Witam chcialbym sie dowiedziec jaka metoda bedzie skuteczna na kanale,uciag jest dosc mocny.Chodzi o zawody w kole mozemy lowic dowolna metoda.Pozdrawiam.
Chyba napisałem zbyt ogólnikowo dokladnie chodzi mi o kanał mosinski,na tych zawodach moge łowic tak jak napisałem wczesniej dowolna metoda ale mój wybor jest ograniczony mam dwa feedry i jednego bata 6m.Pozdrawiam.
Chyba napisałem zbyt ogólnikowo dokladnie chodzi mi o kanał mosinski,na tych zawodach moge łowic tak jak napisałem wczesniej dowolna metoda ale mój wybor jest ograniczony mam dwa feedry i jednego bata 6m.Pozdrawiam.
jesli to zawody to tylko bat. Zarzucanie zestawu feederem narobi więcej zamieszania niz nęcenie zanętą ciężką,no i oczywiście nie masz tej precyzji i powtarzalności rzutów co przy bacie.
Darek Fabija
Ostatnio zmieniany: 04/16/2010 07:12 przez darek1972. Powód: ortografia
Jak nie masz czasu to weź na zawody zarówno feedera jak i bata. Zacznij od bata i obserwuj boki. Jak zauważysz, że ktoś regularnie tacha coś grubszego na feedera to znaczy że większa rybka stoi dalej od brzegu i również spróbuj.
Nie byłem jeszcze w tym roku na tym kanale, ale kapitalne znaczenie ma tam uciąg wody. Jeżeli tama będzie przymknięta, to woda będzie wyglądała mniej więcej tak: www.matchfishing.pl/index.php?option=com_kunena&Itemid=53&func=view&catid=32&id=2123
i spokojnie możesz nastawić się tylko na bata (ja starałbym się łowić jak najbliżej drugiego brzegu, chociaż szóstką może być z tym problem). Gorzej, kiedy woda będzie wyglądała tak:
wtedy batem możesz spróbować szybkiej przepływanki w różnych odległościach od brzegu licząc głównie na klenia, lub krótkim kijem szukać płoci brzy brzegu. Przy szybkiej wodzie, ale w zależności od długości stanowisk na zawodach możesz spróbować drgającej szczytówki z cięższym koszyczkiem lub zanętnikiem. Jednak bez treningu trudno wskazać rozsądniejszą metodę.
Dzieki za wskazowki szkoda ze obejrzalem je po zawodach:(Zaczolem batem splawik 5gr szedl jak pocisk przy tym nurcie,ogolnie porazka zmienialem brzeg grunt haczyki i nic!Dodam ze specjalista od lowienia batem nie jestem takze pewnie i umnie bylo duzo winy no i zaczepy normalnie dramat!!!Wystawilem pozniej feedera i jakos poszlo na 20 zawodnikow bylem 10 z 6 rybkami o wadze 870 gram.Pozdrawiam serdecznie.