio zmieniany: 06/13/2010 09:48 przez admin.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.74 sekundy