Dobre pytanie. Powyzej czy ponizej szczytowki? To jest wlasnie domena tych najleprzych.
Rzeka z regoly ma jakies, gorki, dolinki, faszyne, muszle, kamienie, i mnostwo innego badziewia, ktore niesie z soba w roznych porach roku. Do tego dochodza glebokosc i prady.
Trudno jednoznacznie powiedziec gdzie. Jak dla mnie duzo zalezy od uksztaltowania dna. Jak wymacasz sobie np. dolek lub jakas niewielka gorke w raz ze splywem zestawu to wtedy pozostaje tak dobrac mieszanke aby w polaczeniu z pradem i glebokoscia wycelowac kulami wlasnie w to miejsce. Mozna polozyc kule lekko przed aby rozpadajace sie frakcje zatrzymywaly sie w zroznicowanym uksztaltowaniu dna. Szczytowka jest jak dla mnie tylko punktem odniesieni do powyzszych cech lowiska. Tak ze jedni wala kule za, u innych prad zwalni i daja przed, a jeszcze u innego jest niezly gleboczek i kladzie kule w calkiem niezrozumialym dla nas miejscu.
Jak dla mnie to tego uczymy sie caly czas, a i tak zawsze mamy watpliwosci, gdzie ta zaneta dokladnie jest i jak sie rozmywa.
Pozdrawiam i polamania kija:)