Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Selekcja płoci spośród płoteczek

Selekcja płoci spośród płoteczek 01/06/2010 23:18 #167

• Micro
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam!
Jak selekcjonować większe płocie spośród mniejszych?
Mam łowisko gdzie występuje duża ilość drobnej płotki (do 12cm) ale również trafiają się pojedyńczo większe sztuki około 15-17.
Najczęściej zawodnik nastawia się na szybkościowe łowienie drobnicy. Może warto by spróbować selekcjonować większą płoć?
Jak znęcić (chodź na wstępie zawsze wchodzi drobnica) i szukać większych sztuk?
Co ma większe znaczenie w selekcji - zanęta czy technika?

O: Selekcja płoci spośród płoteczek 01/06/2010 23:55 #171

• Flaa
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Znaczenie ma to i to, ja miałem taką samą sytuację, to zanęcałem gliną z jokersem i łapałem troszkę obok zanęt, na hak zakładając nie 2 pinki tylko jakąś "kanapke" typu 1 pinka 2 ochotki, 2 pinki i 1 ochotka itp. oraz wstawiałem zestaw leciutko go przegruntowałem i prowadziłem go tak z 10-30 cm i puszczałem, po chwili miałem brania, radze to wszystko wziąć pod uwagę na treningu, a dojdziesz napewno do tych płoci :)

O:Selekcja płoci spośród płoteczek 01/07/2010 02:03 #178

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
To jest bardzo ciekawy temat niestety temat rzeka bez łatwych odpowiedzi. Każda woda jest inna i tylko wytrwały trening może przynieść efekty. Z moich patentów to kombinowanie z atraktorami dawało dobre rezultaty. Np zanęta sensasa z vanilią naturalną wabiła drobne i średnie płotki natomiast z Black Devil Mundiala grubsze. Podobnie z roachem MVDE i jednym z atraktorów Mosella. Ale bywało, że w jednym z łowisk po dodaniu roacha ryby po prostu znikały. W Karsiborzu w czasie dobrych brań najlepsza selekcja dużych płoci była po przez zakładanie dużej ilości białych robaków (6-9szt. tak..tak) albo kukurydzy. Żeby wyselekcjonować grubszą płoć na niektórych łowiskach warto zgasić zanętę gliną wiążącą lub zrobienie wręcz kluchy zanętowej. Konsystencja zanety, sposób jej podania..o tym tez moznaby książkę napisać.
Bardzo ważne jest też co podamy na pierwsze nęcenie. Dobre efekty na rzekach dają duże ilości kastera a mniejsze jokersa. Kaster w kanapce z dwoma, trzema białymi w okresie jesiennym np. potrafi wyselekcjonować nie jedną ładną sztukę. Byłem raz świadkiem jak facet łapał duże płocie nie wstawiając powoli zestawu tylko zestaw bezładnie docieral do dna. Miałem sytuację, że trzeba było mocno przegruntować i przesuwać zestaw po dnie na wodach stojących. W moim okręgu szczecińskim niedocenianą przynetą na duże płocie są ślimaki z dna rzeki, w której się łowi. Wyciąga się je jakims wiaderkiem na sznurku dzień przed zawodami. Takiego ślimaka trzeba lekko zgnieść i nawlekać na hak od miękkiej strony. Miesiąc temu tylko tym sposobem można było złowić takie płocie jak na zamieszczonym zdjęciu:

Załączniki:
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 01/07/2010 02:04 przez autofocus.

O:Selekcja płoci spośród płoteczek 01/07/2010 02:47 #180

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Autofcus pięknie sprawę omówił. Zwrócił przy tym uwagę na fakt, że w różnych sytuacjach mogą zadecydować zupełnie inne niuanse.

Kilka przykładów z mojego skromnego doświadczenia:

Zawody X
Łowisko - staw, 1,3m. Szybkościowe odławianie płoteczek batem 4m. Rybki 10-15cm. Żeby odławiać osobniki z górnego zakresu przedziału wystarczyło zamiast pinki zakładać jednego grubego białego robaka. To wszystko

Zawody Y
Łowiko - niewielki zbiornik zaporowy, 2m. Płocie 14-20cm. Zanęta to własnoręcznie wyprażona i upieczona mieszanka. Nieopatrznie wrzuciłem zbyt wiele składników pracujących. Od pierwszego wstawienia zestawu miałem ryby. Jeździłem rurą w tempie ekspresowym, ale turę przegrałem. Ryby były zbyt drobne. Druga tura była tego samego dnia. Namieszałem nowej spożywki. Ratowałem się dodając dużo epicyny, trochę kleju i więcej czarnej ziemi. Brały wreszcie normalne płotki. Tym razem byłem pierwszy.

