Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: ZOWSK w 2011 r.

O:Regulamin zawodów w wędkarstwie spławikowym 2010 01/06/2011 09:15 #5433

• Grzesiek ,lat 40,Okr
  • niebieski38
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Ostatnio zmieniany: 01/06/2011 09:16 przez niebieski38.

O:Regulamin zawodów w wędkarstwie spławikowym 2010 01/06/2011 11:36 #5434

W regulaminie nie jest napisana długość wędki dla U22 wie ktoś może czy U22 będzie łowić tak jak do tej pory na 11,5 czy może na 13?

ZOWSK w 2011 r. 01/06/2011 20:18 #5444

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
** FBDB_POST_DISCUSS: ZOWSK w 2011 r. **
[center][color=#800000][b]Grzesiek, Okr

ZOWSK w 2011 r. 01/06/2011 20:18 #5445

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
1. LIMITY ZANĘT
Część III, pkt 2,6
"Ogranicza się ilość stosowanych zanęt do 17 litrów (...) w ranach limitu w stanie suchym dopuszcza się tylko atraktory"

Czyli nie wolno dodawać kleju? No chyba że zrobić sobie mieszankę 1 cz. atraktora 5 cz kleju i używać takiego klejącego atraktora... Ale to będzie typowo polskie kombinowanie, prawda Saju?

2. LIMITY PRZYNĘT
"Ochotka przeznaczona do zanęty może być przedstawiona do kontroli w dwóch pudełkach (...)
Ochotka haczykowa (przeznaczona wyłącznie do łowienia) może być przedstawiona do kontroli (także w wodzie) poza wyznaczonym limitem robaków w oddzielnym pudełku do 0,125ml"

Czyli nie trzeba upychać, przekładać gazetą po to żeby pokazać w jednym pojemniku. I słusznie.

3. DOMACZANIE
Domaczanie tak jak dyskutowaliśmy wcześniej (wolno domaczać tylko glinę, ale nie można jej dodawać do zanęty przed sygnałem "wolno nęcić")
Nęcenie ma trwać 5 minut, a nie jak plotkowano 10.
Rozpoczęcie kontroli zanęt i przynęt do 70 minut przed sygnałem nęcenia, ale bez ograniczeń w drugą stronę, czyli teoretycznie nawet zaraz po wejściu na stanowisko.

W związku z powyższym dopasowanie wilgotności zanęty i rodzaju mieszanek może być czasem dość trudne - jak już pisaliśmy wcześniej.

4. INNE
Zanętę może nam mieszać kto inny, przynajmniej do sygnału wejścia na stanowisko.

Tura 3 godziny (a nie jak na MŚ - 4)

Siatka 4m, ale od 2012

Ryba może wyjść poza stanowisko i być zaliczona, pod warunkiem, że zestaw nie zostanie zahaczony przez sąsiada.

Zakaz używania środków łączności

Dozwolone wchodzenie trenera na stanowisko.

Do litanii przewinień karanych dyskwalifikacją dołączono "przedłożenie ryby objętej okresem ochronnym"
[color=#BF0000][b]"B

O:Regulamin zawodów w wędkarstwie spławikowym 2010 01/06/2011 20:22 #5446

• match
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Kategoria U 22 zostala dopuszczona warunkowo na 2011 na tych samych zasadach co bylo w 2010.A tak na marginesie to czy zniesienie tej kategorii wiekowej nie zniecheci juniorow ,ktorzy od razu przechodza do rywalizacji z seniorami

O:ZOWSK w 2011 r. 01/07/2011 00:40 #5448

• sajo
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
JOKER napisał:

Czyli nie wolno dodawać kleju? No chyba że zrobić sobie mieszankę 1 cz. atraktora 5 cz kleju i używać takiego klejącego atraktora... Ale to będzie typowo polskie kombinowanie, prawda Saju?

oho, ale mi się dostało ;-) Powiedz jaki smak lubisz a już przygotuję odpowiedni "soczek" ;-) jak się u mnie zjawisz, może wtedy mi wybaczysz ;-)

A teraz wracając do sedna sprawy... Czy nazwy "klej" właściwie nie można podciągnąć pod coś w rodzaju glinki bądź atraktora, bądź jakiś mix tych dwóch? Ma odpowiednie właściwości wiążące, smużące (liant a coller czerwony o czym pisał Górek), zapach (bądź jego brak), masę itp :)
Przynajmniej tak mi się wydaje, jeśli można to pod to podciągnąć to wszystko jest OK i "klej" jak najbardziej jest zawarty w tym punkcie :)

No ale ja się nie znam, prosimy Kacpra Góreckiego do tablicy, on powinien wiedzieć czy "kleje" można (nawet naciągając) zaliczyć do grupy glin, atraktorów, bądź połączenia tych 2 rzeczy ;-)
Ostatnio zmieniany: 01/07/2011 00:42 przez sajo.

O:ZOWSK w 2011 r. 01/07/2011 18:42 #5456

A nawet gdyby kleju teoretycznie nie mogło by się dodawać,to co za problem do opakowania po atraktorze wsypać klej i tak przedstawić,wtedy nikt nam nie udowodni że to nie jest klej a nie atraktor.

O:ZOWSK w 2011 r. 01/07/2011 18:58 #5457

Przemku, nie chodzi o to żeby znaleźć obejście przepisu,lecz żeby przepis uwzględniał realia wędkarskie.

O:ZOWSK w 2011 r. 01/07/2011 19:35 #5458

Wiem że nie chodzi o obejście przepisu ale sędziowie mogą różnie to interpretować więc trzeba znaleźć sposób aby "wilk był syty i owca cała".

O:ZOWSK w 2011 r. 01/08/2011 01:33 #5468

• okr
  • B_R_U_N_O
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
jestem ciekaw, jak przez sędziów będzie odczytany taki oto wariant...

Do kontroli technicznej zawodnik przedstawia glinę (ziemię), w co najmniej 2 wiadrach z tym, że w jednym, jest ona dość mocno, że tak powiem, domoczona. Po kontroli, już jej nie będzie domaczał, więc w świetle obowiązujących przepisów, ma ją prawo dodać do zanęty przed sygnałem nięcenia, co w razie potrzeby, pozwoli mu w istotny sposób wyregulować wilgotność mieszanki.
Nie jest to domaczanie, które można podciągnąć pod sposoby zabronione przepisami... a jednak....
.... faul to czy nie??????
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.87 sekundy