Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Nęcenie w rzece - poniżej czy powyżej szczytówki ??

Nęcenie w rzece - poniżej czy powyżej szczytówki ?? 11/15/2011 23:58 #8312

• kazio
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam

Oglądając filmy wędkarskie jak i podpatrując zawody rozgrywane na rzece zauważyłem, że niektórzy zawodnicy nęcą powyżej a inni poniżej szczytówki. Od czego to zależy i czym to jest podyktowane??

Pozdrawiam
Kazik

Odp: Nęcenie w rzece - poniżej czy powyżej szczytówki ?? 11/16/2011 08:45 #8313

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Osobiście, kule zawsze kładę poniżej szczytówki tak by zestawem na nie napływać. Myslę, że podawanie ich powyżej szczytówki związane jest z ich lżejszą konsystencją. Jeśli kula ma odpowiednią konsystencję, sklejenie i dociążenie to bez sensu jest podawać ją poza obszarem podania przynęty.

Odp: Nęcenie w rzece - poniżej czy powyżej szczytówki ?? 11/16/2011 11:36 #8315

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
Głębokość łowiska też jest ważna np. Odra szczególnie w okolicach Szczecina ma głębokość przeważnie 4-5,5m wiec trzeba dobrze wiedzieć gdzie się chce położyć kule żeby nie odpłyneły za daleko. Natomiast jeżeli ktoś chce zrobić długi dywan z zanęty to musi mieć odpowiednio dużo miejsca do pływania(nęcimy powyżej szczytówki) a jeżeli wiemy że ryby będą w kulach i nie trzeba będzie ich szukać po całym stanowisku warto necić poniżej szczetówki by łatwiej się do nich dobrać. Taka jest moja teoria. Nie jestem eXpertem rzecznym ale przeważnie tak własnie dobieram sposób nęcenia.

Odp: Nęcenie w rzece - poniżej czy powyżej szczytówki ?? 11/16/2011 12:07 #8316

• kazio
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Dzięki za odpowiedź. Ale ..... Co jeśli ryby stoją na tzw. rozmyciu kul - daleko poniżej. Jeśli zanęcimy poniżej szczytówki to chyba nie dosięgniemy ich jak stoją 3-4m poniżej kul??

Odp: Nęcenie w rzece - poniżej czy powyżej szczytówki ?? 11/16/2011 13:06 #8317

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
3 czy nawet 4 metry to nie problem. Warto jednak pamiętaż że gdy łowimy tyczką 13m i mamy ją ustawioną pod katem prostym do pody to szczytówkę mamy 13 metrów od brzegu wiec necimy na 13 metrach gdy zestaw spłynie 4-5 metrów poniżej nęconego miejca nasz szcztóka pomimo że mamy tyczkę 13m znajduje się tylko 12 metrów od brzegu a ryby są nęcone na 13 metrze. Trzeba to niwelować odpowiednim wysuwaniem tyczki. Takie coś może nie mieć znaczenia gdy ryb jest dużo ale gdy warunki nad wodą nie są idealne to właśnie takie drobne szczegóły mają znaczenie.

Odp: Nęcenie w rzece - poniżej czy powyżej szczytówki ?? 11/16/2011 23:59 #8322

• polamania kija:)
  • regy20
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Dobre pytanie. Powyzej czy ponizej szczytowki? To jest wlasnie domena tych najleprzych.
Rzeka z regoly ma jakies, gorki, dolinki, faszyne, muszle, kamienie, i mnostwo innego badziewia, ktore niesie z soba w roznych porach roku. Do tego dochodza glebokosc i prady.
Trudno jednoznacznie powiedziec gdzie. Jak dla mnie duzo zalezy od uksztaltowania dna. Jak wymacasz sobie np. dolek lub jakas niewielka gorke w raz ze splywem zestawu to wtedy pozostaje tak dobrac mieszanke aby w polaczeniu z pradem i glebokoscia wycelowac kulami wlasnie w to miejsce. Mozna polozyc kule lekko przed aby rozpadajace sie frakcje zatrzymywaly sie w zroznicowanym uksztaltowaniu dna. Szczytowka jest jak dla mnie tylko punktem odniesieni do powyzszych cech lowiska. Tak ze jedni wala kule za, u innych prad zwalni i daja przed, a jeszcze u innego jest niezly gleboczek i kladzie kule w calkiem niezrozumialym dla nas miejscu.
Jak dla mnie to tego uczymy sie caly czas, a i tak zawsze mamy watpliwosci, gdzie ta zaneta dokladnie jest i jak sie rozmywa.
Pozdrawiam i polamania kija:)
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.62 sekundy