Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Ranking dodatków do zanęt

Ranking dodatków do zanęt 01/27/2010 13:55 #1111

• aneta
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Myślałam, że dobrym pomysłem byłoby stworzenie rankingu dodatków najlepiej sprawdzających się na polskich łowiskach. Przecież sporo z nich dostępnych w sklepach jest bardzo słaba. I warto byłoby pokazać w szczególności młodym użytkownikom prawidłową drogę.

O:Ranking dodatków do zanęt 01/27/2010 15:12 #1117

Temat dość trudny gdyż ile głów tyle pomysłów.
Dodatki to temat potrzebny bardziej przy konstruowaniu własnych mieszanek zanętowych .Inaczej ma się ten sam temat gdy będziemy rozważać co można dołożyć do mieszanek firmowych , a tych na rynku nie brakuje.
Rankingu bym nie proponował robić bo nic nie osiągniemy , natomiast można zapytać jakie dodatki do gotowych zanęt stosują wędkarze i zawodnicy i na jakich wodach tego używają.
Inne dodatki będą przy połowie uklejek inne przy połowie leszczy. Zanętę na rzekę wzbogacimy całkiem innymi dodatkami niż na kanał. Temat ,,woda" ,proponuję przdstawiac te najczęściej stosowane i podawać okoliczności w jakich ich zastosowano . Będzie to bardziej czytelne.
Osobiście nigdy nie zastosowałem więcej niż trzech dodatków. Częściej zdarzało mi się zmienić zapach w trakcie trwania zawodów niż coś dosypywać .
Jeżeli gotowa mieszanka zanętowa firmy ,,X" jest odpowiednio przystosowana do połowu płoci to po co cokolwiek w niej zmieniać. Oczywiście można np. wygrubić tą płotkę stosując gotowane konopie lub dodając prażony arachid , lub zastosować gotowaną spergulę podczas połowu małych płoteczek .
Innym razem dodać mielonej prażonej dyni gdy chcemy ten gatunek łowić nad roślinnością.
Przestrzegam prze bawieniem się w ,,chemików" i łączenie kilku firmowych zanęt plus do tego kilka dodatków i atraktorów to do niczego nie prowadzi.
Z innego punktu widzenia to co to za zanęta jeżeli jej producent pisze na stronie internetowej np.:
Zanęta 1kg
Coco belge 20dkg
Konopie prażone 20dkg
Biszkopt 20 dkg
Piernik 10dkg
Pieczywo fluo 10dkg
Wanilia 1op
To zapytam -to co zawiera ta zanęta ,skoro aby osiągnąć sukces trzeba aż tyle dodać ?????

O:Ranking dodatków do zanęt 01/27/2010 15:21 #1119

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Moje najczęściej stosowane to:

-atraktory
-epiceine (tylko ss)
-pastocino red i yelow(tylko ss)
-mączka piernikowa (traper, jaxon, snsas)
-konopia prażona (tylko własne przygotowanie)
-kasza kukurydziana parzona
i rzadziej : kopro melasa i cocco belge
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 01/27/2010 15:22 przez autofocus.

O:Ranking dodatków do zanęt 01/28/2010 10:15 #1157

• thegamer
  • ( Gość )
Ja najczęściej używam:

- Konopie prażone przygotowane samemu głównie na wody stojące lub kanały.
- Epicenie tylko Sensasa, stosowane i na wody stojące jak i bieżące.
- Pieczywo kolorowe, grube na rzeki, drobne na wody stojące.
- Mączka piernikowa głownie używana na rzeki, ale i czasem tez na wody stojące.
- Kasza kukurydziana parzona, wyłącznie na rzeki.

Do tego dochodzą jakieś atraktory w proszku jak i w płynie (Aromixy), rzeczy takich jak coco belge czy copro melasa czy innych wynalazków rzadko używa.

