Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Zezwolenia na połów ryb od 2011

Zezwolenia na połów ryb od 2011 12/12/2010 14:46 #5132

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Nie wiem, czy już wszyscy są zorientowani, ale od przeszłego roku oprócz legitymacji ze znaczkami i karty wędkarskiej każdy z nas będzie musiał posiadać przy sobie zezwolenie na połów ryb. Takie zezwolenia będą wydawane tylko i wyłącznie przez Okręg w którym wykupimy znaczki. W tym zezwoleniu muszą być wymienione wszystkie wody, na których wędkarz będzie mógł łowić w ramach wykupionego znaczka okręgowego. A jak to wygląda w przypadku porozumień międzyokręgowych? Jeżeli wykupimy znaczek w Okręgu X, a chcemy łowić w Okręgu Y, z którym jest porozumienie, to musimy dostać zezwolenie na połów ryb od Okręgu Y. Ponieważ zezwolenia są dokumentami bezpłatnymi, ale ponumerowanymi, które muszą być zaksięgowane, więc założenie jest takie, że zezwoleniami będą się wymieniały Okręgi z umowami i takie zezwolenie prawdopodobnie będzie można dostać w swoim Okręgu lub przy dobrej organizacji w Kołach przy zakupie znaczków. Jest jednak małe ale, bo zezwolenia na połów w innym Okręgu mogą się różnić od zezwoleń dla członków tamtego Okręgu, ponieważ porozumienia nie zawsze dotyczą tych samych wód. Nie będzie zatem możliwe (teoretycznie) zdobycie zezwolenia w jakimś Kole wędkarskim innego Okręgu, bo prawdopodobieństwo posiadania przez nich odpowiedniego zezwolenia będzie bliskie zeru. Moja rada, zwłaszcza dla wędkarzy z poza miast w których znajduje się Okręg jest taka, żeby jeszcze przed zakupem znaczków poinformować skarbnika Koła, że zamierzamy korzystać z zezwolenia na inny Okręg, żeby nam je wziął przy okazji pobierania znaczków, czy comiesięcznego rozliczenia.
Zanim zaczniecie psioczyć po raz kolejny na PZW muszę z przykrością poinformować Was, że ten pomysł nie był wymysłem naszej Organizacji. Ma on na celu ( z założenia dosyć słusznie) pomóc w kontroli łowiących przez Policję oraz Państwową Straż Rybacką. Głównie chodzi o Policję, która niby będzie teraz pomagać w przeprowadzaniu kontroli, a problem do tej pory polegał na tym, że Policjanci nie orientowali się w relacjach dzierżawców, właścicieli i użytkowników wód. Dlatego każdy z nas posiadając zezwolenie z wykazem wód (przypominam, że jest on księgowany) będzie musiał je okazać przy kontroli. Może to pozwoli chociaż trochę na wyłapanie kłusoli i cwaniaczków, pod warunkiem oczywiście, że te kontrole będą.
Powiem szczerze, że nie wiem jak sprawa wygląda z zawodami wędkarskim. Na te towarzyskie w innym Okręgu na pewno będą potrzebne zezwolenia, ale na oficjalne ogólnopolskie być może będą załatwiane przez organizatora, ale tego nie wiem i jak ktoś już ma jakiś cynk, to niech dopisze do tematu.
Przemo 1969 Pozna
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.37 sekundy