Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Carmel - CarAmel

Carmel - CarAmel 05/13/2010 01:13 #3149

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
Może mi ktoć wytłumaczyć czy jest jakaś różnica miedzy atraktorem w proszku carmel bream a samym carmelem? Do dzisiaj wydawało mi się ze carmel to atraktor leszczowy silnie słodzący a dzisiaj przeczytałem ze jest słony?
Ostatnio zmieniany: 05/13/2010 12:35 przez Dorian.

O:Carmel pyatnie? 05/13/2010 10:02 #3151

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
On dokładnie nazywa się carAmel a wiele osób utożsamia go z karmelem z którym wspólnego dla mnie nie ma nic. Caramel to po prostu nazwa handlowa. Tego preparatu używam bardzo dużo ale nie jako zapach a jako preparat solący moją zanętę. W wielu wodach (praktycznie w każdej) kapitalnie sprawdza mi się połączenie slodkości ze słonym. Sól i cukier oddziaływują na siebie synergistycznie czyli potegują swoje działanie.

pozdrawiam
Kacper Górecki

O:Carmel pyatnie? 05/13/2010 10:52 #3152

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Górek napisał:
Sól i cukier oddziaływują na siebie synergistycznie czyli potegują swoje działanie.

pozdrawiam
Kacper Górecki

Stare kucharskie powiedzenie mówi, że co nie słone to nie słodkie :)

PS Z tym carAmel to jestem zaskoczony :ohmy:
Pozdrawiam!
autofocus

O:Carmel pyatnie? 05/13/2010 10:59 #3153

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
Najdziwniejsze ze zapach wydaje sie słodki i powinien działać na leszcze czy tylko ja mam takie złudzenia.

O:Carmel pyatnie? 05/13/2010 11:24 #3155

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Od jakiegoś czasu z moich doświadczeń i rozmów z kolegami znacznie bardziej doświadczonymi wynika, że często nie chodzi tu o zapach a o smak zanęty (słony/słodki). Kilku moich znajomych na GPP łowiło obok Pana Lorenca i NIGDY żaden z nich z jego wiadra nie poczuł żadnego zapachu wskazującego na użycie atraktora. Zapach służy tlko i wyłącznie pobudzeniu ryby, ściągnięcia jej do kul, jednakże gdy ryby stoją już w zanęcie lepiej podawać im neutralny towar bez atraktorów, które zazwyczaj mogą je drażnić. Od jakiegoś czasu testuje różne substancje zapachowe gdyż pracuję nad silnymi koncentratami zapachowymi do glin i zauważam, że jak już ryba wejdzie w to co się poda to donęcanie aromatyzowanymi kulami wpływalo na nie raczej negatywnie niezależnie od zapachu marki atraktora itd. Było to widać szczegolnie przy polowie większych ryb.

O:Carmel pyatnie? 05/13/2010 12:08 #3156

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
To by miało sens. Pamiętam że w zeszłym roku na zawodach miałem zanetę z vanila i dodatkiem carmelu 0.5paczki dosłownie i nałapałem płotek na 2gie miejsce. Tydzień później ta sama zanęta vanilia ale bez carmelu i tylko 600g "żyletek" bez płoci. Więc coś w tym musi być.

Najdziwniejsze jest to że słodki zapach a smak słony.Czysta chemia.
Ostatnio zmieniany: 05/13/2010 13:34 przez Biały.

O:Carmel pyatnie? 05/21/2010 13:45 #3263

• Micro
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Czy do paczki Caramelu dodajemy łyżeczkę słodzika i to traktujemy jako atraktor?
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.53 sekundy