Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Odległościowy trening na stawie w miejscowości Wilkanów

Odległościowy trening na stawie w miejscowości Wilkanów 06/26/2010 18:57 #3922

• mefju92
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
26 czerwca br. wybrałem się na stawy do Wilkanowa, aby potrenować metodę angielską - odległościówkę. Mój sprzęt to odległościówka 3,90m, żyłka główna 0,14 Smart Stone River, przypon (18cm) 0,10mm z haczykiem nr 18, spławik Cralusso Rocket Light 3+1. Na łowisku zjawiłem się o godzinie 6:00. Rozłożyłem potrzebny sprzęt i wygruntowałem łowisko. Pod spławikiem miałem nieco ponad metr gruntu na 25metrze. Jako że nastawiałem się na leszcza, to położyłem cały przypon (18cm) na dnie. Nęciłem procą, a używałem do nęcenia następującej mieszanki: Lorpio Leszcz o zapachu piernika (1000g) + Biszkopt czerwony Traper Gold Series (100g) + Epiceine Sensasa (70g) + glina rozpraszająca (1500g). Po zanęceniu w łowisku jako pierwsze zameldowały się płocie, złowiłem 4 sztuki jedna po drugiej, a wzięły one na jedną czerwoną pinkę. Następnie nastąpiła przerwa w braniach. Po jakichś 25min branie i karasek ląduje w podbieraku, który połakomił się na białe robaki. Po wyciągnięciu karasia nastąpiła dłuższa przerwa. Po ponad pół godzinie zmniejszam grunt, aby na dnie leżało tylko 5cm przyponu. Zmiana przynosi efekt, następuje branie i w końcu na haku jest coś większego. Po krótkim lecz emocjonującym holu ładny leszcz trafia do podbieraka. Po tej rybie kolejna przerwa w braniach, ale teraz szybciej zdecydowałem się na ponowne zmniejszenie gruntu i po 20 minutach bezrybia wyciągam ostatnią rybę tego dnia a jest to leszcz, tyle że mniejszych rozmiarów niż poprzednik. Wszystkie ryby ważyły 1,75kg i jak na to łowisko to bardzo dobry wynik zważywszy na to, że na ostatnich zawodach jakie się tam odbyły 2 lata temu zawodnicy mieli problemy z wyciągnięciem 1 kilograma ryb. Widzę że łowisko pomału się odbudowywuje.

PS. Donęcałem co 25minut. Co zrobic następnym razem, aby nie było tak długich przerw w braniach?

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
Shakespeare Xcede Power 11m.
Robinson Compact SX

O: Odległościowy trening na stawie w miejscowości Wilkanów 06/26/2010 19:15 #3923

Witaj. Skoro zaraz po zanęceniu pojawiły się płocie to możesz zamiast zanęty leszczowej dać zanętę płociową. Tak na staw proponował bym etange brune z gros gardons (pół na pół) do tego można troszkę dodać epicein i konopie prażone. Być może płoci jest więcej i złowisz ich więcej. Proponował bym wygruntować tak z 5 cm nad dnem (wraz z upływem czasu próbować szukać leszcza na przegruntowanym zestawie)

O: Odległościowy trening na stawie w miejscowości Wilkanów 06/26/2010 22:02 #3925

• mefju92
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Krzysztof Kędzierski napisał:
Witaj. Skoro zaraz po zanęceniu pojawiły się płocie to możesz zamiast zanęty leszczowej dać zanętę płociową. Tak na staw proponował bym etange brune z gros gardons (pół na pół) do tego można troszkę dodać epicein i konopie prażone. Być może płoci jest więcej i złowisz ich więcej. Proponował bym wygruntować tak z 5 cm nad dnem (wraz z upływem czasu próbować szukać leszcza na przegruntowanym zestawie)

Łowiłem jakiś miesiąc temu na prawie identyczną zanętę (bez konopi prażonej) na tym łowisku i nie miałem ani jednej płoci, miałem bodajże 3 krasnopiórki i 5 ładnych leszczy, stąd też moje dzisiejsze nastawienie na leszcza.
Shakespeare Xcede Power 11m.
Robinson Compact SX

O:Odległościowy trening na stawie w miejscowości Wilkanów 06/26/2010 23:05 #3926

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
adrianos napisał:

PS. Donęcałem co 25minut. Co zrobic następnym razem, aby nie było tak długich przerw w braniach?

Dodaj 0,25l jokersa a na hak 2 ochotki + pinka. Przerwy z pewnością się skrócą.
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 06/26/2010 23:06 przez autofocus.

O:Odległościowy trening na stawie w miejscowości Wilkanów 07/03/2010 19:35 #3969

• Na bez rybiu i rak ryba
  • gregorio
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
A może te donecanie co 25min powoduje to że rybka się płoszy , głębokość 1m brałeś to pod uwagę?
Okr
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 2.38 sekundy