Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Eliminacje do zawodów różnych szczebli:)

Eliminacje do zawodów różnych szczebli:) 03/06/2011 10:03 #6386

Jak wygląda sposób selekcji zawodników na poziomie koła wędkarskiego?
To znaczy czy reprezentować koło w zawodach okręgowych może tylko pierwsza trójka wyłoniona w walce o tytuł wędkarza roku (miałem na myśli mistrza koła)? Czy również inni zawodnicy?
Ostatnio zmieniany: 03/06/2011 14:04 przez cristoforo3.

O:Eliminacje do zawodów różnych szczebli:) 03/06/2011 10:27 #6387

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Wędkarz roku w Kole nie ma nic wspólnego z zawodami okręgowymi, co najwyżej Mistrz Koła. Dyskusja o tym już była i według nowego regulaminu każdy wędkarz, członek danego Okręgu ma prawo wziąć udział w zawodach okręgowych,a jeżeli zgłosi się zbyt dużo zawodników, to muszą być przeprowadzone eliminacje itd. ( www.matchfishing.pl/index.php?option=com_kunena&Itemid=53&func=view&catid=19&id=5444&limit=10&limitstart=10 przedostatni post sajo ).
Przemo 1969 Pozna

O:Eliminacje do zawodów różnych szczebli:) 03/06/2011 11:17 #6390

Koledze chodzi tutaj zapewne o zawody drużynowe, w których (w naszym okręgu)uczestniczą 3-osobowe drużyny kół. W takich sytuacjach przyjęto w wielu kołach zasadę iż skład drużyn opiera się o klasyfikację bądź to Mistrzostw Koła lub kołowego GP jeśli takowe jest rozgrywane.Zawody te, dodam, że tylko jedne, są zawodami o Puchar Prezesa Okręgu i startują w nich wyłącznie reprezentacje kół.W moim kole przyjęto podobną zasadę doboru drużyny, choć w ostatnich latach zawody te straciły na randze (nic dziwnego skoro prezes się nawet na nich nie pojawia,)ale zawsze propozycje startu w drużynie składano zawodnikom wg kolejności zajętych miejsc w MK czy GP.
Ostatnio zmieniany: 03/06/2011 13:01 przez darekbarański.

O:Eliminacje do zawodów różnych szczebli:) 03/06/2011 11:28 #6391

No właśnie, po nitce do kłębka :)
Skoro ktoś źle policzy wyniki zawodów to później ta tak zwana pierwsza trójka sobie startuje a pozostali niestety nie:(. Chociaż przyznam, że w moim kole nie było takich klasyfikacji. Jest tam wyznawana taka zasada: "jak sobie chcesz to startuj" my i tak jesteśmy za biedni aby ci pomóc (to znaczy dofinansować).

O:Eliminacje do zawodów różnych szczebli:) 03/06/2011 12:13 #6393

Z pewnością pewne niuanse o których toczy się ta dyskusja, będą niezrozumiałe dla osób z dużych okręgów i kół. Żeby zrozumieć specyfikę Okręgu Sieradzkiego trzeba wiedzieć, iż pomimo "wychowania" takich zawodników jak Lidka i Artur Kulka czy posiadania w ub. roku klubu w GP Polski, to udział w tym kół i okręgu był praktycznie żaden. Zawodnicy chcący się rozwijać szybko przestawali łowić w zawodach kołowych, stawiając na starty w zawodach ponad kołowych (GP Okręgu), czy komercyjnych.Przy czym należy zaznaczyć, że starty takie były w 100% kosztami zawodnika. Nie jest tak, że nie ma gdzie startować. Powiem więcej. Liczba startujących GP Okręgu jest bardzo niska pomimo tego ze startować mógł każdy chętny.Co więcej.OKS do ubiegłorocznych MO dopuścił po 3 zawodników z Mistrzostw Kół, Zeszłoroczne podium z MO. Bodajże 3 zawodników z Mistrzostw Klubu i trzech zawodników tzw Ligi Miast. Efekt.... przy teoretycznej możliwości startu ponad 120 zawodników, nad woda pojawia się ok. 40 zawodników.Niestety części wędkarzy startujących w zawodach kołowych wystarcza "obijanie dziadków" a boi się konfrontacji z zawodnikami poza kołem.Co to ma do tematu... otóż na pewno można znaleźć zarówno takie koło w którym można się załapać do reprezentacji koła. Można również pozostawić zabawę w kole i przenieś swoje ambicje rywalizacji na poziom wyżej.Jak napisałem na początku, to mój wywód dotyczy sytuacji w Okręgu Sieradzkim i nie musi, a nawet na pewno się nie przekłada na rywalizację ani na poziom tej rywalizacji w innych kołach lub okręgach. Tak jak już kiedyś gdzieś napisałem. Okręg Sieradzki liczy ok 7500 wędkarzy. W całym okręgu jest może 5 kół, których ilość członków przekracza 500 osób. Reszta z 40-kilku kół nie przekracza swoja liczebnością 200 osób.Naprawdę nie jest trudno wypłynąć w tak małych kołach B)

O:Eliminacje do zawodów różnych szczebli:) 03/06/2011 13:23 #6396

• tnozyroh
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
darku mam pytanko do Ciebie. wiem ze to pytanie bylo juz zadane na forum ale nikt jednoznacznie nie odpowiedzial i ciekawy jestem Twojego zdania. czy barwiona kropelka kleju na przyponach uklejowych nie bedzie interpretowana przez sedziow jako sztuczna przyneta??

O:Eliminacje do zawodów różnych szczebli:) 03/06/2011 13:57 #6398

Myślę, że tak niska frekwencja jest spowodowana brakiem lub niedostatecznym dofinansowaniem z kół macierzystych. Przecież koszt takiego startu wraz z dojazdem, opłatami startowymi, zanętami liczy się w setkach i tysiącach złotych:)
Nie wszystkich pasjonatów na to stać :)
I do tego ktoś pewnie startuje w pierwszych zawodach cyklu, zajmuje odległe miejsce i rezygnuje z dalszej rywalizacji (mimo tego że podobno odrzuca się dwa najgorsze wyniki) :unsure:
Ostatnio zmieniany: 03/06/2011 14:01 przez cristoforo3.

O:Eliminacje do zawodów różnych szczebli:) 03/06/2011 17:00 #6407

Co do stoperów na hakach uklejowych obojętnie jakich, nie mam na ten temat zdania.Bo jeśli zgłębimy się w ten temat to może się okazać że wiele zależy od wielkości tego stopera i jego koloru. Bo.... jeśli uznamy, że czerwony kolor kropelki, wężyka czy nitki wabi ukleje i jest sztuczną przynęta, to czy zastosowanie np przezroczystego wężyka, kleju lub żyłki jest taka przynętą czy nie..... a jeśli nie to od jakiego koloru,odcieniu czy wielkości stopera uznawać, że jest to sztuczna przynęta.
Edit: przepraszam za off top ale nie spojrzałem na temat pisząc swoje zdanie na temat haczyków uklejowych.

Co do postu Cristoforo3...Koszty startu w GP Okręgu są droższe od zawodów kołowych o startowe a to wynosiło 25zł więc w skali 6 tur daje to 150 zł w roku. więc bez przesady. Dojechać trzeba na każde wędkowanie, nie tylko na zawody. Hobby kosztuje.
Ostatnio zmieniany: 03/06/2011 17:04 przez darekbarański.
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.54 sekundy