Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Zanęty zawodnicze zrobione samodzielnie

Zanęty zawodnicze zrobione samodzielnie 02/22/2010 13:26 #2044

• Gibson
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam! Jeśli ktoś zechciałby się podzielić z nami przepisami zanęt zrobionych od podstaw ze składników spożywczych i dodatków firmowych bardzo bym prosił o umieszczanie ich w tym temacie. Oczywiście chodzi o przepisy godne sprawdzenia na zawodach. Mogą być to przepisy znalezione w necie. Z góry dziękuję.

O:Zanęty zawodnicze zrobione samodzielnie 02/22/2010 14:15 #2046

• Maciek_7
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Gibson napisał:
Tez lubię tworzyć własne zanęty z najwyższej jakości składników. Zanęty te doskonale sprawdzają mi się, ale cena ich wyprodukowania to jakieś 15zł za kilogram. :(

A może tak na początek Ty się czymś podzielisz?
[i]"Zawodnik ma

O:Zanęty zawodnicze zrobione samodzielnie 02/22/2010 15:55 #2051

• i tak wol
  • MG
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
nie wydaje mi się, żeby ktoś z użytkowników forum robił zanęty zawodnicze. może kilka osób ale to na własny użytek, na rekreacyjne wędkowanie.

pierwszą zawodniczą zanętą jaką widziałem samoróbka to zanęta na rzekę Wisłę:

Nijaki zawodnik o pseudonimie [i]trotka[i]użył takie zanęty na zawodach towarzyskich:
4 kg gliny (z góry garnizonowej- super glina polecam ciężka, spoista)
1 opakowanie płatków owsianych suchych
1 opakowanie płatków owsianych parzonych
2 opakowania cynamonu ze sklepu spożywczego

w tą zanętę weszły dorodna krąpie, pan Trotka złapał około 5 kg ryb i zawody wygrał :)

a teraz tak całkiem serio:
sens w robieniu zanęty dla siebie jest, ale przelicz czy będzie się to opłacało. potrzebujesz bułki tartej, na pewno herbatników, biszkoptów, paluszków jakiś innych starych wyrobów cukierniczych. musisz to uprażyć, dodać ziarna typu konopia, pszenica. Zmarnujesz tyle prądu, czasu i pewnie młynek po babci :)
ja osobiście kiedyś na ryby brałem:
2 opakowania bułki tartej,
opakowanie płatków owsianych,
opakowanie bądź dwa cynamonu czy wanilii zakupionej w sklepie spozywczym,
jakiś klej do zanęty bo miałem problem ze spójnością,
czasami dochodziły do tego ziarna konopi czy pszenicy.
efekty były, tylko zastanawialem, się czy wydane około 5 złotych nie lepiej spożytkować na zanętę Dragon Magnum czy dołożyć 50 groszy i kupić zielonego trapera i dodać ziemii kretowiska czy ukopanej gliny.
Mi

O:Zanęty zawodnicze zrobione samodzielnie 02/22/2010 16:39 #2052

• Lukasz W
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Szczeze mówiac podzielam opinie kolegi "MG" interes jest nieopłacalny (chyba , że mamy dostęp do jakiejś piekarni i kupujemy za grosze biszkopt, bułkę, itd.) Owszem nic nie pobije wyprażonej bułeczki i do tego mamy pewnosc, że wszystko jest świeże... ja np. robie tak, że wzbogacam gotowa juz zanęt wlasnie swieżo wyprażoną bułką, biszkoptem czy piernikami... jeśli chodzi o typowe zanety na zawody to robie tylko uklejowe składem takiej zanęty jest( drobno zmielona bułka tarata, biszkopt, glinka rozpraszajaca, poczwarki jedwabnika, zapach np. jakis owocowy)

O:Zanęty zawodnicze zrobione samodzielnie 02/22/2010 23:03 #2059

Temat o tyle ciekawy , że jest kolejny uczestnik forum który przywiązuje znaczącą uwagę do zanęty a zwłaszcza zawodniczej.
Proponuję abyś określił definicję zanęty zawodniczej oraz od kiedy zanęta jest zawodnicza a do którego momentu rekreacyjna czy popularna .

