Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Trening na stawie w miejscowosci Prostynia. osrodek wypoczynkowy "KARPIK"

Trening na stawie w miejscowosci Prostynia. osrodek wypoczynkowy "KARPIK" 05/11/2010 01:39 #3117

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
Staw ten położony jest blisko rzeki Drawa i przez dużą ilość drobnicy oraz bonusów czesto organizowane są tam zawody.
Jest to staw prawie komercyjny ryba nie bierzę aż tak dobrze i nie ma jej aż tyle by mógł sie do nich kwalifikować. By wygrac w zawodach trzeba miec około 5kg ryby. Drobnicy można złapać max 2kg reszte trzeba szukac w bonusach. Srednio około 8osób takie ma(po 2 na sektor) gdyż liny pływają stadami po 2 lub 3 żadko uda sie komuś złapać 4. Są też karasie i małe leszcze ale to zadkość. Prawdziwymi kilerami są karpie około 10kg robiące miazge z zestawów odległosciowych.

Gdy denerwowany tym iż nie pamietam czym nęciłem w zeszłym sezonie postanowiłem wszystko zapisywać w tabelach. 1 fotka przedstawia ogólne warunki nad wodą i zanętę.

By bialyboy85 at 2010-05-10

Zestawy:

3,5m bat: głebokość 50cm wiec zestaw uklejowy 4x10 splawik colmik ołówek(czarny),żyłka 0,10 i przypon 15cm 0,10 z haczykiem 20 milo P 113

Tyczka: głębokość 1,20m spławik 1,5g bacci dartagan główna 0,16mm przypon 0,10 35cm milo AS 18. Guma silikon 1,2mm(sensasa) w 3 el.

Pierszy wyjazd tyczką mała płotka, drugi wyjazd też wiec poprzestawiałem opciażenie by jak najszybciej prowadziło przynete na dno i dołożyłem kukurydze na hak. Po 2min branie i o dziwo 2m amortyzatora 1,2 w 3el. wysuneło sie. Szok tak szybkim braniem czegos duzego spowodował ze nie obmyslonego planu jak holować rybe. Ponieważ cały brzeg był usłany gałeziami jak na fotce 2 zle podebrałem lina iwyladował w krzakach.

Podkreslenie to jest zaplątany lin.

Z pozostałymi rybami robiłem inaczej. Podbierałem je na topie 4el i na pełnej długosci podbieraka. Po zerwaniu lina podneciłem i na kolejne branie musiałem czekac ponad godzine. Taktyka była taka że co 20min wstawiałem na około 5 min tyczke z 2 białymi i kukurydzą na 13m a pozostały czas siedziałem na 3,5metrowym bacie gdzie męczyłem drobnice.
Brania:
1lin(zerwany) 12min
2lin(większy) 1:20min
3ln 1:35min
szczupak w 2:05min

Mój wynik 3,5kg ryb: duzy lin 1kg, drugi i szczupak po 0.75 i około 1kg drobnicy. A w bonusie 2 połamane splawiki na zaczepach.

na koniec poznałem nowego kolege ale nie chiał uklejki odemnie

Dokłane miejsce mojego łowienia maps.google.pl/maps?q=53.320595,15.783706&num=1&t=h&sll=52.025459,19.204102&sspn=5.504643,10.821533&ie=UTF8&ll=53.319287,15.783126&spn=0.007178,0.017037&z=16

W sobote jade znowu na stawek i chce poprawic trochę zanęte ale nie wiem co mogę zrobi. Napewno zwieksze ilość zanety i robactwa ale co jeszcze moge dać do zanęty może piernika? Prosze o parady.(jutro poprawie wszyskie błedy dzis juz nie mam sił)

O:Trening na stawie w miejscowosci Prostynia. osrodek wypoczynkowy 05/11/2010 10:05 #3120

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
19bialy napisał:

W sobote jade znowu na stawek i chce poprawic trochę zanęte ale nie wiem co mogę zrobi. Napewno zwieksze ilość zanety i robactwa ale co jeszcze moge dać do zanęty może piernika? Prosze o parady.(jutro poprawie wszyskie błedy dzis juz nie mam sił)

