Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Przechowywanie joka po zawodach.

Przechowywanie joka po zawodach. 06/09/2010 21:47 #3592

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
Łowiska w których mam zawody nie są mocno rybne przez co żadko wrzucam pełne 0,5 litra joka czasami zostaje mi w ziemi a czasami luzem. Co zrobić żeby jok przetrwał do następnego tygodnia. Możenie mi poradzić wasze sposoby?
Z zeszłego roku mam jeszcze 3 pakiety po 150ml zamrożonego wiem ze się pewnie na uklejki nada bo rybki akwariowe bardzo chętnie go wcinają ale na większe to nie.

Co mogę zrobić z takim jokiem?

O: Przechowywanie joka po zawodach. 06/09/2010 22:20 #3594

• Wika
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Pamietaj zanęte na zawodach trzeba wrzucic do wody ,a nie do zamrażać ,Jezeli chcesz wygrywac.

O:Przechowywanie joka po zawodach. 06/09/2010 22:54 #3596

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
Tak ale isnieje coś takiego jak przekarmienie wiec trzeba byc ostrożnym. Jakies propozycje.??

O: Przechowywanie joka po zawodach. 06/09/2010 22:54 #3597

• Dorian
  • ( Moderator )
  • Administrator
Ja jak wiem, że nie wykorzystam jokersa całego albo mam kupionego a przez fatalną pogodę (co się często ostatnio zdarzało) nie byłem na rybach to Jokersa rozpraszam (akurat w moim przypadku rozpraszaczem Górka) i posypywałem Ziemią Torfową przesianą przez sito kuchenne. Ilość ziemi jest taka, że bardziej jest widoczny JOKERS niż ziemia. Jokersa daje na bardzo lekko zwilżoną gazetę czasami (2 warstwy) i to zawijam w mokrą gazetę (3-4 warstwy) i to wkładam do lodówki.
Codziennie go rozwijam z gazety i trochę przemieszam.
Jokers spokojnie wytrzymuje około 7-14 dni

Z ochotką haczykową robię tak, że przesiewam drobnym kuchennym sitem Ziemię Torfową do pudełka Stonfo i tam wkładam ochotkę i przykrywam wilgotną szmatką. Też raz dziennie wstrząsnę lub przemieszam.
Dorian Pitera, okr

O: Przechowywanie joka po zawodach. 06/09/2010 23:07 #3598

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
Dorian napisał:
Jokersa daje na bardzo lekko zwilżoną gazetę czasami (2 warstwy) i to zawijam w mokrą gazetę (3-4 warstwy) i to wkładam do lodówki.

Nie rozumiem do końca. W jaki sposób dajesz tego joka za 2 warstwy a potem znowu zawijasz w 3lub 4 warstwy??

O:Przechowywanie joka po zawodach. 06/09/2010 23:37 #3600

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
jokersa jest jedna warstwa. 2 warstwy dotyczą dwóch "kartek" gazetowych wilgotnych i 3-4 kolejnych, namoczonych bardziej,
[color=#BF0000][b]"B

O:Przechowywanie joka po zawodach. 06/09/2010 23:49 #3601

• tOmas
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Ostatnio podczas nawilżania gazety z jokiem ,myślałem sobie czy nasza powszechna-chlorowana kranówka nie zaszkodzi ochotce ?

O:Przechowywanie joka po zawodach. 06/09/2010 23:53 #3602

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Grunt to dobra lodówka. Problem w tym, że zwykle używamy tych co stoją w domu a te "baby" :woohoo: nie pozwolą mocniej przykręcić. Odkąd kupiłem sobie starą, osobną lodówę i przykręciłem do 2-3 'C to jok przechowuje się do 2 tygodni bez żadnego kombinowania. Pewno jak bym zastosował zabieg Doriana to poleżałby jeszcze dłużej.
Pozdrawiam!
autofocus

O:Przechowywanie joka po zawodach. 06/10/2010 00:20 #3605

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Mój rozpraszacz jest stworzony na bazie tego samego preparatu co decolle sensasa przy czym dodaje do niego zwiazki azotu i fosforu, dzieki czemu joka trzymam w nim spokojnie 7 dni. Dłużej zazwyczaj nie ma potrzeby choc w rozpraszaczu jedzonka miałby jeszcze na kilka tygodni:) jedyne co to co dwa dni warto odsiać starszy i dać troszke swiezego preparatu dla wzmocnienia kondycji i "oczyszczenia jego środowiska z toksyn) (cos jak wymiana kotu żwirku). Jest on silnym adsorbentem więc pochłania wszelkie produkty metabolizmu larw jokersa, które nadają mu zazwyczaj nieprzyjemny zapach. Super rozwiązaniem jest rownież przechowywanie joka w niewielkiej ilości wilgotnego torfu. Do przechowywania na 1-2 dni spokojnie mozna uzyc suchej glinki przy czym osłabi ona kondycję larw.

pozdrawiam
Kacper Górecki

O:Przechowywanie joka po zawodach. 06/10/2010 00:23 #3606

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Zawsze bałem się decolera sensasa, bo nikt nie umiał powiedzieć mi z czego się ten preparat robi... ;) Może uchylisz Kacper rąbka tajemnicy?
[color=#BF0000][b]"B
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.46 sekundy