Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Rzeka po przejściu dużej wody /powódź/ a rybostan [powrót do normalności]

Rzeka po przejściu dużej wody /powódź/ a rybostan [powrót do normalności] 05/27/2010 10:23 #3387

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
Pytanko do weteranów i nie tylko.

Jak wygląda rybostan w rzece /Wisła/ po przejściu wielkiej i długiej fali powodziowej. Kiedy można się spodziewać powrotu ryb w koryto do normalnego żerowania. To, że rzeka zmienia się diametralnie - to sprawa oczywista.
[center][color=#800000][b]Grzesiek, Okr

O:Rzeka po przejściu dużej wody /powódź/ a rybostan [powrót do normalności] 05/27/2010 16:18 #3388

• Jarek
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Astor napisał:
Kiedy można się spodziewać powrotu ryb w koryto do normalnego żerowania.

Przy takich ogromnych wylewach i takiej sile prądu nawet do 30% ryb nie wróci wcale. A reszta jak będzie miała możliwość razem z wodą wróci do koryta. Ja ze swoich obserwacji wiem, że w takiej sytuacji doskonale zarybiają się wszelkie starorzecza, bo tam ryba miała schronienie przed dużym uciągiem a następnie została odcięta od głównego nurtu. Na łąkach króluje teraz "sztuczna przynęta" w postaci ostki ;) Po opadnięciu wody możemy być bardzo zdziwieni jak okaże się że rzeka płynie kilka a nawet kilkanaście metrów dalej. Tak się zmieniały nieraz granice państw i województw.
Ostatnio zmieniany: 05/27/2010 16:23 przez Jarek.

O:Rzeka po przejściu dużej wody /powódź/ a rybostan [powrót do normalności] 05/28/2010 11:09 #3392

• fiks
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Zgadzam się z przedmówcą i dodam, że na odcinkach rzek gdzie było mało ryb może być ich teraz dużo. A tam gdzie zwykle łowiłeś może być pustka. Zazwyczaj jednak po powodzi ryby są aktywne do żerowania. Wynika z moich obserwacji
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 1.11 sekundy