Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: czy sum i węgorz już bierze ?

czy sum i węgorz już bierze ? 06/17/2010 22:27 #3775

• radek 232
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
mam pytanko czy sum i węgorz już bierze ? bo jutro jadę na nockę i nie wiem czy warto zarzucić jedną wędkę z zestawem sumo-węgorzowym a drugą na białą rybkę ? jadę na jezioro MLEWIEC koło Torunia.

O:czy sum i węgorz już bierze ? 06/18/2010 07:08 #3780

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Nie wiem czy to ważne :( ,ale wyczytałem trochę dziwną wiadomość dotyczącą węgorza :S
www.zpw.pl/ochrona-polskich-wegorzy,sid798.html

Termin dla mnie dziwny ?Chyba ze względu na tarło w Polsce :woohoo: ;) bo jak to uzasadnić?

O:czy sum i węgorz już bierze ? 06/18/2010 10:35 #3786

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Drogi Radku 232. Nie wiem, czy Twój post to forma żartu, inwigilacji, czy zwykłej niewiedzy, ale w RAPR, czyli naszym regulaminie stoi napisane, że sum ma okres ochronny na terenie całego kraju od 1 listopada do 30 czerwca :dry: . Wyjątkiem jest rzeka Odra, gdzie okres ten jest skrócony do 31 maja, ale Odra raczej nie płynie koło Torunia, chyba, że ta powódź coś pozmieniała :ohmy: . Jak zauważył Jacek od 10 czerwca weszła w życie ustawa odnośnie połowu węgorza, który również znajduję się aktualnie pod ochroną. Zatem moja odpowiedź węgorz i sum żeruję, bo inaczej by zdechł z głodu, tyle, że nie wolno poławiać ich jeszcze na wędkę :woohoo: . Chyba, że jezioro Mlewiec jest prywatne, bo tego nie wiem.
PS. Oczywiście w przypadku węgorza jesteś jak najbardziej usprawiedliwiony, a na suma możesz się nastawić już za 13 dni.
Przemo 1969 Pozna

O:czy sum i węgorz już bierze ? 06/18/2010 10:46 #3787

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Jacek napisał:
Termin dla mnie dziwny ?Chyba ze względu na tarło w Polsce :woohoo: ;) bo jak to uzasadnić?
Myślę, że to ze względu na ciąg tarłowy węgorzy do Morza Sargassowego, czyli wyławianie ryb, które mają się rozmnażać, a wiadomo, że wtedy pływają nieraz ciekami niewiele szerszymi od nich samych :). A teraz nie będzie trzeba udawadniać, czy ktoś je podhaczył (szarpak), złapał w siatkę, czy złowił prawidłowo, bo i tak każdego węgorza w tym okresie trzeba będzie wypuścić.
Przemo 1969 Pozna

O:czy sum i węgorz już bierze ? 06/18/2010 13:05 #3793

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Przemol7 zgodził bym się z Tobą ,ale ciąg tzn.szczyt tarłowy do Morza Sargassowego przypada na maj ,dlatego dziwi mnie przełom czerwca i lipca.Prędzej bym się skłonił do ciepłych nocy i presji wędkarskiej w tym czasie.Jednak wydaje mi się ,ze większe straty w rybostanie węgorza sieją rybacy ,ale nie mam wiedzy na jaki okres przypadają ich najlepsze zaciągi? Skłaniałbym się jednak również w kierunku maja.

O:czy sum i węgorz już bierze ? 06/18/2010 17:18 #3805

• radek 232
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
jade rekreacyjnie wszystkie ryby do wody a ja nie biore z regułu ryb wiec darujcie sobie te wyzwiska pytam sie bo miałem akurat czas !

O:czy sum i węgorz już bierze ? 06/18/2010 17:30 #3806

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
radek 232 napisał:
jade rekreacyjnie wszystkie ryby do wody a ja nie biore z regułu ryb wiec darujcie sobie te wyzwiska pytam sie bo miałem akurat czas !

Wyzwiska... ??? :blink: :blink: :blush: :blush: :huh: :S

O:czy sum i węgorz już bierze ? 06/19/2010 13:07 #3817

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
Wprowadzony dodatkowy okres ochronny
wedkomania.pl/news.php?id=3501
[center][color=#800000][b]Grzesiek, Okr

O:czy sum i węgorz już bierze ? 06/19/2010 13:42 #3818

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Astor ,ale w dalszym ciągu nie potrafię zrozumieć dlaczego jest to przełom czerwca i lipca ???Nigdzie wytłumaczenia nie ma-poza oczywistym faktem ,że trzeba go chronić!!!

O:czy sum i węgorz już bierze ? 06/19/2010 15:09 #3819

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
Jacek napisał:
Astor ,ale w dalszym ciągu nie potrafię zrozumieć dlaczego jest to przełom czerwca i lipca ???Nigdzie wytłumaczenia nie ma-poza oczywistym faktem ,że trzeba go chronić!!!

Nad morzem turyści kupują sporo wędzonego węgorza w tym terminie w kolosalnych cenach - ale co to ma do tego?? Już widzę, jak rybacy ustosunkowują się do tego przepisu.
Sam tego nie rozumiem - ot tyle ;/ Jak nasi coś wymyślą to na dobre.

Pamiętacie jak miała wejść ustawa o zakazie nęcenia?? - Można było nęcić ale po zakończonym wędkowaniu trzeba było zabrać wrzuconą zanętę - TAKIE RZECZY TO TYLKO W POLSCE :laugh:
[center][color=#800000][b]Grzesiek, Okr
Ostatnio zmieniany: 06/19/2010 15:11 przez Astor.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.43 sekundy