Zawody Z
Łowisko - ten sam niewielki zbiornik kilka lat wcześniej. Duże płocie da się odławiać wyłącznie odległościówką. Pomimo, że głębokość na tyczce i na 40m jest ta sama ryby nie pojawiają się pod brzegiem. Reagują na jokersa i częste donecanie. Z tyczki wyniki po 1500 minipłoteczkami. Odległościówka 5000 płociami po 300-400 pkt.

Prywatny wyjazd
Łowisko - rzeka Wieprz, uciąg 8gr. Biorą praktycznie same płocie. Największe ryby stoją przy kulach i w dołku 2m niżej. Jeśli puścić zestaw niżej lub przytrzymać mocnej unosząc robaka mocno nad dno - biorą minipłoteczki.

itd itd...
[color=#BF0000][b]"B

O:Selekcja płoci spośród płoteczek 01/07/2010 09:18 #181

...chce opisac tez moje doswiadczenie z lapaniem wiekszych ploteczek 15-20. prawdopodobnie z Jokerem lowilismy na tych samych zawodach. chodzi o pierwszy zbiornik opisany przez Tomka.
Ja lowilem tam w nastepujacy sposob:
-zaneta...jasna zaneta plociowa(zolta)wymieszana1:1z glina jasna jeziorowa.W zanecie mialem malo zeczy pracujacych co jdynie gniecione ziarna konopi uprazonej.Zanete moczylem normalnie jakies dwie godziny przed startem.Przecierajac zanete wszystkie grubsze skaldniki ktore zostawaly na sicie wedrowaly spowrotem do wiadra.Tuz przed lepieniem kul zanete lekko przemaczalem i dodawalem do niej gline,bez przecierania juz.Taka zaneta malo pracowala przez co niewabila drobnicy a i sam kolor wiadomo wplywal na zachowanie sie malych rybek ze baly sie pokazac na jasnej plamie.Oczywisicie do tego troche dzokersa w granicach30 dak i dobra garsc czerwonych pinek.
Samo donecanie wygladalo nastepujaco:gotowana konopia na przemian z pinka+co 20minut galka mocno scisnietej zanety.
Lowlem tez batem 4-3,5metra ciezkimi zestawami0,9do 1,5grama(obciazenie skupione tuz nad przyponem,przegruntowujac je o jakies 3-4cm.Lowisko wczesniej wygruntowalem sobie tyczka bardzo dokladnie.

O:Selekcja płoci spośród płoteczek 01/07/2010 12:24 #188

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Piotrek faktycznie pisze o tym samym zbiorniku, jednak nie mówimy o tych samych zawodach. Oczywiście na selekcję złożyły się wtedy i inne czynniki - tak jak piszesz, zaś sama selekcja przynętą możliwa była tylko przez pierwszą godzinę, bo potem ryby mniej żwawo reagowały na dużą przynętę. Chodziło mi o pokazanie zasady. Ten jeden konkretny przypadek omówimy sobie szeroko jak założymy temat o zawodach na Wincentowie ;)

Zwracam tu szczególną uwagę na jeden fakt. Zwykle myśląc o selekcji większych płotek automatycznie myśli się o odławianiu sztuk wyjątkowo dużych na tle reszty. Np 25cm z morza dwunastek. Jednak w praktyce zawodów najczęściej selekcja nie polega na czekaniu wyłącznie na te największe i najgrubsze. jeśli tak by było często wystarczyłoby założyć kukurydze albo pellet i czekać. Chodzi raczej o łowienie płotek z górnej części przedziału najczęściej poławianych. Gdy mamy zawody na drobnej płotce 10-18cm to zróbmy wszystko żeby łowić więcej 17 niż 8. Na ogół niemożliwe lub prawie niemożliwe jest wyczarowanie w takiej sytuacji płoci "3 szt na kilogram". To właśnie takie niuanse jak łowienie rybek 3 cm większych niż sąsiad zwykle decydują.
[color=#BF0000][b]"B

