Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Jak najlepiej zamrozić jokersa?

Jak najlepiej zamrozić jokersa? 12/13/2010 12:00 #5137

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Mam towar, który nie użyłem gdyż zaplanowane zawody odwołano. Zamierzam go zamrozić, stąd pytanie do Was - jak najlepiej zamrozić jokersa? W wodzie, czy ziemi, w glinie czy w samej gazecie? Chodzi mi o to aby po rozmrożeniu nie zrobiła się z niego "ciapa"?
Pozdrawiam!
autofocus

O:Jak najlepiej zamrozić jokersa? 12/13/2010 12:11 #5138

• Ucz
  • Peesx
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Czasem gdy mi zostanie coś jokersa po zawodach to zamrażam go tak jak miałem przygotowanego do nęcenia czyli w ziemi/glinie. Po rozmrożeniu wygląda normalnie tylko się nie rusza. Z czegoś takiego nie robi się ciapa bo larwy nie są zbite.
Piotrek, okr

O:Jak najlepiej zamrozić jokersa? 12/13/2010 12:24 #5139

• polamania kija:)
  • regy20
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Jeszcze nie mialem okazji mrozic Joka, jednak wydaje mi sie, ze dobrym rozwiazaniem bylo by go najpierw rozproszyc dosc dobrze (oczywiscie jesli juz nie jest) a nastepnie nie scisnietego umiescic luzno w jakims plastikowym pojemniku (bardziej plaskim niz wysokim), i wstawic do jak najnizszej temperatury (szybko go zetnie i nie uszkodzi specjalnie). Ale czy najleprze rozwiazanie to nie wiem:)
Pozdrawiam.

O:Jak najlepiej zamrozić jokersa? 12/13/2010 12:55 #5140

Biorąc przykład z firm handlujących mrożonymi pokarmami, jokersa należy mrozić w wodzie.Część larw mrożonych na sucho pęka (w końcu ich treść to płyn).Poza tym proces mrożenia wysusza nam towar. Najlepszy jakościowo mrożony jokers to zamrożony w tafli wody w proporcji ok 1:1 z wodą w temp poniżej -15st.C. Oczywiście przed użyciem należy go odcedzić.
Ostatnio zmieniany: 12/13/2010 13:02 przez darekbarański.

O:Jak najlepiej zamrozić jokersa? 12/13/2010 13:08 #5141

• sajo
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
jako akwarysta z zamiłowania mogę potwierdzić powyższą opinię, tak jest szykowana ochotka mrożona do akwarium.

O:Jak najlepiej zamrozić jokersa? 12/13/2010 15:23 #5143

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Pytanie czy tak jest szykowana (z wodą), żeby tabliczka z kostkami, jaką kupujemy była wizualnie większa, czy po to żeby larwy były przyzwoitej jakości?
Ja mroziłem jokersa czy grubą ochotkę bardzo często. Zwykle w styropianowej tacce na żywność, zawiązane w dwóch torebkach foliowych lub w zamykanym szczelnie pudełku, aczkolwiek zdarzało się mi wrzucić razem z gazetą. Najczęsciej były wstępnie rozproszone, bo były to larwy czekające w rezerwie do donęcania.
Nie zauważyłem żeby jakaś duża ilość ochotek pękała. Powłoki ich ciała są dość elastyczne i wydaje mi się, że nic im się nie działo, mimo zwiększania się objętości wody przy przejściu w stan stały.
Zgodzę się tu częściowo z tym co napisał Regy20. Teoretycznie im niższa temperatura zamrażania tym lepiej. Gdy temperatura spada zbyt wolno pojawia się problem krystalizacji wody w igły lodowe, które bardziej uszkadzają ochotkę od wewnątrz. Podobnie zresztą jest z naszą ludzką żywnością, której konsystencja psuje się przez zbyt wysoką temperaturę w zamrażarce.
[color=#BF0000][b]"B

O:Jak najlepiej zamrozić jokersa? 12/13/2010 16:09 #5144

Myślę, że tutaj mógłby się wypowiedzieć ktoś kto mrozi ryby.Swojego czasu miałem przyjemność gościć jednego z redaktorów czasopisma wędkarskiego, zapalonego wędkarza morskiego. On polecił mi swój sposób na mrożenie ryb w tafli lodu. Ryba taka np. po miesiącu nie może konkurować smakiem ze świeżą, niemniej mięso tak zamrożonej ryby jest soczyste i o wiele lepsze w smaku od mrożonej bez wody.Ryba taka nie traci soczystości.Analogię można śmiało przenieść na mrożenie robaków. Co do ceny gotowego produktu pokarmu dla rybek to jeśli 1kg ochotki mrożonej (z wodą)kosztuje podobnie co 1kg żywej(a gdzie konfekcjonowanie, mrożenie dystrybucja), to wiadomo, że tylko w połowie płacimy za żywy wkład.Najłatwiej przeprowadzić test na małej porcji w różnych wariantach, z wodą, bez itp.Jeśli ktoś mrozi jokersa w rozpraszaczu, glinie z pewnością nie zaobserwuje płynu z popękanych larw, gdyż zostanie on wchłonięty przez absorbent.Oczywiście to są moje doświadczenia w tym temacie i ktoś może mieć inne. Sam też chętnie się czegoś nauczę.
Ostatnio zmieniany: 12/13/2010 17:44 przez darekbarański.

O:Jak najlepiej zamrozić jokersa? 12/13/2010 23:51 #5150

• polamania kija:)
  • regy20
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Moja pierwsza mysl okazala sie niestety bledna :side: . Po wykonaniu telefonu do mojej lubej, ktora pracuje na wydziale chlodnictwa, okazalo sie, ze racje ma kolega Darek. Najlepiej gdy zamrozimy Joka razem z woda w malych porcjach (foremka do lodu). Wtedy straty beda najmniejsze. Rozproszony Jok rowniez nie bedzie wygladal najgorzej gdy zrobimy to w bardzo niskiej temperaturze. Jednak w domowych warunkach Jok zamrozony z woda 1:1, w malych porcjach bedzie po odtajeniu w "najleprzej" kondycji.
Tak na marginesie, jesli chodzi o najskuteczniejsze mrozenie innych, wiekrzych (niz Jok) produktow spozywczych to wczesniejsze prozniowe zabezpieczenie "towaru" da nam po rozmrozeniu najleprzy efekt.
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.44 sekundy