Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Jak nęcić pod bata

Jak nęcić pod bata 01/09/2010 22:23 #345

• romek
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Moim głównym łowiskiem będzie rzeka o głębokości 2 - 2,5 metra na 7-8 metrze około dwóch metrów.Będę łowił 6-7 metrowym batem przepływanką. Koledzy moi którzy łowią tam na tyczkę nęcą punktowo. Co pod bata wydaje mi się nonsensem i mijaniem się celem. Miejscowy staruszek, który też łowi na bata, głównie nęci pszenicą z aromatem i rozsiewa ją. Twierdzi, że są kamienie i między nie wpadają ziarnka , dzięki czemu utrzymują się na dnie. I tu moje pytanie jak mam położyć zanętę na dnie aby uzyskać właściwy efekt.

O:Jak nęcić pod bata 01/15/2010 00:01 #610

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Nie podałeś jeszcze przybliżonego uciągu rzeki dla pełnej informacji. Nęcenie punktowe przy przepływance nawet pod bata jest jak najbardziej zasadne, chociaż skuteczne łowienie batem na przepływankę jest już niezłą sztuką. Przede wszystkim nie możesz łowić na pełnym zasięgu wędki, tylko po zarzuceniu zestawu musisz go delikatnie podciągnąć, żeby przynajmniej na kilku metrach zestaw spływał prosto. Właściwe umieszczenie kul zanętowych nie jest sprawą prostą, ale nie niemożliwą. Musisz pamiętać o dwóch ważnych sprawach: pierwsza, to wrzucenie kul w miejscu, gdzie spławik i haczyk przyjął już właściwą pozycję, a druga, to obranie właściwego azymutu, czyli zapamiętanie na drugim brzegu charakterystycznego miejsca po linii wrzucanych kul. Dzięki temu będziesz wiedział, czy ryby stoją w zanęcie, czy może na rozmyciu. Co do samego wrzucenia zanęty, to przy niewielkim uciągu może wystarczy przegruntować zestaw lub zmienić na cięższy, odłożyć wędkę na dwie podpórki w miejscu ich trzymania i wrzucić kule zgodnie z obranym wcześniej azymutem w odległości uwzględniającej wybrzuszenie żyłki na powierzchni oraz długość przegruntowania zestawu, czyli pewnie jakieś metr, dwa powyżej spławika. Przy większych uciągach najlepiej chyba poprosić kolegę o pomoc, czyli on zarzuca kilkakrotnie zestaw, a Ty mając azymut wrzucasz kule w odpowiedniej odległości, nie koniecznie trafiając w spławik, bo nawet jak przepłynie, to nadal możesz „złapać” odległość. Donęcanie możesz wykonywać sam zarzucając zestaw jedną ręką, a wrzucając mniejszą kulkę drugą, możesz również tylko w ten sposób przeprowadzić całe nęcenie, ale potrzeba naprawdę niezłej wprawy, żeby w miarę celnie trafiać w punkt tą techniką. Przy samym donęcaniu masz ten komfort, że przynajmniej główna zanęta znajduje się na trasie przepływanki. Możesz jeszcze spróbować donęcać/zanęcać procą wystrzeliwując przynęty odpowiednio powyżej łowiska, chociaż jest to sposób bardziej pasujący do przepływanki z bolonką lub odlegościówką angielską, chociaż można się przejść kawałek z batem jeżeli warunki na brzegu na to pozwalają.
Z Twojego postu wnioskuję jeszcze, że masz ochotę łowić na przepływankę prawie pod szczytówką, mając jakieś 5 metrów luźnej żyłki. Fakt nęcenie punktowe na szczytówkę nie byłoby problemem, ale prowadzenie zestawu we właściwej linii może nie być prostą sprawą. Są na pewno maniacy bata, może oni Tobie lepiej doradzą, bo ja raczej pomyślałbym o zestawie skróconym na rzekę, nie koniecznie od razu zawodniczo.
Przemo 1969 Pozna

O:Jak nęcić pod bata 01/15/2010 01:34 #615

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Przemol7 napisał:
skuteczne łowienie batem na przepływankę jest już niezłą sztuką. Przede wszystkim nie możesz łowić na pełnym zasięgu wędki, tylko po zarzuceniu zestawu musisz go delikatnie podciągnąć, żeby przynajmniej na kilku metrach zestaw spływał prosto.