O:Zanęty zawodnicze zrobione samodzielnie 02/23/2010 00:25 #2060

• i tak wol
  • MG
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
wiem, że może nie do mnie skierowane zostało pytanie.

większość użytkowników wód (szczególnie tych młodszych) nie stać na każdorazowe sypanie sensasem i innymi specjałami- a sypać niestety trzeba.

Zanęta zawodnicza- mieszanka dodatków, bazy i atraktorów używanych głównie na różnego rodzaju zawodach. cechuje się dużą kaloryczności (robaki), starannością przygotowania oraz zazwyczaj jest o wiele droższa od mieszanki, którą stosujemy podczas rekreacyjnego wędkowania.
Mi

O:Zanęty zawodnicze zrobione samodzielnie 02/23/2010 00:43 #2061

• Gibson
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Pisząc o zanęcie zawodniczej miałem na myśli zanętę którą swoją jakością możemy porównać do zanęt sensasa, marcela, loreca grand prix itp. generalnie chodzi o zanęty z pierwszej półki które stosujemy na zawodach.

O:Zanęty zawodnicze zrobione samodzielnie 02/23/2010 10:09 #2066

• Krzysztof
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
To ile Wy tej "'zawodniczej" zanęty sypiecie do wody na zawodach, że mówicie o wielkich kosztach? B) W okręgu mazowieckim na szczęście na większości wystarcza kilogram na zawody. Wyjątkiem może są zawody na Wiśle, gdzie może 2...2,5 kg potrzeba ale za to może być zanęta T. Nysztala więc cenowo na to samo wychodzi.
A tak w ogóle to chyba koszt "mięsa" użytego w zawodach jest znacznie wyższy od kosztów zanęty...przynajmniej tak mi się wydaje.
[b]Krzysztof - Okr

O:Zanęty zawodnicze zrobione samodzielnie 02/23/2010 10:42 #2067

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
Krzysztof napisał:

A tak w ogóle to chyba koszt "mięsa" użytego w zawodach jest znacznie wyższy od kosztów zanęty...przynajmniej tak mi się wydaje.

Nie inaczej Krzysztofie.
W niedziele mam zawody za kanale ciepłowniczym - rybostan mały ale:
Zanęty użyję ok. 0,5kg GG Sensasa - cena ~8zł
Gazeta jokersa - 40 zł /pól litra czy też pół kilo - jak kto woli/ !!!!!!
Ochotka hakowa 50g - 5,50zł
Ćwiartka pinki - "w razie W" - 7 zł

Także ceny same za siebie mówią ;/

Swoja drogą liczę na szybki powrót wiosny bo jak cena joka się tak dłużej utrzyma to będzie krucho ;/
[center][color=#800000][b]Grzesiek, Okr

O:Zanęty zawodnicze zrobione samodzielnie 02/23/2010 12:33 #2070

• i tak wol
  • MG
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
no macie rację ceny robali są duże i wielokrotnie przewyższają ceny bazy atraktorów itp.

Ale na dobrą sprawę w mniejszych miejscowościach i sklepach cena joka za ćwiartkę to 24 złote, zanęty Sensas około 25 złotych (ceny wzięte nie z głowy, ale ze sklepu w rodzinnym Grudziądzu) Dolicz do tego madę, pinkę, atraktor. Anomalia. :P

Co do zanęty uważam że fajnie jest sobie wyprażyć konopie, biszkopt, zmielić coś- na pewno ma inny zapach i inne walory, ale czy to się opłaca? Może przy produkcji masowej jeśli robisz coś na grube kilogramy, ale w przeciwnym razie na pewno nie.
Mi
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.70 sekundy