Witam. Jest to mój pierwszy post na forum, więc z góry przepraszam, jeśli umieściłem go źle.
Ale do rzeczy.
Zainteresowałem się połowami metodą bolońską dość nie dawno. Wcześniej łowiłem tylko na feeder, a tam wiadomo, że jak nic się nie dzieje to nuda. A w spławiku można kombinować z prowadzeniem zestawu itp. Kupiłem więc miesiąc temu bolonke Shimano Hyperloop, 5-cio metrową i kołowrotek Spro Passion Micro. Jednak po miesiącu łowienia tą metodą wyniki mam bardzo mierne... Niegdyś łowiłem duże płocie, klenie, trafiła się certa. A teraz na bolonke wyciągam same kiełbiki wielkości dłoni. Mam do was kilka pytań odnośnie tej metody.
1. Jak dobieracie miejsca??? (mowa tu o rekreacyjnym łowieniu a nie zawodniczym). Ja wybierałem miejsca zazwyczaj na spadach głębokości. Dziś łowiłem n takiej szerokiej na 3m. kamienistej rafie, gdzie woda po niej opada na 1.5 m. Prosiłbym o bardzo szczegółową odpowiedź. Moja rzeka to Tanew w miejscowości Nowy Żuk/Sieraków. Ma ona średnio 1,5 m głębokości. Dno raczej piaskowe. Rzeka jest nieuregulowana. Nie ma główek, Opasek itp.
2. Czym i jak nęcicie??? Ja nęciłem zanętą swoją własną. Chleb zalewałem wodą, zostawiałem na min. Potem go wysuszyłem, dodałem atraktor kremkusa (płoć) ziarna konopi, lnu, kukurydzy i ciut pinki. Co o niej sądzicie?? Na dnie nie rozpada się, tylko uwalnia swe drobinki bardzo powoli. Położyłem ją na rafie i na stoperze obliczyłem, że potrzeba 20 min na rozpuszczenie zanęty.
3. Może łowie na zły zestaw??? Składa się on z 3-8 gr. spławika na lince 0.20mm. Jako obciążenie daje oliwke i krótki łańcuszek śrucin. Przypon 0.18mm. łącze z główną pętelkami. Łowie na haki gamakatsu, przeznaczone do odległościówki nr 12-16. Za przynęte stosuje czerwone robaki które naciągam na haczyk. Zestaw jest ciut przegruntowany. Śrucina sygnalizaccyjna jest na styku z dnem. Łowisko gruntuje dzień wcześniej po prostu chodząć po nim. Z tęd ta precyzja, bo dobrze wiem gdzie jest dołek, zawada itp.
4. Czy podczas łowienia musze stać w połowie długości łowiska??? (oczywiście oddalony od niego)
Prosze o szczegółową odpowiedź tych bardziej doświadczonych wędkarzy. Tak jak pisałem. Na feeder mi biorą na bolonke nie. To mnie troszke irytuje, bo za feederem nie przepadam(jak już wspomniałem.)
Z góry dziękuje a pomoc :)
@di