Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Sznurek zamiast korka

Sznurek zamiast korka 10/10/2010 01:54 #4638

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
** FBDB_POST_DISCUSS: Sznurek zamiast korka **
[color=#BF0000][b]"B

Sznurek zamiast korka 10/10/2010 04:30 #4639

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
6:20min

O:Sznurek zamiast korka 10/10/2010 12:21 #4640

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Dzięki za film Biały. Im więcej ilustracji tym lepiej.

Przy okazji. Łącznik guma/żyłka pokazany na filmie stosowany jest przez aktualnego Mistrza Polski - Piotra Lorenca.
[color=#BF0000][b]"B

Sznurek zamiast korka 10/10/2010 13:31 #4641

• Festung Breslau
  • SochaPOL
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
nie ma potrzeby robienia dodatkowych oplotów, pajęczynek z plecionki. Wystarczy zrobic zakładkę na taśmie tj. owinąc raz/plecionka w stronę szczytówki, owinąć dwa/plecionka w stronę złącza, owinąć trzy/ plecionka w stronę szczytówki.

plusem tego mocowania jest brak wystających elementów plecionki, szybki montaż, no i przy maksymalnym naciągu nie ma obawy że plecionka się poplącze czy zacisnie gdzieś na cienkim blanku regllasa powodując uszkodzenie bo cała siła skupia się na taśmie.

Zamist plecionki często uzywam cienkiego kordonka ponieważ nie przecina blanku przy mocnym naprężeniu amortyzatora.

O:Sznurek zamiast korka 10/10/2010 16:40 #4643

• Jarek
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Obawiam się że przy częstym holowaniu dużych ryb plecionka może uszkodzić blank, szczególnie przy wentylach a jednocześnie taka duża ilość taśmy i tak równoważy wagowo korek. Awaryjnie tak robiłem ale na stałe bym się nie odważył.
Ostatnio zmieniany: 10/10/2010 16:41 przez Jarek.

O:Sznurek zamiast korka 10/10/2010 21:50 #4645

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
10 cm bieżących taśmy (tyle poszło) jest na bank lżejsze niż duży korek do trzeciego elementu. Niemniej masa nie jest tu w zasadzie ważna, bo różnica jest nieodczuwalna (co kiedyś wyliczył Tomcat).
Obawa o wrzynanie się plecionki w rant blanku wydaje się być uzasadniona, aczkolwiek przełowiłem z gumami mocowanymi w ten sposób (1,0 i 1,2) dwie tury MO Kraków plus dwa dni treningu. Na treningach i w obu turach miałem wiślane kabany, a jak wiadomo to nie są małe ryby. Leszcze w okolicach 2000 pkt to przeciętna zdobycz, a z największym miałem problem żeby do podbieraka wpakować - około czwórki.
Nic się ze sprzętem nie wydarzyło. Impreza odbywała się na Wiśle w Krakowie - płynęło na jakieś 3-4 gramy.
Na większe rzeczne uciągi stosuje jednak solidniejszy sprzęt: tyczkę, którą nie strach zaciąć z wody spławikiem 40gr, wentyle, żyłki "nieplątliwe" ;) i zwykłe korki.
[color=#BF0000][b]"B

Sznurek zamiast korka 10/12/2010 12:09 #4649

• Uczymy si
  • kostek
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Powiem że i ja stosuję ten patent od 2 sezonów. Ale do cienkich gum :) jakoś do grubych powyżej 1,2 boję się, i stosuję zwykłe korki :)
Ale ten patent jak dla mnie ma same zalety.
Klub TEAM PRUSZK

Sznurek zamiast korka 10/15/2010 00:05 #4659

• artekkk
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Tak włosi stosują tą metodę w angli też widzialem lecz do łowienia karpi jest do tego specjalna guma z jakąś cieczą w środku i dlatego łowiżcy musi mieć kontrolę nad zestawem bo inaczej gum pojdzie hejjj daleko...
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.55 sekundy