Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Bolonka - Pytania początkującego

Bolonka - Pytania początkującego 08/28/2011 11:39 #7942

• @di
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum, więc z góry przepraszam, jeśli umieściłem go źle.
Ale do rzeczy.

Zainteresowałem się połowami metodą bolońską dość nie dawno. Wcześniej łowiłem tylko na feeder, a tam wiadomo, że jak nic się nie dzieje to nuda. A w spławiku można kombinować z prowadzeniem zestawu itp. Kupiłem więc miesiąc temu bolonke Shimano Hyperloop, 5-cio metrową i kołowrotek Spro Passion Micro. Jednak po miesiącu łowienia tą metodą wyniki mam bardzo mierne... Niegdyś łowiłem duże płocie, klenie, trafiła się certa. A teraz na bolonke wyciągam same kiełbiki wielkości dłoni. Mam do was kilka pytań odnośnie tej metody.
1. Jak dobieracie miejsca??? (mowa tu o rekreacyjnym łowieniu a nie zawodniczym). Ja wybierałem miejsca zazwyczaj na spadach głębokości. Dziś łowiłem n takiej szerokiej na 3m. kamienistej rafie, gdzie woda po niej opada na 1.5 m. Prosiłbym o bardzo szczegółową odpowiedź. Moja rzeka to Tanew w miejscowości Nowy Żuk/Sieraków. Ma ona średnio 1,5 m głębokości. Dno raczej piaskowe. Rzeka jest nieuregulowana. Nie ma główek, Opasek itp.
2. Czym i jak nęcicie??? Ja nęciłem zanętą swoją własną. Chleb zalewałem wodą, zostawiałem na min. Potem go wysuszyłem, dodałem atraktor kremkusa (płoć) ziarna konopi, lnu, kukurydzy i ciut pinki. Co o niej sądzicie?? Na dnie nie rozpada się, tylko uwalnia swe drobinki bardzo powoli. Położyłem ją na rafie i na stoperze obliczyłem, że potrzeba 20 min na rozpuszczenie zanęty.
3. Może łowie na zły zestaw??? Składa się on z 3-8 gr. spławika na lince 0.20mm. Jako obciążenie daje oliwke i krótki łańcuszek śrucin. Przypon 0.18mm. łącze z główną pętelkami. Łowie na haki gamakatsu, przeznaczone do odległościówki nr 12-16. Za przynęte stosuje czerwone robaki które naciągam na haczyk. Zestaw jest ciut przegruntowany. Śrucina sygnalizaccyjna jest na styku z dnem. Łowisko gruntuje dzień wcześniej po prostu chodząć po nim. Z tęd ta precyzja, bo dobrze wiem gdzie jest dołek, zawada itp.
4. Czy podczas łowienia musze stać w połowie długości łowiska??? (oczywiście oddalony od niego)

Prosze o szczegółową odpowiedź tych bardziej doświadczonych wędkarzy. Tak jak pisałem. Na feeder mi biorą na bolonke nie. To mnie troszke irytuje, bo za feederem nie przepadam(jak już wspomniałem.)

Z góry dziękuje a pomoc :)
@di

Odp: Bolonka - Pytania początkującego 08/29/2011 19:57 #7946

• Pasjonat
  • admin
  • ( Admin )
  • Administrator
Zawsze warto zacząć od podglądania miejscowych wędkarzy i ich miejscówek. szczególnie łowiących tam tą metodą. Zanim zacznie się łowić bolonką warto połowić tam przepływanką batem aby nabrać wprawy w prowadzeniu tą techniką zestawu na rzece. Często ryby trzymają się na granicy prąd zatoczka, zobaczysz tam zawirowania. Warto dobrze wygruntować dobrze łowisko. Jeśli to rekreacyjne łowienie to możesz łowić przegruntowanym lekko zestawem i ile nie ma zawad. Co do zanęty to poczytaj kilka artykułów na tej stronie przybliżą ci jak zrobić odpowiednią mieszankę, oraz dadzą ci podpowiedź gdzie masz ją dokładnie położyć na dnie. Mieszankę która sprawdzała ci się w federze może być za lekka i nie mieć racji bytu, rozmyć się zbyt szybko.Poczytaj przede wszystkim o ziemiach i glinach w wędkarstwie. Przy bolonce możesz albo nęcić w linii , albo punktowo i odpowiednio do tego prowadzić zestaw. Możesz też nęcić obszarowo o ile uciąg nie jest zbyt mocny. Na początek proponuje ci stanąć ok 3 metry powyżej łowsika które sobie upatrzysz, zarzucać na godzinę 10-11 i lekko przytrzymując schodzić ku brzegowi, wyznaczając sobie odpowiedni tor, potem pod-nęcić pod ten "tor" i czekać na efekty.

pozdrawiam
Bez Klubu
Tubertini Quadra 450 13m
Trabucco MRX-V Match Carp 13m

Odp: Bolonka - Pytania początkującego 09/03/2011 14:23 #7954

• @di
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Dzięki za pomoc Admin :)
Zrobiłem jak radzisz i zaczęły się nawet brania ryb większych (klenie, płoć, jaź itp.) ale mam zagwostke. Łowie jak opisałeś czyli powyżej stanowiska i wypuszczam cały czas zestaw. Jak jest już przy brzegu to ściągam go do siebie. Ale czy takie "działanie" (ściągnie zestawu do siebie) może spłoszyć, wystraszyć rybe??/

Odp: Bolonka - Pytania początkującego 09/03/2011 14:45 #7955

• Pasjonat
  • admin
  • ( Admin )
  • Administrator
Nie obawiaj się tego, o ile nie walisz o wodę co parę sekund ;). Jak opanujesz łowienie normalnymi spławikami spróbuj jeden z modeli Cralusso, który nie schodzi tak do brzegu i można go bardziej prowadzić równolegle do linii brzegowej. Łowiłem 2 razy na niego i jets ok, tylko nie jest tak czuły jak normalne sławiki
Bez Klubu
Tubertini Quadra 450 13m
Trabucco MRX-V Match Carp 13m
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.38 sekundy