Moje rady: oczyść sobie miejsce łowienia. Przecież te gałęzie masz w zasięgu dłoni. Co do zanęty (na te liny) - nałap z 1 litr rosówek, zmiel w maszynce do mięsa albo zmiksuj i zmieszaj z lekką ziemią (np. bełchatowską albo z ziemią Górka). Część rosówek potnij drobno na donęcanie. Oprócz tego nie za dużo spożywki i przynajmniej 0,25l jokersa. Zalecałbym maksymalną ciszę i donęcanie wyłącznie z kubeczka. Liny to bardzo płochliwe ryby. Po każdej większej rybie donęcaj (tylko z kubka) samymi luźnymi (mogą być żywe) robalami lub pociętymi rosówkami z ziemią lub jokiem z ziemią. Jak brania są rzadkie i jest na to czas to możesz wyjechać trzy razy i podać wszystko.
Pozdrawiam!
autofocus

O:Trening na stawie w miejscowosci Prostynia. osrodek wypoczynkowy "KARPIK" 05/11/2010 11:16 #3121

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
A gdzie ja ci nałapie litr rasówek w Szczecinie.??

O:Trening na stawie w miejscowosci Prostynia. osrodek wypoczynkowy "KARPIK" 05/11/2010 12:30 #3122

• PZW Katowice
  • MariuszPosmyk
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Mam dojście do suszonych,mielonych rosówek.Jeśli jesteś zainteresowany to Ci mogę pomóc.

O:Trening na stawie w miejscowosci Prostynia. osrodek wypoczynkowy 05/11/2010 13:01 #3123

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
19bialy napisał:

Nie za mocna latarka, wyjść w ciepły wieczór po deszczu a najlepiej podczas deszczu. Rosówki można znaleźć w ogródkach, na trawnikach w parkach itp.. Zamiast rosówek mogą być gnojaki, ale to już trudniejsza i często droższa sprawa (trzeba mieć metę). Trochę się trzeba napracować kolego :)

PS Suszone to nie to samo, ale spróbować można B)
Pozdrawiam!
autofocus

O:Trening na stawie w miejscowosci Prostynia. osrodek wypoczynkowy "KARPIK" 05/11/2010 13:20 #3126

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
Te suszone to chyba nie to samo wiec nie bede ryzykował. Dzieki autofocus za pomoc. Postaram sie coś nazbierac w piątek ale moze byc ciezko z deszczem w ostatecznosci sam spryskam trawnik u taty w ogródku. Ma ktoś może jakis pomysł jak porpawic tą moja uboga mieszanke zanetową.
Ostatnio zmieniany: 05/11/2010 13:22 przez Biały.

O:Trening na stawie w miejscowosci Prostynia. osrodek wypoczynkowy "KARPIK" 05/11/2010 21:47 #3129

• PZW Katowice
  • MariuszPosmyk
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Ryzykowac ? Po to masz treningi żeby testowac nowe atraktory i zanęty.
Wydaje mi się , że oprócz tych rosówek siekanych nic innego się nie wymyśli, bo nie ma zanęty cud, która ściągnie w łowisko same liny.Zwykły przyłów.
Pokombinuj też coś z kukurydzą.

O:Trening na stawie w miejscowosci Prostynia. osrodek wypoczynkowy "KARPIK" 05/12/2010 09:38 #3138

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Jest taki zalew w lubelskiem, gdzie mój dobry kolega łowił piękne liny (nawet medalowe) nęcąc jedno miejsce kilka dni z rzędu kukurydzą i gnojakami. Nic innego nie podawał, tylko przynęty zanętowe
[color=#BF0000][b]"B

O:Trening na stawie w miejscowosci Prostynia. osrodek wypoczynkowy 05/12/2010 10:38 #3139

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
19bialy napisał:

Biały, dzisiejszy wieczór powinien być odpowiedni. Wkrótce ma spaść deszcz w Szczecinie i temperatura wzrośnie do 18'C a wieczorem się schłodzi. W takich warunkach z pewnością rosówki wyjdą zaczerpnąć świeżego powietrza i można je spotkać w większych ilościach niż zwykle.
Pozdrawiam!
autofocus

O:Trening na stawie w miejscowosci Prostynia. osrodek wypoczynkowy "KARPIK" 05/12/2010 11:10 #3140

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
Ok sprawdze napewno jak wieczorem z psem wyjde.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.60 sekundy