Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Płoć na odległościówkę

Płoć na odległościówkę 01/18/2012 15:07 #8827

• match26
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam proszę o poradę jaki dobrać zestaw na wiossenna płoć oraz wzdręge oczywiscie chodzi mi o odległościówke jak żyłka spławik przypon haczyk??? kazdy gram waszej wiedzy co do tematu bedzie znaczyć wiele . Pozdrawiam

Odp: Płoć na odległościówkę 01/18/2012 23:05 #8832

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
www.matchfishing.pl/metoda-taktyka/80-metoda-odleglosciowa
BRUNO się tyle naprodukował...

Kiedyś był bardzo fajny artykuł Eweliny Wernickiej na temat płoci na odległościówke.

Ja od siebie wiele więcej nie dodam... wiele zalezy od łowiska. Zanęciłbym na czarno, przetestowałbym dwa warianty: strzelanie non stop i podanie wszystkiego na raz na pocżątku. Jokers musi być. Spławiki raczej spore 8-12 gram i łowienie daleko. Owczywiście wagglery dobrej klasy, z wbudowanym obciążeniem i nasadkami. Może być Cralluso. Żyłka 0,15 - koniecznie tonąca, przypon 0,08 - 0,10. Hak Gamakatsu 1810 w wersji "przydymionej". Wiosną łowienie raczej na płytkim, więc na stałe. Do 2,5m spokojnie można zestaw maksymalnie uprościć. Pyłek przy krętliku wystarczy. Wtedy się nie ma prawa plątać.
[color=#BF0000][b]"B

Odp: Płoć na odległościówkę 04/21/2012 12:01 #9447

• Na bez rybiu i rak ryba
  • gregorio
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Odświeżę troszeczkę temat. Ja łowiąc wiosenne płocie używam zresztą nie tylko wtedy żyłki głównej 0.18mm na przyponach 0.10 lub 0.12 . Kiedyś używałem cieńszych żyłek głównych 0.14 itd ale taki zestaw cześciej ulegał splątaniom , szczególnie wtedy kiedy żyłka główna poplątała się z przyponową. Zmiana na 0.18 nie wprowadziła żadnej negatywnej sytuacji do poławianych ryb a na pewno nie wpłynęło to na brania a zestaw nie plącze się w ogóle. Co do spławików tak jak napisał joker dobre wagglery to podstawa, ja jestem miłośnikiem cralusso. Zestaw wiadomo z krętlikiem malutkim nr 20 , śruciny zaczynając od standardowego zestawu srucina przy kretliku w zależności jak chcemy zaprezentować przynęte pyłek a nawet nr 5 potem kolejne 4 sruty nr 5, wzystko zależy jaki spławik itd, w odległości 40cm , nie ma prawa sie poplątać, chyba że wędkarz coś namiesza podczas rzutu.Przypon 30cm , grunt w zależności jak reagują ryby. Na rekreacyjnym łowieniu rzadko używam joka wystarczy garstka pinek w zanęcie. Podanie zanęty tak jak napisał kolega. najważniejsze to rzucać w nęcone miejsce i celnie strzelać. Wczesną wiosną płocie jeszcze są dalej od brzegu na ciut głębszej wodzie. Wszystko dyktują warunki pogodowe i obławiany zbiornik do którego musimy się dostosować.
Okr
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.39 sekundy