Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Powrót do przeszłości E.Ziomek

Powrót do przeszłości E.Ziomek 05/02/2011 20:35 #7229

• river
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Parę lat temu powycinałem sobie interesujące fragmenty artykułów czy wywiadów z bardzo dobrej wtedy gazetki WW lata 90. Zamieszczę kilka zdań z wywiadów z Panem E.Ziomkiem które mogę zainteresować młodszych a może też i starszych :)

"Dobrym dodatkiem na zmniejszenie kwasowości wody jest mielona kreda"
"Najczęściej zanęta jest tym lepsza im prostsza " :)
"Bezkrytycznie i pochopnie nie uzupełniajmy zanęt żadnymi dodatkami"
"Polecam do zanęt mrożoną ochotkę,uważam że jest lepsza niż żywa.Po opadnięciu na dno część żywej ochotki wwierca się w dno część łatwo spływa w wodzie bieżącej."
"Od pewnego czasu eksperymentuję też z mieloną cegłą. Obserwowałem w przejrzystej wodzie iż ryby sprawiały wrażenie pobudzonych tym dodatkiem "

To tak na wyobraźnię i pohamowanie czasem zbytniego dodawania masy dodatków :)
Ostatnio zmieniany: 05/02/2011 20:36 przez river.

Odp: Powrót do przeszłości E.Ziomek 05/03/2011 06:30 #7230

• okr
  • B_R_U_N_O
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
river napisał:

"Dobrym dodatkiem na zmniejszenie kwasowości wody jest mielona kreda"

Zastanawiam się, czy bezsensowność tego stwierdzenia wynika z wyrwania go z kontekstu, czy głupot jakie czasem wypisuje się z powodu zwykłego dyletanctwa...
Jakiej wody? do rozrobienia zanęty? czy tej w zbiorniku w którym łowimy? Jeśli to pierwsze, to w jakim celu?.. a drugie - obawiam się, że kilka wywrotek by nie wystarczyło..

Odp: Powrót do przeszłości E.Ziomek 05/03/2011 06:57 #7231

• river
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Wiem że może to budzić zdziwienie m.in dlatego to zacytowałem

Zdanie to pochodzi z artykułu "Przede wszystkim na leszcza" - taktyka na lipiec

"Łowiąc w rzece najlepiej obciążyć zanętę żwirkiem 1-2mm.Nie należy podawać jasnej zanęty na ciemne podłoże.Masę zanętową można przyciemnić suszoną krwią lub przesianą ziemią z kretowiska.Dobrym dodatkiem wpływającym na zmniejszenie kwasowości wody jest mielona kreda"

Odp: Powrót do przeszłości E.Ziomek 05/03/2011 07:34 #7232

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Dzięki za podpowiedz mam w terrarium żółwie jakieś 25 litrów to tylko bym poprosił o proporcje.Panowie nie wiem jaką rolę może spełniać mielona kreda w zanęcie .Chyba dodatek objętościowo smużący.Z tego co ja wiem kwasowości rzeki nie da się zmienić ,a już na pewno zanętą wędkarską.Różne rzeczy wypisują ja kiedyś wyczytałem i to wielki opis (postaram się streścić) że do kuli zanętowej należy wsadzić pióro najlepiej kurze i białe jako lotkę, co pozwoli nam na celność rzutu.W wodzie stojącej spełnia rolę wabiącą.Objawia się to tym,że ruchy wody powodują iż kula się buja na dnie.W wodzie płynącej zaś poza skutecznym wabieniem,kule zanętowe formujemy opływowo (w kształcie łeski) pióro wkładamy tak ,aby w nurcie prąd ustawiał kulę w odpowiednim położeniu aby się wolniej rozmywała.

Powiem tak będąc nastolatkiem może i uwierzyłem w to bo dla laika to trochę logiki w tym jest ,jako ,że mieszkam w centrum miasta nie miałem możliwości pozyskania pióra kurzego i to w dodatku białego ,więc nigdy tego nie sprawdziłem może teraz mi ktoś pomoże(nie bierzcie tego poważnie)

Odp: Powrót do przeszłości E.Ziomek 05/03/2011 07:39 #7233

• river
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Słyszałem o piórze i ziemniaku jak ludzie chcieli by ktoś " w ich" miejscu nie łowił :D

Odp: Powrót do przeszłości E.Ziomek 05/03/2011 16:12 #7236

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
river napisał:
Wiem że może to budzić zdziwienie m.in dlatego to zacytowałem

Zdanie to pochodzi z artykułu "Przede wszystkim na leszcza" - taktyka na lipiec

"Łowiąc w rzece najlepiej obciążyć zanętę żwirkiem 1-2mm.Nie należy podawać jasnej zanęty na ciemne podłoże.Masę zanętową można przyciemnić suszoną krwią lub przesianą ziemią z kretowiska.Dobrym dodatkiem wpływającym na zmniejszenie kwasowości wody jest mielona kreda"

No to współczesne leszcze lubią "inaczej". Zazwyczaj zanęta leszczowa na rzekę powinna być jasna, mało pracująca a tutaj ziemia z kretowiska [zapewne coś ala bełchatówka], która jest pulchna i lekka [nie sprzyja to gaszeniu zanęty].... a tu bardziej przepis na pyszną "kaszankę - niż na rzeczną zanętę leszczową ;)
[center][color=#800000][b]Grzesiek, Okr

Odp: Powrót do przeszłości E.Ziomek 05/03/2011 20:44 #7240

• river
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Można porównać wędkarstwo z lat 90 do dzisiejszego :)
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.62 sekundy