Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: odleglościówka- zatapianie żyłki

odleglościówka- zatapianie żyłki 03/24/2011 15:08 #6752

• spitzen
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
witam. W tym roku zaczełem przygode z odległościówką. Zestaw zmontowałem według porad w artkule znajdującym sie na tym portalu ; spławik typu wagler , żyłka 0,14 robinson match, rozmieszczenie śrócin według zasad w artykule. Nic sie nie plącze, tylko przy bocznym wietrze mam problem z zatopieniem żyłki. Prosze o krok po kroku co muszę zrobic bo energiczne ruchy szczytówką w bok i zwijanie nic nie pomagają. Dzięki pozdrawiam

O:odleglościówka- zatapianie żyłki 03/24/2011 15:34 #6754

• dudi
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
możesz spróbować zastosować środek mavera do odtłuszczania żyłki lub płyn do mycia naczyń np. ludwik.

O:odleglościówka- zatapianie żyłki 03/24/2011 19:34 #6760

• Biały
  • ( Użytkownik )
  • Moderator

O:odleglościówka- zatapianie żyłki 03/24/2011 21:06 #6761

• spitzen
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
wystarczy dokładnie przeczytac z czym miałem problem, ponieważ czytałem ten artykuł , a wyżej opisałem że zatapianie żyłki w ten właśnie sposób nie pomaga. Teraz już wiem że chodzi tu odtłuszczenie żylki.

O:odleglościówka- zatapianie żyłki 03/24/2011 22:11 #6762

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Niektóre żyłki mają napisane na paczce "Match" i nawet są ciemne, ale nie dają się łatwo zatapiać.
Dobra żyłka do odległościówki MUSI tonąć, ja nie spotkałem się z jasną żyłką dobrze tonącą.

Teoretycznie każdą żyłkę da się zatopić, jedyna różniaca jest taka, ze jedne łatwiej, inne trudniej. Problemem jest za każdym razem tylko wyłacznie napięcie powierzchniowe, bowiem ciężar właściwy żyłki sprawia że pod powierzchnią opada samoistnie.

Napięcie powierzchniowe trudno pokonać żyłce stosunkowo lekkiej, a jeszcze trudniej brudnej. Nie chodzi o tłuszcz. Skąd by się brał po łowieniu w zalewie, jeziorze etc? Fabrycznie żyłka też raczej tłusta nie jest. Moje żyłki do odległościówki zawsze najlepiej tonęły świeżo po nawinięciu na kołowrotek.

Chłopaki wyżej piszą o płynie mavera do żyłki i o płynie do naczyń. Ja od wielu lat stosuje ten drugi. Mam rozcieńczony płyn w butelce z atomizerem jak żyłka nie chce tonąć - psikam na szpulkę. Napięcie powierzchniowe nie ma szans...
[color=#BF0000][b]"B

O:odleglościówka- zatapianie żyłki 03/24/2011 22:58 #6764

• dudi
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
ja w poprzednich sezonach stosowałem gąbkę nasączoną płynem i też przynosiło pożądany efekt.

O:odleglościówka- zatapianie żyłki 03/25/2011 11:07 #6766

Nie twierdzę, że opisany poniżej sposób na odtłuszczenie matchowej żyłki jest najlepszy, ale na pewno najtańszy z mi znanych. Otóż zabieramy z domu ziemniaka.Nacinamy w nim szczelinę i przepuszczamy przez nią żyłkę jak przestaje nam tonąć.

O:odleglościówka- zatapianie żyłki 03/26/2011 10:09 #6771

• waldemaro
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Ja w tym sezonie wypróbuje płyn do żyłki mavera

O:odleglościówka- zatapianie żyłki 03/26/2011 12:52 #6773

• sajo
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
waldemaro napisał:
Ja w tym sezonie wypróbuje płyn do żyłki mavera

strata pieniędzy... wydaje mi się, że lepiej wydawać tam gdzie jest to konieczne i gdzie nie ma równie dobrego "zastępczego środka". płyn do mycia naczyń jak najbardziej daje sobie radę ze sprawą zatapiania żyłki.

O:odleglościówka- zatapianie żyłki 03/26/2011 13:18 #6774

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
darekbarański napisał:
Otóż zabieramy z domu ziemniaka.Nacinamy w nim szczelinę i przepuszczamy przez nią żyłkę jak przestaje nam tonąć.

Czyżby jakiś sposób z Poznania? :laugh:
Pozdrawiam!
autofocus
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.48 sekundy