Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Patent na przenoszenie/zwijanie zestawu do odległościówki

Patent na przenoszenie/zwijanie zestawu do odległościówki 06/05/2010 23:39 #3506

• Pasjonat
  • admin
  • ( Admin )
  • Administrator
Czy macie jakiś patent na przenoszenie zwijanie zestawu do odległosciówki, aby za każdym razem gdy wybieram się na ryby nie robić na nowo zestawu.
Bez Klubu
Tubertini Quadra 450 13m
Trabucco MRX-V Match Carp 13m

O:Patent na przenoszenie/zwijanie zestawu do odległościówki 06/06/2010 00:32 #3511

Dobrym pomyslem jest nawijanie go na drabinke,drabinka najlepiej takiej dlugosci jak dlugosc waglera.Po zlozeniu macza nawijam zestaw,i mocuje go na rekojesci wedki za pommoca dwoch gumek recepturek,ktore zabezpieczaja nasz splawik przed urazami:).
Ja osobiscie staram sie splawiki zdejmowac do skladania wedki.Po prostu je odpinam i wkladam do tuby.
pozdrawiam

O:Patent na przenoszenie/zwijanie zestawu do odległościówki 06/06/2010 00:39 #3512

• Pasjonat
  • admin
  • ( Admin )
  • Administrator
Tylko ja najlepiej chciałbym chować wędkę do oryginalnego 3-komorowego pokrowca aby chronić blanki i przelotki przed zniszczeniem.
Bez Klubu
Tubertini Quadra 450 13m
Trabucco MRX-V Match Carp 13m

O:Patent na przenoszenie/zwijanie zestawu do odległościówki 06/07/2010 01:49 #3535

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Ja od niedawna robię tak jak pisze Piotrek. Patent ten opisał jakiś czas temu Adam Niemiec w Wedkarskim Świecie.
Jeśli chodzi o pokrowiec to dostępne są specjalne modele na odległościówkę (z kołowrotkiem). Jako półśrodek mozna też przerobić cienki szmaciany pokrowczyk rozpruwając go częsciowo tak, żeby zlikwidować 3 komory i zrobić mu dziurę wzdłuż do mijesca gdzie sięga kolowrotek.
Zestaw na drabince przymocowany gumką, waggler odpinam i do tuby, wędke spinam rzepami i wkładam do tego szmacianego worka.
Najczęsciej jednak rozmontowuję wszystko i odległościóki wkładam do tuby, bo nie lubię pogiętych przelotek a trzeciego pokrowca nosić nie będe (najczęsciej mam w aucie 1 na tyczki i 1 na uklejówki)
[color=#BF0000][b]"B

O:Patent na przenoszenie/zwijanie zestawu do odległościówki 06/07/2010 02:04 #3536

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Ja mam trzykomorowy, porządny, ze specjalnym wypukleniem na kołowrotki, pokrowiec niemieckiej firmy Balzer, który nabyłem okazyjnie za banalne pieniadze 50 pln. W dwóch komorach po jednej uzbrojonej odległościówce, ale bez spławików a w trzeciej, osobny od tyczki podbierak, tuby na spławiki, proce itp. W odległościówce ze zestawem stałym ściągam tylko spławik a łącznik (firmy carlusso)

przesuwam do najwyższej śruciny, całość składam, haczyk o przelotkę. Wędki stabilizuję dwiema grubymi gumkami recepturkami. jedna na dolniku, druga w okolicy szczytówki. Tak samo zestaw przelotowy. Tylko różnią się łącznikiem i dodatkowo jest stoper, który przesuwam. Do tego chyba nie trzeba patentów. Wystarczy porządny pokrowiec.
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 06/07/2010 09:59 przez autofocus.

O:Patent na przenoszenie/zwijanie zestawu do odległościówki 02/11/2011 01:02 #5993

• erdeef
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Joker mi się wydaje że to był jednak artykuł równie znamienitego wędkarza pana Tadeusza Zalewskiego. Wtrąciłem swoje 3 grosze bo również rozważam kupno pokrowca 3 komorowego dedykowanego pod wędki z kołowrotkiem i przypadkiem natrafiłem na ten artykuł dotyczący składania odległościówki.
Myślę że postawie na przedstawiony w nim pokrowiec TRAPER MATCH COMPETITION a to za sprawą plastykowego usztywnienia którego nie mają inne które oglądałem.
Oto LINK
Ostatnio zmieniany: 02/11/2011 01:59 przez Astor.

O:Patent na przenoszenie/zwijanie zestawu do odległościówki 02/11/2011 09:17 #5995

Korzystałem w poprzednim sezonie właśnie z tego pokrowca.Myślę,że każdy kto posiada kija matchowego śmiało może go sobie kupić.Jest pojemny(ma trzy komory),wzmocniony i usztywniony dolnik, utwardzone boki(chroniące delikatny sprzęt przed uszkodzeniami mechanicznymi), solidne zamki.Jedyny mankament to brak kieszonki na podpórki, jednak i to da się załatwić umieszczając je w pokrowcu i później w jednej z komór.Cena również nie jest wygórowana.Uważam,że jest to jeden z lepszych tego typu pokrowców na rynku.

O:Patent na przenoszenie/zwijanie zestawu do odległościówki 04/12/2011 20:33 #6991

• rolfo
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
witam.czy może ktoś zamieścić schemat montażu zestawu do odległościówki przelotowej lub stałej,ale taki żeby można było go odłączyć i zwinąć na drabince lub wymienić na inny w czasie łowienia. pozdrawiam.

O:Patent na przenoszenie/zwijanie zestawu do odległościówki 04/12/2011 22:01 #6995

• erdeef
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
rolfo napisał:
witam.czy może ktoś zamieścić schemat montażu zestawu do odległościówki przelotowej lub stałej,ale taki żeby można było go odłączyć i zwinąć na drabince lub wymienić na inny w czasie łowienia. pozdrawiam.

Też próbowałem sobie taki patent w postaci przyponu strzałowego zwijanego na drabinkę i powiem że mnie osobiście utrudnił życie (splątania)
Schemat mojego zestawu jest bajecznie prosty przypon , krętlik , żyłka strzałowa o długości przekraczającej głębokość łowiska o jakieś 50cm , adapter spławika, oczywiście stoper i na końcu krętlik:)
Zrezygnowałem z tego sposobu również z powodu kupna pokrowca mieszczącego 3 uzbrojone odległościówki
Myślę że możesz spróbować go udoskonalać ja stosowałem żyłkę o średnicy o 0,04 mm większą niż żyłka główna (wagglery 10g plus)

O:Patent na przenoszenie/zwijanie zestawu do odległościówki 04/13/2011 00:04 #6997

• match
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
lowie odleglosciowka juz dobre pare lat,dlatego moge Ci troche podpowiedziec:przypon strzalowy musi byc natyle dlugi,aby przy zarzucaniu miec okolo 2-3 zwojow na kolowrotku.Przy wedce 4.2m bedzie to jakies 9m,a grubosc przyponu strzalowego dobieram do gramatury splawika(nawet 0.20 mm).Mozesz spokojnie rzucac na odleglosc 60m-to nie zart.Majac kilkanascie opisanych przyponow nawinietych na drabinke wiaze odpowiedni na danym lowisku, a po lowieniu zwijam go i
odcinam zylke glowna
Ostatnio zmieniany: 04/13/2011 00:09 przez match.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.52 sekundy