Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Ryby w rzece - czym utrzymać - zanęta czy robacto

Ryby w rzece - czym utrzymać - zanęta czy robacto 02/14/2010 18:54 #1850

• kazio
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam
Przeglądając YouTube natknąłem się na niesamowite filmiki nakręcone w rzece. Przedstawiają ryby rzeczne - konkretnie brzany i klenie.
"odkurzacz wodny" to jest słabo powiedziane oglądając żerujące ryby.

I tutaj moje pytanie.
Czy stosowanie zanęty ma sens?? Czy lepiej podać robactwo w glinie czy np klejone robaki.
I ile tego robactwa musi być np. na zawodach. Bo jak wejdą nam w łowisko takie odkurzacze to przecież po robakach z kul nie ma śladu w kilka minut. Wiadome jest, że jak nie ma robactwa ryby płyną dalej - wiec ile tego robactwa musi być by podczas łowienia na zawodach utrzymać ryby przez 3 godziny??
Tam gdzie łowię /Wisła/ bardzo dużo jest brzanki małej i średniej oraz klenia. Wiec moje dotychczasowe myślenie o nęceniu i o tym jak długo kule są w wodzie - zostało wywrócone do góry nogami.

Dzięki za wszelkie porady
Kazik

O:Ryby w rzece - czym utrzymać - zanęta czy robacto 02/14/2010 21:07 #1853

• Lukasz W
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Myśle, że zaneta jest tak samo wazna jak robactwo. Jezeli chodzi o zawody to raczej trudno bedzie regularnie odławiać brzany i klenie, raczej trafią sie jako bonusy. Jest wiele sposobow podawania robakow napewno nie zaszkodzi podanie ich w glinie, sklejonie ze żwirem. Zastanowilbym sie nad pracą zanęty czy ma ona bardziej pracowac czy jej konsystecja przypominac będzie leszczową.

O:Ryby w rzece - czym utrzymać - zanęta czy robacto 02/15/2010 08:51 #1854

• koper
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
po tyh fimikach jestem za tym by dawać 1kg betonitu na 1kg zanęty:)

O:Ryby w rzece - czym utrzymać - zanęta czy robacto 02/15/2010 13:29 #1858

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
1. Zanęta przywołuje ryby, dlatego nawet jak zniknie w 2 minuty po ich przypłynięciu to i tak jest dobrze, bo spełniła swoją rolę. Jak odejdą - trzeba położyć nową.

2. Robaki przytrzymują ryby w łowisku więc w sytuacji gdy są wyjadane w takim ekspresowym tempie jak na filmie - trzeba zwyczajnie donęcać.

Ryby na filmiku bardzo intensywnie żerują, ale są przecież sytuacje, gdy reagują one na zanęte niemrawo, przypływają w stanowisko później, jakby od niechcenia, skubną coś czasem, i tylko to co im odpowiada i wcale nie ryją jak opętane w poszukiwaniu jednej pinki. Te same ryby! My pływamy, czasem zatniemy coś za płetwę, czasem ryba niechcący połknie hak z ochotką, na przyponie cieńszym niż włos.

Wracając do problemu. Generalnie autorytety twierdzą, że jak jest ryba w łowisku i bierze (żeruje) to po prostu trzeba donęcać. Donęcać nie na pałę, a odpowiednim towarem, za którym ryba szaleje i który będzie podany tak, żeby był atrakcyjny. Ja te brzany i klenie z filmiku donęcałbym zwyczajnie klejonymi robakami, raczej ze żwirem. Zwróćcie uwagę, że tam niby płynie, ale wcale nie rwie jak wskazywałyby na to kamienie na dnie.
[color=#BF0000][b]"B

O:Ryby w rzece - czym utrzymać - zanęta czy robacto 02/15/2010 13:45 #1859

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Właśnie ze względu na to co ukazuje filmik poproszono mnie o stworzenie kleju, który będzie za wszelką cenę trzymał robactwo w uciagu w jednym punkcie. Prz takich rybach podanie białych w glinie skończyłoby się tym, że po kilku minutach na dnie byłaby pustynia. Co do donęcania należy pamiętać, że na zawodach mamy tylko 17 litrów z czego 3/4 zazwyczaj podczas wstępnego nęcenia ląduje w wodzie. Podejrzewam, że nawet z najsilniej sklejoną glina te rybki poradziłyby sobie w 5 minut, a 4 litry na donęcanie tak żerującyh ryb to śmieszna ilość. Krótko mówiąc trzeba dać dużo grubego żwiru sporo robactwa i kleju. Jeśli jakiś zapach pasuje rybkom klej warto spreparować jakimś pachnącym płynem.

