Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Puchar Sensas - szybkościowe płotki

Puchar Sensas - szybkościowe płotki 05/25/2010 01:30 #3332

• Dorian
  • ( Moderator )
  • Administrator
** FBDB_POST_DISCUSS: Puchar Sensas - szybkościowe płotki **
Dorian Pitera, okr

Puchar Sensas - szybkościowe płotki 05/25/2010 01:37 #3333

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
A czy łowienie 6metrowym batem nie było by efektywniejsze?

O: Puchar Sensas - szybkościowe płotki 05/25/2010 02:01 #3334

• Pasjonat
  • admin
  • ( Admin )
  • Administrator
Dokładnie o tym samym pomyślałem...ale po wynikach ilościowych-wagowych widać że musiała brać delikatnie i mała ryba
Bez Klubu
Tubertini Quadra 450 13m
Trabucco MRX-V Match Carp 13m
Ostatnio zmieniany: 05/25/2010 02:09 przez admin.

O:Puchar Sensas - szybkościowe płotki 05/25/2010 10:07 #3337

• Dorian
  • ( Moderator )
  • Administrator
Ryba brała bardzo delikatnie przytapianie, trzymanie przynęty... od brania do zacięcia czasami mijało 15 sekund. Trzeba też było delikatnie wprowadzać zestaw plus częsty wiatr na tym łowisku.
Tak jak pisałem 9,5m było by na pewno bardziej optymalne.
Dorian Pitera, okr

Puchar Sensas`a na zbiorniku Huta Częstochowa - szybkościowe płotki 05/25/2010 11:10 #3339

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
Ciekawe ile sztuk było w tych 1900gr?

O: Puchar Sensas`a na zbiorniku Huta Częstochowa - szybkościowe płotki 05/25/2010 11:15 #3340

2kg to ok 75 sztuk. Ja łowiłem spławik od 0,4gr do 0,8gr. najczęściej 0,8. Na początek położyłem 14 kul z czego: 8 to mieszanka glin Górka argila i wiążąca lekka.
2 mieszanka tej gliny 1:1 z zanęta MVE Supermatch i Gold pro 1:0,5
dwie czystej zanęty. Do tego ok.0.4 litra jokersa oraz ok 100gr pinki ( liczyłem że da się później na nią łowić zamiast na ochotkę). Najskuteczniejsze w moim przypadku okazało się łowienie zestawem 0.8 gr ok 40 cm nad dnem.Zauważyłem że ryby podniosły się do pinki i konopi , którymi strzelałem ale w łowienie z opadu nie mogłem się wstrzelić. Efekt przynosiło pobudzanie ryb kuleczkami wielkością orzecha zanęty z atraktorem waniliowym. Ogólnie wyszła nieznajomość łowiska.Należało się skrócić z 11 metrów na 9.5m .Mieć cięższe zestawy na topach. nie tracić czasu na selekcjonowanie ryb.Średnia wychodzi j ryba na 2.5 minuty a więc spore luzy.
Ostatnio zmieniany: 05/25/2010 11:49 przez darekbarański.

O:Puchar Sensas - szybkościowe płotki 05/25/2010 13:06 #3344

• Dorian
  • ( Moderator )
  • Administrator
Dodam, że mój sektor ( B ) był najmniej rybny (WYNIKI) i też był to powód, że bat nie wchodził w grę. Miałem rozłożoną "piątkę" ale jej nie używałem.
Dorian Pitera, okr

Puchar Sensas`a na zbiorniku Huta Częstochowa - szybkościowe płotki 05/25/2010 13:47 #3346

• mariuszb
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Widzę Dorian, że zrobiłeś duże postępy co do zrozumienia tego zbiornika. W przypadku łowienia szybkościowego nie ma co się bawić lekkimi zestawami, a najbardziej popularne są w granicach 1,5 gr. Ważną sprawą,której tutaj nie ująłeś, jest również rozmiar ochotki haczykowej, która nie może być zbyt duża (najlepsza jest trochę większa od polskiego joka)Zawody wygrywa ten, kto wyselekcjonuje sobie większe płotki albo złowi bonusa w postaci leszcza lub lina. Sadząc po ,,atraktorze na większe płotki" użyłeś chyba podobnego do mojego.. Tak jak Darek napisał, z perspektywy obserwatora dobrze było widać u przyjezdnych brak znajomości akwenu. Większość łowiła na delikatne zestawy, z rozłożonym obciążeniem.

Puchar Sensas`a na zbiorniku Huta Częstochowa - szybkościowe płotki 06/07/2010 01:11 #3533

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Ryba na 2,5 minuty to nie jest takie szybkościowe łowienie... Czy brania nie byłyby pewniejsze na mniejszych gramaturach? 1,25 to sporo. Książkowa szkoła zakłada wyjściowo ok 0,2gr na metr głębokości co często jest masą zbyt małą, ale niekiedy zbyt duża. Niemniej przy 2,5m, słabnących braniach tak drobnych płotek próbowałbym przejść na lżejszy niż 1,25 zestaw - powiedzmy 0,5-0,75max.
Próbowałeś skrócić/wydłużyć przypon?
Jakie jest dno w zbiorniku?

Fajny, analityczny artykuł.
[color=#BF0000][b]"B

O: Puchar Sensas`a na zbiorniku Huta Częstochowa - szybkościowe płotki 06/08/2010 10:24 #3555

• Dorian
  • ( Moderator )
  • Administrator
Dno jest twarde. Założenia tego zbiornika jest dość proste, ciężki zestaw który schodzi jak najszybciej na dno gdzie jest ryba. Zejście na delikatniejszy zestaw wcale nie gwarantował łowienia więcej ryb bo zanim spadł ktoś mógł już mieć branie (mimo że delikatne) na cięższym zestawie. A czasami ryba brała dobrze i branie jedno na X było od razu co już przy dzybkim spadaniu zestawu miało ogromne znaczenie. Dużym minusem u mnie była zbyt duża ochotka haczykowa - miała około 2cm - co było stanowczo za dużo i nawet zakładanie w pól powodowało, że ryba delikatnie pobierając nie połykała szybko haczyka. Zakładając, że rybę miałem w łowisku (i gdybym wcześniej donęcał z ręki i ją płynnie utrzymał) to 1,5g 1,25g było bardzo optymalnym rozwiązaniem. Przy tej dużej ochotce delikatniejszy spławik też by dawał bardzo błędnie branie bo znikałby od razu a brania by "nie było" cięższy dawał przewagę, że baranie było widać jako przytopienie a następnie całkowite zanurzenie.
Z przyponem nic nie robiłem.
Dorian Pitera, okr
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.91 sekundy