Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: sumiki karłowate

sumiki karłowate 12/02/2010 12:46 #4997

• Albert
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
W ubiegłym sezonie byłem na zbiorniku, gdzie próbowałem łowić batem. Po wrzuceniu zanęty z pinką przez pierwsze 10-15 minut łowiłem wzdręgi i płotki a potem tylko malutkie sumiki po 10, maksymalnie 15cm. Zmieniłem mijesce i łowiłem bez robaków. Było to samo. Nawet z kukurydzą czy ciastem na haku, z dna i z opadu. Wszędzie to samo. Po rozmowach z karpiarzami okazało się, że nawet kulki im zjadają, jak tylko są w stanie je połknąć.
W tym roku w moim kole chcą zrobić zawody na na tym małym zbiorniku. Może ktoś z Was mógłby mi poradzić co zrobić, zeby uniknąc brań koluchów?
Myślę, że najlepiej by było nastawić się na płocie (łowi się takie 15-25cm)

O:sumiki karłowate 12/06/2010 15:18 #5036

• Albert
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
nikt nie ma pomysłu jak sobie z nimi poradzić? Do sezonu daleko, ale dobrze czasem pomyśleć na zapas.

O:sumiki karłowate 12/06/2010 15:27 #5037

A sumikiem nie idzie zrobić wagi ??
Czy ta ryba nie jest brana pod uwagę ??

O:sumiki karłowate 12/06/2010 15:43 #5038

• Albert
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
może by i szło... ale to niewdzięczna ryba. Jakoś nie wyobrażam sobie 3 godziny męczyć się z połkniętymi hakami do samego ogona i do tego z tymi kolczastymi płetwami. Czytałem, że na południu Europy łowią to w rękawicach, żeby się nie pokłóć.
No i te sumiki nie są za wielkie. Płotki i wzdręgi trochę lepiej by budowały wagę. Jeśli tylko sumiki by nie przeszkadzały.

O:sumiki karłowate 12/06/2010 16:33 #5039

Należałoby sprawdzić, czy płocie nie są wypierane przez sumika w toń. Być może próba łowienia w toni(np.10cm nad dnem) dałaby pożądany skutek..... Jeśli zawody odbędą się na wiosnę a zbiornik nie jest ciepły to myślę, że sumik nie będzie żerował w ogóle.

O:sumiki karłowate 12/06/2010 17:44 #5040

• Albert
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Dziękuje za zainteresowanie. Zawody będą w czerwcu. W tamtym roku sumiki brały właściwie wszędzie. Wyglądało to tak, jakby płotki się ich bały. Po zanęceniu przez kwadrans były płotki i wzdręgi a potem już tylko koluchy. Jak by nie podawać przynęty i jaka by ona nie była. Chociaż nie miałem ochotki, ani nie próbowałem np chruścików... Ale pinke, białe, kukurydze... wszystko żarły.
Chyba faktycznie trzeba będzie zrobić trening z nastawieniem na szybkościowe sumiki.

O:sumiki karłowate 12/06/2010 18:33 #5041

W takim razie przetrenuj taki wariant.:np. na 7-8 metrze podaj ciętego czerwonego robaka np. w glinie. a na odległości właściwego łowienia zanętę oraz jokersa czy pinkę.Być może uda Ci się je przesunąć na ten 7 metr a tam zostanie więcej miejsca dla białej ryby.Nawet gdyby to nie wypaliło zorientujesz się czy sumiki dadzą się łowić szybko bliżej. a jak wiadomo, im bliżej tym szybciej. Kolczaki biorą bardzo delikatnie. żeby reagować na branie (nie na połknięcie) należałoby skrócić do minimum przypon.Śrucinę sygnalizacyjną umieścić doświadczalnie ale nawet 2-3cm od haczyka. przy czym taka śrucina ma nam sygnalizować branie a nie tylko tam być. Spławik typu Dick.Reagujemy na każdy ruch spławika. Jeśli zacięcia są nieskuteczne przesuwamy śrucinę o cm wyżej aż znajdziemy jej optymalna pozycję.Przy odrobinie wprawy można rybę łapać w rękę z lotu.Jeśli nie wychodzi to w ręcznik na kolana. Przypony grubsze, haki również.

O:sumiki karłowate 12/06/2010 18:38 #5042

Witam!
U mnie w tym roku w czerwcu sumiki brały słabo, ale zima się przeciągnęła. Za to w lipcu i w sierpniu sama "rozkosz" :)
Bat 6m. Zanim się nauczyłem to rzeczywiście co drugi połykał haczyk do ... końca (spławik 1g). Zmieniłem zestaw na 0,5g wygruntowany na styk z punktowym obciążeniem ze względu na żarłoczne 4-5cm wzdręgi, każde minimalne podtopienie, drgnięcie, podniesienie spławika cięcie po sekundzie, bo potem można czekać nawet kilka minut i spławik nie zmienia położenia, a "byczek" w tym czasie sobie siedzi, przeżuwa i połyka do ogona.
Po dojściu do wprawy na 60szt dwa się zażerały tak, że tylko cięcie i szybka wymiana przyponu ratowała sytuację.
Rzeczywiście pierwsze pół godziny inne ryby wchodziły, potem byczki do 20cm(sporadycznie leszczyki do 10 cm). Na wszystko oprócz niedogotowanych ziemniaków.
Nawet jak haczyk wbity blisko to i tak trzeba wsadzić paluchy i rozewrzeć szczękę "koluchowi" bo mocno zaciska. W rękawiczce może byłoby wygodniej je chwytać, ale nauczyłem się je brać w rękę bez zbytniego kłucia.
Ale to tylko takie amatorskie łowienie ... ;)
--
Pozdrawiam, Mariusz

O:sumiki karłowate 12/07/2010 09:27 #5043

• Albert
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Super! Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, zwłaszcza Darkowi. Na pewno przetrenuje zaproponowany wariant. Jak tylko te zawody się odbędą napiszę tu jak było. Pozdrawiam!

A właśnie. Dobrze zrozumiałem, że śruciana nawet 2-3cm od haka? Czyli zaciśnięta na przyponie?
No i gnojak pewnie cięty, prawda?

Jeszcze raz dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniany: 12/07/2010 09:29 przez Albert.

O:sumiki karłowate 12/07/2010 09:47 #5045

Tak, gnojak cięty. Sumiki (nie tylko one), żerują niemal w miejscu i żeby choć w dużej części zapobiec głębokiemu połykaniu przez nie przynęty proponuję Ci spróbować zaciśnięcia śruciny sygnalizacyjnej aż tak blisko haczyka.Bywało, że tego typu ryby łowiłem z śruciną niemal dotykającą węzła na haczyku.Trening powinien pozwolić na ustawienie jej optymalnej odległości od haczyka.Manewr taki ma sens przy intensywnym żerowaniu tych ryb i raczej będzie eliminował celowe łowienie płoci. Dlatego też należałoby przeważyć i przeliczyć co Ci da szybkościowe łowienie tych ryb i czy nie bardziej będzie się opłaciło polować jednak na białą rybę. Jeśli dysponujesz większa ilością batów (topów), warto by zdublować sobie zestawy te na sumika a i na białą rybę tez być przygotowanym. W końcu jak pokazały już niejedne zawody.Nie zawsze wnioski z treningu ( szczególnie odbytego w pojedynkę lub małej grupie)sprawdzają się na zawodach.Pozdrawiam.
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.82 sekundy