Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Z czym do karasi?

Z czym do karasi? 04/30/2010 13:21 #2989

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Potrzebuję rady zawodników mających doświadczenia na łowiskach, gdzie dominują karasie. Jak wabić te ryby? Jaka zanęta spożywcza? Na słodko czy neutralnie? Żółto i grubo (powiedzmy karpiowo) czy brązowo i puszyście? Zioła (jak podają "źródła pisane": kozieradka lub maggi, czy klasyczna wanilia? W zanęcie (poza kukurydzą) pinka czy gruby robak?
Wyniki buduje się tam na karasiach w okolicach i nieco większych od dłoni. Podobno ryby biorą i wagi przekraczające 5000pkt nie są niczym wyjatkowym.
[color=#BF0000][b]"B
Ostatnio zmieniany: 04/30/2010 13:22 przez JOKER.

O:Z czym do karasi? 05/01/2010 17:07 #3003

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
JOKER, póki co to na wyczyn,fora.pl chyba jeszcze jest dawna relacja jednego z uczestników kadry Polski z ME we Włoszech gdzie łowili karasie.
Pozdrawiam!
autofocus

O:Z czym do karasi? 05/02/2010 17:53 #3014

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
No i po imprezie. Nie połowiłem. Wiem ze winny się tłumaczy, ale wylosowałem sektor gdzie 1 karaś (słownie JEDEN) dał sąsiadowi trzecie miejsce, a dwa karasie i garść płotek z otworka pozwoliła Tomkowi Baranowskiemu wygrać. Obok Vasyl miał jednego jazgarzyka.
Dla kontrastu w pozostałych sektorach wyniki sięgnęły 8 i 13 kilo...

Nie wiem czy komuś to kiedyś w czymś pomoże, zwłaszcza w swietle mojego wyniku, ale napisze jak łowiłem.

Łowisko - zalew Złota Rybka k Oświęcimia

Zanęta
2 kilogramy MVDE catch - karasiowa, dość gruba, ciemnożółta
20 dag biszkopt
puszka miksowanej kukurydzy
aromix vanilia
2 kilogramy gliny argile jasna (jest dość głęboko - na matchówce mialem ok 3m)
garść kukurydzy niemiksowanej
lekko doklejona (z uwagi na odległościówkę)

robactwo (tyle miałem, ale nie zużyte)
1,0 l grubych białych
0,5 l pinki

Na tyczke wrzuciłem 8 kul zanęty z żywym robakiem i pinką
Na odległosciówkę strzeliłem ok 20 kul-jajek z mrożonymi robakami i pinką (mrożone, żeby nie rozbijały kul) i kilka kulek robaków klejonych
W czasie tury używałem wyłącznie żywych robaków
Grube robaki i resztę pinki skleiłem klejem tradycyjnym (nie gumą arabską) ze żwirem (żwir, żeby mozna było dostrzelić na odległościówkę)

Ryb nie było więc nie moge wypowiedzieć się na temat skuteczności donęcania czymkolwiek. Na pewno mogę stwierdzić że robaki klejone ze żwirem dobrze lecą i nie rozpadaja sie w locie, natomiast na dnie rozpadają się dość szybko. kule lepić należy ręką zanurzoną w mące kukurydzianej.
[color=#BF0000][b]"B
Ostatnio zmieniany: 05/02/2010 17:56 przez JOKER.

O:Z czym do karasi? 05/02/2010 22:50 #3019

Następnym razem przed zawodami na tej wodzie przyjedź po zanętę i odpowiednią ziemię .
Gwarantuję że zerowy nie zjedziesz.

O:Z czym do karasi? 05/02/2010 22:59 #3020

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Dziękuje pięknie, na pewno skorzystam. Poza nielicznymi wyjątkami w Polsce nie ma zbyt wielu zawodników z doświadczeniami z Europy południowej gdzie karasie na zawodach to standart. Darku, może uchylisz rąbka tajemnicy i stukniesz kilka słów o tych specyficznych rybach?
[color=#BF0000][b]"B

O:Z czym do karasi? 05/02/2010 23:56 #3021

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
JOKER, to w którym sektorze łowiliście, że nawet pod odległościówkę nie mieliście karasi?
Pozdrawiam!
autofocus

O:Z czym do karasi? 05/03/2010 00:54 #3022

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Domyślam się, ze szukasz analogii do zlotu. Wtedy łowiliście przy budzie gdzie jest zbiórka i na przeciwko, po drugiej stronie. Teraz był jeszcze trzeci sektor. Przy starej rybaczówce. Jak się stoi tyłem do zbiórki, a twarzą do zbiornika to jest on na brzegu po prawej stronie.
B_R_U_N_O mówił, że tam nie zrobiliście zawodów bo na treningach nic nie brało.
[color=#BF0000][b]"B

O:Z czym do karasi? 05/03/2010 15:57 #3028

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
JOKER napisał:

B_R_U_N_O mówił, że tam nie zrobiliście zawodów bo na treningach nic nie brało.

Nie brało bo tam siedzieli na treningach: Dorian i maniekbelka a oni mięli zajęte ręce otwieraniem puszek :laugh: :woohoo:
A tak poważnie to wtedy ryba brała wszędzie. Z tego sektora sięgnąłby ją odległościówką. Pod tyczką tylko bryndza.
Pozdrawiam!
autofocus

O:Z czym do karasi? 05/03/2010 16:55 #3030

• okr
  • B_R_U_N_O
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
autofocus napisał:
Dorian i maniekbelka a oni mięli zajęte ręce otwieraniem puszek :laugh: :woohoo:
.... z kukurydzą :woohoo:

na karasie 05/20/2010 11:59 #3239

• zbyszek 44
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
witam czy jest jakaś sprwdzona zanęta na karasie , zbiornik płytki zamknięty
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.48 sekundy