pozdrawiam
Kacper Górecki

O:Ryby w rzece - czym utrzymać - zanęta czy robacto 02/15/2010 18:58 #1873

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
kazio napisał:
Tam gdzie łowię /Wisła/ bardzo dużo jest brzanki małej i średniej oraz klenia. Wiec moje dotychczasowe myślenie o nęceniu i o tym jak długo kule są w wodzie - zostało wywrócone do góry nogami.
Kazio chcesz przez to powiedzieć, że tak mniej więcej jak na tych filmach wygląda Twój "chleb powszedni" nad wodą? A czy łowisz daleko od Ryboujścia opisywanego przez Astora? Czy na innych Polskich rzekach też większość wypraw jest okraszona takimi rybami, czy tak jak na Warcie w Poznaniu tylko zdarzają się takie chwile :ohmy: ?
Przemo 1969 Pozna

O:Ryby w rzece - czym utrzymać - zanęta czy robacto 02/15/2010 19:12 #1874

• KarolKręc
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Często łowie ryby na odcinku Odry gdzie uciąg przekracza 50 g. Myślę że na takim uciągu wrzucenie kuli żwiru wraz z robakami sklejonej klejem arabskim nie utrzyma ryb w łowisku gdyż kulka sobie najzwyczajniej powędruje w dół rzeki, no chyba że była by to kula wielkości pomarańczy w dodatku mocno spłaszczona. Donęcać w czasie zawodów takimi wielkimi kulami nie wolno więc pytanie do Górka co o tym sądzi? Jestem mniej doświadczonym wędkarzem więc mogę być w błędzie.

O:Ryby w rzece - czym utrzymać - zanęta czy robacto 02/15/2010 19:48 #1875

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
KarolKręc napisał:
Często łowie ryby na odcinku Odry gdzie uciąg przekracza 50 g. Myślę że na takim uciągu wrzucenie kuli żwiru wraz z robakami sklejonej klejem arabskim nie utrzyma ryb w łowisku gdyż kulka sobie najzwyczajniej powędruje w dół rzeki, no chyba że była by to kula wielkości pomarańczy w dodatku mocno spłaszczona. Donęcać w czasie zawodów takimi wielkimi kulami nie wolno więc pytanie do Górka co o tym sądzi? Jestem mniej doświadczonym wędkarzem więc mogę być w błędzie.

A czy kula tej samej wielkości z gliny zachowa się inaczej? Oczywiście tak samo jeśli jej nie spłaszczysz podobnie jak kuli ze żwirem i klejem. Poza tym żwir z robactwem podajesz na początku i po to tak mocno wiąże by nie było potrzeby donęcania. Podsumowując tak czy siak lepszego rozwiązania niż klej ze żwirem na taki uciąg i takie ryby nie znajdziesz. Na takie uciągi zalecam klejenie grubego żwiru. Kule koniecznie spore i bardzo spłaszczone. Jeszcze jest kwestia uciągu przy dnie. To że łowisz spłąwikiem 50 gram nie znaczy, że woda w warstwie dennej rwie równie mocno jak w toni. Zazwyczaj przydenny uciąg jest o 80% mniejszy.

Pozdrawiam
Kacper Górecki

O:Ryby w rzece - czym utrzymać - zanęta czy robacto 02/15/2010 20:10 #1876

• KarolKręc
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
W sumie nie brałem pod uwagę opcji wrzucenia kul ze żwirem i robactwem podczas nęcenia wstępnego ale to faktycznie jest dobry pomysł. Jeśli faktycznie klej który stworzyłeś jest bardzo mocny i potrafi utrzymać konsystencję przez około 3 h łowienia to wrzucenie kilku kul będzie dobrym rozwiązaniem. Pytanie czy te kule lepiej umieścić powyżej szczytówki czyli w górę obławianego miejsca tak aby ruch wody uderzał w nie w pierwszej kolejności powodując uwalnianie się robactwa czy wręcz odwrotnie idąc w dół rzeki za kulami spożywczo - glinowymi?

O:Ryby w rzece - czym utrzymać - zanęta czy robacto 02/15/2010 20:48 #1878

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
na takim uciągu położyłbym je metr poniżej szczytówki przed gliną i zanętą. Klej utrzyma swoką konsystencję przez dwa trzy dni jeśli w łowisku nie bedzie ryb:)
Ostatnio zmieniany: 02/15/2010 20:52 przez Górek.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.63 sekundy