Pozdrawiam,

Dawid

O:Ranking dodatków do zanęt 01/28/2010 10:19 #1158

• Maciek_7
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
A ja mam takie ciekawe pytanie, które zaczęło mnie niedawno nurtować - dlaczego używamy Epiceine? Czy nie lepiej zamiast płacić 14 zł za opakowanie Epicyny kupić np następną paczkę zanęty Gardons (przykład) i ją dosypać - a wydaje mi się, że efekt z pewnością nie będzie gorszy... jeśli nie lepszy.

Pozdrawiam
[i]"Zawodnik ma
Ostatnio zmieniany: 01/28/2010 10:20 przez Maciek_7.

O:Ranking dodatków do zanęt 01/28/2010 10:26 #1160

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Maciek_7 napisał:
A ja mam takie ciekawe pytanie, które zaczęło mnie niedawno nurtować - dlaczego używamy Epiceine? Czy nie lepiej zamiast płacić 14 zł za opakowanie Epicyny kupić np następną paczkę zanęty Gardons (przykład) i ją dosypać - a wydaje mi się, że efekt z pewnością nie będzie gorszy... jeśli nie lepszy.

Pozdrawiam

To czysta ekonomia. Zależy ile sypiemy tego epiceine. Jak opakowanie za 14 pln, a mamy go zastąpić opakowaniem gargonsa za 18 pln, rachunek jest prosty. Chyba, że ktoś ma dostęp do znacznie tańszego sensasa, albo sypie epiceiny znacznie mniej. Po za tym w gardonsie jest za dużo konopii co w wypadku mieszanek leszczowych nie zawsze jest dobre. To tyle, jeżeli nie miałeś na myśli Gros Gardonsa?
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 01/28/2010 10:35 przez autofocus.

O:Ranking dodatków do zanęt 01/28/2010 11:15 #1165

• Pasjonat
  • admin
  • ( Admin )
  • Administrator
Dariusz Ciechański napisał:

To zapytam -to co zawiera ta zanęta ,skoro aby osiągnąć sukces trzeba aż tyle dodać ?????

Dokładnie, bardzo często najtańsze i "średnie" zanęty - czyli te z zakresu do 8-9zł zawierają taki opis sugerujący, że w środku bóg wiec co jest. I jak byśmy sobie policzyli te dodatki, które oni sugerują to mamy za bardzo dobrą zanętę renomowanego producenta.
Bez Klubu
Tubertini Quadra 450 13m
Trabucco MRX-V Match Carp 13m

O:Ranking dodatków do zanęt 01/28/2010 12:20 #1170

Wracając na chwilę do dodatków. Wiosną gdy ryby nie pobierają zanęty ,lub w bardzo małym stopniu , jedynymi czynnikami wabiącymi rybkę jest jakość i sposób podania ,na który należy bardziej zwrócić uwagę niż wszelkie zapachy ,pracujące i karmiące dodatki.
W tym okresie ZIEMIA< GLINA< ZIEMIA < GLINA itd.z odrobiną środków smużących i delikatnym zapachem .
Z pośród ok. stu składników zanętowych na chwilę obecną koledzy wymienili kilka i to powtarzające się najpopularniejsze.
To się chwali , że mamy świadomych zawodników i wędkarzy.

O:Ranking dodatków do zanęt 01/28/2010 12:49 #1172

• okr
  • B_R_U_N_O
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Nie używacie melasy w płynie?.. ja tam czasem lubię osłodzić rybkom życie :woohoo:

O:Ranking dodatków do zanęt 01/28/2010 13:20 #1177

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Fajnie by było ,aby opisać dodatki na jaką wodę... -tak jak napisał Darek Ciechański,ale dodatkowo jeszcze na jaką porę roku.Bo za bardzo nie chce mi się wierzyć iż cały rok stosujemy te same dodatki, a każda pora roku ma swój dominujący zapach i każdy gatunek ryby preferuje coś innego.Fajnie by było ,aby ktoś zrobił tabelkę typu- Zima-gatunek-zalecane dodatki- łowisko sprawdzone w Polsce.Wiosna-gatunek-zalecane dodatki-łowisko sprawdzone w Polsce.Lato.....itd.
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.80 sekundy