O:Selekcja płoci spośród płoteczek 01/07/2010 13:42 #193

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
W czasie zawodów i już nawet po dobrym treningu ciężko zaryzykować selekcję, gdyż sąsiad siedzący z prawa i lewa punktuje drobnicą czasami konsekwencja puszcza i zaczynamy się przestawiać ,co owocuje ,że jesteśmy w czubie,ale nie wygrywamy.Powód znany brak konsekwencji i samo asekuracja-byle nie być tym ostatnim.Czasami jednak warto zaryzykować ponieważ z moich obserwacji wynika iż stada dużych płoci są nie ufne i rzadko duża płoć jest w pierwszych kulach.Dlatego taktyka na płciowym łowisku (o ile występuje duża płoć do selekcjonowania?)w moim przypadku jest taka iż na początku punktuję tym co w łowisku jest,a potem szukam bonusów.Istotną rzeczą jest wygruntowanie dna i płożenie zanęty.Zanętę mam zawsze osobno z gliną czy ziemią.Kule zanętowe stawiam zawsze w najwyższym punkcie łowiska,o ile mam takie dwa punkty stawiam w dwóch punktach(jednak zawsz w dwóch punktach) kule o rożnej spoistości i zwartości mięsa.Po prostu na drobną płoć i na tę bonusową.Te miejsca znajdują się bliżej ,czasami dalej,a czasami w jednej linii np.gdy jest pólka.Dlaczego tak robię? ponieważ jeśli dominuje drobna płoć ona ma w sobie tyle energii,a łatwość z jaką ma możliwość pobierania pokarmu (co jej trzeba zapewnić)oraz konkrecja zabija w niej instynkt ostrożności,co charakteryzuje większe osobniki płoci.Dlatego dla nich "szwedzki stół "powinien być osobny ,aby miały możliwość zapoznania się z zanętą i nie musiały zużywać energii na konkurowanie z szybką i bystrą drobną plotką.To są oczywiście moje spostrzeżenia i jak to na zawodach bywa nie zawsze się to sprawdza.Lecz kto nie ryzykuje ten nie będzie mistrzem.
Ostatnio zmieniany: 01/07/2010 14:08 przez Jacek.

O:Selekcja płoci spośród płoteczek 01/07/2010 17:34 #204

• Kuba
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Piszecię Panowie o zanęcie,jej pracy i podaniu ( jak wiadomo są to bardzo ważne czynniki,które prowadzą nas ku zwycięstwu) ale wspomniałbym jeszcze o zestawie na który łowimy. Przy selekcji większych płotek nie raz mi pomogła zmiana na dłuzszy przypon nawet 30cm.(normalnie łowie 15-20cm przyponami na wodach stojących) Aż sam się nie spodziewałem że może to aż tak zaskutkować. Kolejną ważną sprawą jest spławik i jego gramatura. Z moich odczuć większe płocię nie lubią czuć oporu ze strony cięższego spławika,a do tego nie raz mi sie zdarzyło ( pewnie jak każdemu z nas) ,że wyciągałem zestaw a na haczyku był wyyssany robal albo go nie było, a bacznie obserwowałem każdy jego ruch:) Morał był taki że spławik jest za duży na płocie 200-300pkt. Zmiana na lżejszy poskutkowała.(więc spławik też jest ważny) Kolejna sprawa haczyki ,jednak myślę ,że każdy wie jak je dobrać. No i jeszcze roztaw obciążenia, to już trzeba wybadać na treningu i nie można pisać tego tak na "sucho" bo to jak lotto. A co do pracy i wstawiania zestawu,u mnie na wodzie skutkuje przytrzymywanie zestawu(przegruntowanego). Sprawdziło mi się to nie raz. Ale na to musi niestety zapracować wiele czynników począwszy od zanęty a kończąc na doborze metody łowienia;).Mam nadzieje że troszkę pomogłem,a jak nie to moze ktoś z większą wiedzą coś dopisze. Pozdrawiam

O:Selekcja płoci spośród płoteczek 01/08/2010 10:43 #226

• Micro
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Zasady odławiania sztuk powyżej 15-18 cm jest ogólnie dość klarowna. Mnie bardziej chodzi jak spośród 8-10 które akurat są drobnicą odławiać "normalną płoć" 13-15 (a nie ogólnie przyjętą dużą powyżej 17-18cm) dla dużej płoci wiadomo, że łakomym kąskiem jest biały, ziarenko kukurydzy ale czy zainteresuje tą "normalną płoć" 13-15? Mój problem właśnie się trochę różni od ogólnie przyjętej zasady odławianie dużej połoci tylko odławianie normalnej płoci spośród drobnicy! :(
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.67 sekundy