Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Amortyzator do bata 8m

Amortyzator do bata 8m 03/19/2011 00:36 #6653

• tokenss87
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam

Chcialbym poruzyc temat amortyztora tzw gumy do bata 8m. Posiadam bata firmy Jaxon New Generatio XT-Pro TRANSPOLE800 i chcialbym zalozyc do niego taki amotyzator ale nie bardzo wiem czy jest w tym jaki kolwiek sens,prosze o opinie na tentemat i jak by ktos byl tak dobry to instrukcje jak taki amortyzator zalozyc. Pozdrawiam

O:Amortyzator do bata 8m 03/19/2011 09:30 #6654

• Cz
  • Astor
  • ( Admin )
  • Moderator
tokenss87 napisał:
Witam

Chcialbym poruzyc temat amortyztora tzw gumy do bata 8m. Posiadam bata firmy Jaxon New Generatio XT-Pro TRANSPOLE800 i chcialbym zalozyc do niego taki amotyzator ale nie bardzo wiem czy jest w tym jaki kolwiek sens,prosze o opinie na tentemat i jak by ktos byl tak dobry to instrukcje jak taki amortyzator zalozyc. Pozdrawiam

To wszystko zleży jakie rybki będziesz poławiał. Jeśli max 1-1,5 (i 2kg) to wystarczy sama szczytówka i praca bata. Jeśli większe rybki (karpiki itp) to można zamontować gume np 0,9-1mm - do tego celu zakup pustą szczytówkę np. Jaxona. Szkoda ciąć oryginalną.

Co do montowania to amortyzator w 2 elementach w/g instrukcji np z tego filmiku

Reasumując powyższe. Ja nie jestem zwolennikiem takich modyfikacji ale można spokojnie zamontować amortyzator w bacie

Pozdr
[center][color=#800000][b]Grzesiek, Okr

O:Amortyzator do bata 8m 03/19/2011 22:39 #6656

• madic
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Taki amortyzator na karpie ( szczególnie "letnie" )jest za cienki. Hol będzie trwał w nieskończoność. W pojedynkę nie wprowadzisz ryby w najdłuższy podbierak ( bata nie skrócisz. Amortyzator w bacie przeciera się stosunkowo szybko ( należy go często kontrolować ). Ten bat Jaxona jest za delikatny do takiego łowienia. Z drugiej strony serwis tej firmy jest tani i szybki.

O:Amortyzator do bata 8m 03/20/2011 15:59 #6660

• tokenss87
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Czlowieku to chyba nigdy nie widziales tego bata ani nim nie lowiles wiec nie mow ze jest delikatny bo moze wyglada na delikatny ale wcale taki delikatny nie jest

Odp: Amortyzator do bata 8m 05/09/2011 12:52 #7279

• maver61
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Nie widzę najmniejszego sensu montowania w bacie gumy.Nie zrobisz w ten sposób tyczki,przy zacięciu większej sztuki i wyciągnięciu gumy chciałbym zobaczyć ten chol-tu nie dołożysz jak w tyczce segmentu.Bat to zestaw pełny i koniec.Pozdrawiam.

Odp: Amortyzator do bata 8m 05/09/2011 19:54 #7280

• zibi_maj
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Łowiłem kiedyś na bata z amortyzatorem w środku. Tak jak pisali poprzednicy hol większych ryb wydłuża się w nieskończoność (karpia 2,5 kg holowałem prawie godzinę), a podbieranie bez sztycy conajmniej 4 metrowej jest bardzo trudne (no chyba że skorzystamy z pomocy drugiekj osoby). Zdecydowane przyjemniej jest łowić na bata z pełną szczytówką. Przy elastycznym bacie spokojnie wyciągniesz nawet karpia 1,5 kg (oczywiście przy trochę grubszej żyłce, ja stosowałem maksymalnie 0,16), a hol to prawdziwa poezja. Gumę lepiej zostawić dla tyczki.
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.45 sekundy