Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Gruntowanie batem

Gruntowanie batem 03/25/2010 18:53 #2568

Jak się gruntuje batem?

O:Gruntowanie batem 03/25/2010 21:02 #2569

• Fox
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Łowisko gruntujemy za pomocą gruntomierza. Zakładamy go na haczyk i wrzucamy w miejsce, w którym zamierzamy łowić. Poprzez lekkie przesuwanie szukamy odpowiedniego fragmentu dna na podanie zanęty. Powinien to być kawałek równego dna, a najlepiej mały dołek :)

O:Gruntowanie batem 07/25/2010 17:16 #4116

• Mord
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
No fajnie, ale przecież jak zarzucimy bat z gruntomierzem w miejsce łowienia, to zestaw nie ustawi się prosto i nici z dokładnego zmierzenia gruntu... Tak można robić tylko wtedy gdy łowimy pod szczytówką...

O:Gruntowanie batem 07/26/2010 08:59 #4123

• Jaqb
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Jak dla mnie to jedynym słusznym sposobem gruntowania bata jest to aby : przesunąć wszystkie śruciny albo co najmniej ich połowę do miejsca pętelki łączącej główną żyłkę z przyponem i metodą prób i błędów zarzucając i lekko podciągając zestaw do siebie rozpoznać czy już mamy ciężarki na dnie czy jeszcze wiszą nad dnem i wiadomo przesuwamy spławik w górę albo w duł z w zależności jak stoi nasz spławik (wystaje sama antenka lub wraz z kawałkiem korpusu ) i mamy wygruntowany zestaw z przyponem na dnie, jeżeli chcemy łowić na styku to przesuwamy spławik w górę o długość przyponu i mamy mniej więcej w dobrym przybliżeniu styk dna.

Mam nadzieje że nie namieszałem zbytnio a wytłumaczyłem jak przynajmniej Ja gruntuję jeżeli chodzi o łowienie na bata.

Pozdrawiam Jakub :)
Bez Klubu, Tarn

O:Gruntowanie batem 07/27/2010 12:30 #4132

• mefju92
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Przy gruntowaniu batem, po wpadnięciu gruntomierza do wody żyłkę luzujemy i wtedy zestaw ustawia się równo i można precyzyjnie wygruntować łowisko.
Shakespeare Xcede Power 11m.
Robinson Compact SX
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.42 sekundy