Romek, twoi koledzy maja rację. Na uciągach trzeba nęcić punktowo i łowić w smudze zanęty. Dziadek też ma rację, ale on ma znacznie więcej czasu :lol:
Przemo17, nie do końca się zgodzę z tym co napisałeś. Rozumiem o co ci chodzi jednak należy od początku uczyć prawidłowej techniki a ta w moim mniemaniu polega na tym aby łowić na pełnym wymachu. Ktoś zapyta dlaczego? Ano dlatego aby być szybkim. Tylko przy pełnym wymachu możemy konkurować na zawodach. Do takiego sposobu łowienia powinno się dostosować nie tylko dlugość batów, ale również nęcenie. Oznacza to, że zanęta głównego nęcenia powinna wylądować nieco bliżej, nie na sam spławik a kulki, którymi donęcamy na tej samej wysokości tyle, że ok 50cm w lewo lub w prawo (zależy od kierunku uciągu). Strefa, w której łowimy może nie będzie zbyt długa, ale przy odpowiednio przygotowanej zanęcie będziemy skuteczni i szybcy. Tu należy baczną uwagę przyłożyć do gruntowania i zobaczyć czy nie ma przypadkiem spadku dna i wziąć na to poprawkę i zanętę wrzucić jeszcze bliżej brzegu. Np. Na Kanale Piastowskim w skrajnych przypadkach zanętę aby ją sięgnąć rzuca się nawet 1,5m bliżej niż pełen wymach spławika.
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 01/15/2010 01:36 przez autofocus.

O:Jak nęcić pod bata 01/15/2010 10:37 #621

• roach
  • ( Gość )
Nie wiem o jakim uciągu mowa ale ja na "swoim" miejscu na uciągu ok 4-5g łowię w ten sposób że kule mniej sklejone rzucam na początek spływu zestawu a te bardziej nawet mocno w drugim miejscu także nęcę w dwóch lub nawet czasem trzech punktach spływu zestawu
Na końcu oczywiście przytrzymanie puszczenie w ciemno zacięcie i często rybka zawisa na haczyku.
W moich okolicach również na skrócony zestaw ludzie łowią na uciągach w ten sposób że nęcą na całej długości spływu zestawu

Mowa tu w obu przypadkach o łowieniu poza zawodami czyli prywatne ryby.

O:Jak nęcić pod bata 01/15/2010 11:45 #626

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Autofocus ma absolutną rację. Romku jeżeli chcesz startować w zawodach, to musisz łowić szybko i skutecznie, do czego przyczyni się tylko duża ilość dobrze przeprowadzanych treningów. Faktycznie moje spojrzenie na wędkarstwo jest bardziej amatorskie (nie szukam stresu na rybach), jednak polega przede wszystkim na analizie wyczynowego sportu i dostosowaniu wniosków do osiągania satysfakcjonujących mnie wyników (lepiej mniej dużych, niż więcej małych :lol: ). Muszę jednak dodać, że chociaż od półtora roku nie brałem udziału w zawodach w moim Kole (mimo, że je współorganizuję), to ciągle zajmuję pierwsze miejsce w zestawieniu wyników za cztery kadencje z największą ilością zwycięstw, więc aż taki zielony nie jestem. A bata po prostu nie lubię, tylko nikt Romkowi nie odpowiadał :blush:
Przemo 1969 Pozna

O:Jak nęcić pod bata 01/15/2010 15:43 #629

• Jarek
  • ( Gość )
Ja nęcę pod bata tak jak pod tyczkę, czyli punktowo. Rekreacyjnie po wstępnym wygruntowaniu i znalezieniu przeszkód i nierówności sonarem tam sobie znajduje miejsce a na zawodach to już gdzie wypadnie w granicach sektora. Ponieważ nie lubię dużych uciągów tylko 2-10g w zależności od tego nęcę z wyprzedzeniem 0-1,5m. Spoistość kul zależy od głębokości, uciągu i rodzaju dna. Mam zasadę, że wolę bardziej spoiste kule, niech nawet bardzo długo się rozmywają niż mają być za słabo spoiste i wyprowadzić mi ryby z łowiska.

O:Jak nęcić pod bata 01/16/2010 00:19 #650

• romek
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Wiem o co wam chodzi. Okres ten -jesień-zima chcę przeznaczyć na teorie, którą będę potem chciał testować na łowisku. Bo lepiej przecież udać się nad wodę wiedząc jak mniej więcej chce się łowić-nęcić niż usiąść i myśleć co tu zrobić.

Dziękuje wam za bardzo cenne informacje

O:Jak nęcić pod bata 03/21/2010 00:29 #2522

• Konrad
  • Unbreakable
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Co to znaczy łowić na "pełnym wymachu"?
Konrad, U-22

O:Jak nęcić pod bata 03/21/2010 08:21 #2523

• Browar to nie apteka!
  • Mrówka
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Unbreakable napisał:
Co to znaczy łowić na "pełnym wymachu"?

pełnym wymachu = maksymalny zasięg wędki

O:Jak nęcić pod bata 03/21/2010 22:27 #2538

• Konrad
  • Unbreakable
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Dzięki, tak myślałem, ale chciałem się upewnić ;)
Konrad, U-22
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.57 sekundy