Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Zlamana szczytowka.

Zlamana szczytowka. 09/15/2011 19:09 #8025

• polamania kija:)
  • regy20
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Wiatm serdecznie.
Lowilem na Odrze przeciazonym dyskiem 12g. przeplywanka z mocnym przytrzymaniem. Guma 1.2 w drugim elemcie dosc mocno naciagnieta. Kilka rybek, delikatne branie, zaciecie, 1 odjazd znika splawik, 2 cala guma, 3 wedka wiezdza do wody, poczym ryba spina sie. Postanawiam poluzowac nieco gume. Po kilku przepuszczeniach kolejna ryba, tym razem udaje sie rozlaczyc top, guma wyciagnieta na jakies 3,5 metra. Ryba wychodzi dopiero pod nogami. Okazuje sie leszcz 1600-1700 zapiety za pletwe grzbietowa. Lowie bez podbieraka wiec rybe musialem podprowadzic pod same nogi. W ostaniej fazie gdy wedka jest wychylona za plecy strzela mi szczytowka. Guma wciaz byla dosc mocno wyciagnieta (jakies 2m).
Nie mam duzogo doswiadczenia w odpowiednim naciagu gumy, gdyz dopiero od zeszlego roku zaczalem ja stosowac, a wydaje mi sie, ze tu jest pies pogrzebany. Nigdy dotad nie mialem podobnej sytuacji lowiac nieuzbrojonym zestawem.
Prosze o podpowiedz co bylo nie tak, a moze takie sytuacje sie zdarzaja i bede musial zaoparzyc sie w podbierak.
Pozdrawiam i polamania kija:)

Odp: Zlamana szczytowka. 09/15/2011 23:55 #8030

• pyton
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
błąd nie był w nieodpowiednim naciągu gumy, tylko w nadmiernym odchyleniu topu za plecy... takie zabawy prędzej czy później zawsze skończą się trzaskiem.

Odp: Zlamana szczytowka. 09/16/2011 08:38 #8031

• regy20
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Dzieki pyton.
Rozejrze sie w takim razie za jakims podbierakiem. Masz moze jakis konkretny pomysl, ktory wybrac bo nigdy nie stosowalem zadnego?

Odp: Zlamana szczytowka. 09/16/2011 10:56 #8032

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
Wszytko kolego zależy ile mażesz przeznaczyć zł na niego.

Odp: Zlamana szczytowka. 09/16/2011 11:26 #8033

• regy20
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Jak bys zmontowal mi cos z przedzialu 200-250 max 300zl (sztyca + kosz) to mam nadzieje, ze troche poslozy. Przegladalem sztyce i kosze na matchpro, ale nie wiem ktore w praktyce sprawdzaja sie lepiej.
Sa tam takze sztyce za jakies ekstremalne pieniadze 500, 600, 700, a pewnie i wiecej zl ale to juz chyba dla znawcow tematu.
Pozdrawiam.

Odp: Zlamana szczytowka. 09/16/2011 14:11 #8034

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator
Za taka kwotę mogę ci polecić Milo Tycon. Osoiscie jej nie mam ale słyszałem wiele dobrego na jej temat.
Ja mam Maver Match this i mi pasuje nic więcej nie potrzebuje.

Odp: Zlamana szczytowka. 09/16/2011 16:41 #8035

• Rudy
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Co do sztycy to zgodze sie z bialym co do tycona. Mialem w rece i fajnie nawet lezy. Co do kosza to bardzo fajny jest team floatane sensasa. Pływa i siatka jest fajnie uformowana, ze ryba zawszy uklada sie w jednym miejscu. Okrutnie zwieksza szybkosc chwytania i wychaczania ryb
Krzysztof Zaborski, Krakow, kolo Garnizonowe
Maver Apocalypse 13m
Sensas Carp'x 50
Sensas Panier Match 700

Odp: Zlamana szczytowka. 09/16/2011 18:24 #8036

• regy20
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Bardzo dziekuje za rady. Jeszcze mam troche czasu do nastepnych rybek, wiec poczekam, popatrze i na pewno cos wybiore.
Pozdrawiam i polamania kija:)
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.74 sekundy