Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Problem z zanętą

Problem z zanętą 07/14/2011 17:29 #7810

• golden2_le
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam czasami pojawia się u mnie problem z zanętą nawilżam ją stopniowo po dowilżeniu przecieram przez sito dodaję glinę także przetartą na sicie, natomiast czasami kula po wrzuceniu do wody nie tonie tylko unosi się przez jakiś czas na powierzchni wody nie tonie od razu, chciałbym się dowiedzieć na czym polega mój błąd co robię nie tak czyżby zanęta nie była dowilżona ? staram się tak przygotować aby zanęta rozpadała się w drodze do dna tworząc dywan ze względu na muliste dno.

Re: Problem z zanętą 07/15/2011 11:13 #7811

• Zegar525
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam, przedstaw kolego recepturę swojej zanęty.

Re: Problem z zanętą 07/15/2011 11:47 #7812

• golden2_le
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam jeśli chodzi o zanęty to przeważnie stosuję zanęty trapera z seria gold lub secret, lub Lorenca extra w ilości ok 2kg z odrobiną pastoncino lub pieczywka fluo też traper gold do tego 2 kg ziemi bełchatowskiej lub gliny rozpraszającej Boland z czego do zanęty dodaję ok 1 kg resztę podaję osobno z jokersem

Re: Problem z zanętą 07/17/2011 13:28 #7815

Witam!
Problem jest prosty.. Kula się unosi, gdyż jest za słąbo dowilżona zanęta.. Gdy przygotowujesz zanętę pamiętaj że we wstępnym dowilżaniu staraj się tak dowilżyć zanętę aby była wilgotna ale i sypka, a później.. odczekaj 15-20 minut aby zanęta wchłonęłą wode i wtedy zobacz czy należy dowilżyć ją jeszcze czy też nie ( przeważnie zawsze będzie trzeba dodac odrobinę wody). Po takim zabiegu wykonanym starannie i dokładnie nie będziesz miał problemów z takim zachowaniem kul po wrzuceniu do wody :)
Powodzenia i pozdrawiam :)

Re: Problem z zanętą 07/18/2011 05:54 #7817

• golden2_le
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Też myślałem o tym ale kula z samej zanęty tonie, dopiero po wymieszniu z gliną zachowuje się jak boja sprawdzałem :)Pozdrawiam

Re: Problem z zanętą 07/19/2011 19:50 #7826

• polamania kija:)
  • regy20
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Mi osobiscie przytrafilo sie to raz, ale wtedy 70% zanety stanowil suchy chleb, pozniej namoczony w wodzie i odcisniety, zmieszany z otrembami, bolka tarta, i odrobina sproszkowanej koledry. Niezly bajer bo kulki po wrzuceniu ewidentnie nabieraly wody i po jakichs 2-3 metrach tonely. Gdzie dokladnie spadly tego nie wiem.

Sprobuj scisnac troche mocniej kule, albo wez poprawke na prad i ciapnij niedocisniete. Zobacz tez co masz na dnie. Jak glony to podaj te niedocisniete.

Pozdrawiam i polamania kija:)
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.77 sekundy