Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Zwabić duże leszcze

Zwabić duże leszcze 03/20/2011 20:34 #6662

• Kozii
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam
Jestem nowy tutaj na forum. Doświadczenie jako takie w wędkarstwie posiadam jednak nie zawsze mi się udaję osiągnąć zamierzony sukces. Łowie na dużym jeziorze na głębokości 3-4 metrów. Chcę zapolować na duże leszcze. Wiem, że takie tam są bo kiedyś łowiłem ładne sztuki, jednak coś się zmieniło i już trudniej o ładną sztukę. A wracając do tematu potrzebuję grubą mieszankę na leszcza. Czytam tutaj o tych glinach/ziemiach. Kiedyś używałem ziemi na zawodach ale to na zalewie do 2 metrów. Jaką zanętę polecacie zanętę na takie jeziorko?

O: Zwabić duże leszcze 03/20/2011 21:05 #6663

• tokenss87
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam
ja bym proponowal Ci jakas zanete gruba moze byc uniwersalna i doslodzic ja troche melasa i produktem zwanym Sweet magic(mozna o nim przeczytac na match fisching)matchfishing.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=199:qsweet-magicq-leszcze-go-uwielbiaja&catid=38:zanety&Itemid=85

O:Zwabić duże leszcze 03/20/2011 21:11 #6664

• Kozii
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Czytałem już o tej nowości na pewno sprawdzę. A co do zanęty przydało by się szczegółów bo nęcę zwykłą bazą to wchodzą mi praktycznie same krąpie..... Może dodanie jakiejś gliny czy czegoś innego? Jestem otwarty na wasze informacje.

O:Zwabić duże leszcze 03/20/2011 21:23 #6665

• tokenss87
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Nie nec baza,sprobuj grubej uniwersalnej albo poszukaj jakiejs gubej leszczowej,chyba z trpera jest zaneta co nazywa sie duzy leszcz ale nie jestem pewien w 100%. Gliny jak najbardziej dodaj do zanety 2 kg argili naturalnej no i robactwo do tego oczywiscie

O:Zwabić duże leszcze 03/20/2011 21:24 #6666

Napisz jaką metodą łowisz, jak długo trwa wędkowanie. Czy jest to kilkugodzinny wypad. Czy dłuższa zasiadka....

O:Zwabić duże leszcze 03/20/2011 21:26 #6667

Napisz jaka metodą wędkujesz. Czy to są krótkie, kilkugodzinne wypady, czy dłuższa zasiadka.....

O:Zwabić duże leszcze 03/20/2011 21:29 #6668

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Myślę, że duże leszcze co do zanety nie są wybredne i skuteczna bedzie każda dobra leszczowa zanęta niezależnie od marki. To są prosiaczki, które jak żerują to lubią pojeśc grubo i słodko a jak nie żerują ale przebywają w łowisku przepadają za jokersem i gnojaczkiem w glinie.

Także, przede wszytskim musza być w łowisku a Ty jedynie możesz je pobudzić do żerowania i skusić do brania, do tego zatrzymać dobrze podana zanęta i utrzymac w łowisku poprzez odpowiednie donęcanie (lub często jego brak) - to już aspekt taktyki nęcenia.

Zauważ często piszę "odpowiednio, odpowiednie itp" to swiadczy tylko o tym, że każda woda jest inna, w tym może się zmieniać z godziny na godzinę. Zmiennych dobrego wyniku jest na tyle dużo, że dana wodę trzeba po prostu wyczuć i mieć trochę doświadczenia.

Podsumowując nie ma zanęt, które nawet w małym procencie zagwarantują wabienie duzych leszczy. Jak są i chcą jeść wybredne nie są. Nie szukałbym ich na siłę.

Pozdrawiam
Kacper

O:Zwabić duże leszcze 03/20/2011 21:30 #6669

• tokenss87
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Proponuje zanete leszczowa najlepiej zeby byla na duze leszcze czyli gruba zaneta do tego robactwo,melasa,mozesz sprobowac tej nowosci sweet magic, gilina argila naturalna do tego. Ogolnie na slodko sprobuj je podejsc

O:Zwabić duże leszcze 03/20/2011 21:38 #6671

• Kozii
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Najczęściej łapię na odległościówkę/gruntówkę lub jeśli chcę się pobawić z drobnicą to na 7 metrowego bata. Najczęsciej łowie z "marszu" czyli nie mam zanęconego wcześniej łowiska. Jednak w tym roku mam zamiar trochę ponęcić wcześniej miejscówkę jakąś kukurydzą czy czymś ale to w lecie a w maju bardziej rekreacyjnie z "marszu".

O:Zwabić duże leszcze 03/20/2011 21:43 #6672

• tokenss87
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
A duzo jest karpi na tym lowisku na ktorym lowisz??
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.45 sekundy