Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: kaledarz brań ryb?

kaledarz brań ryb? 04/20/2010 18:14 #2864

• 19bialy
  • ( Gość )
Czy ktos z was kiedys sprawdzał jak takie kalendarze maja sie do rzeczywistego zerowania ryb. Nigdy czegos takiego nie uzywałęm wiec bardzo mnie ciekawi czy te b.dobre warunki sie potwierdza w sobote? Pogoda nie bedzie dobra wiec takie proroctwa moga nie wypalić.

www.wedkuje.pl/kalendarz-wedkarski-bran-ryb.html

www.wedkarze.info/articles.php?article_id=232

O: kaledarz brań ryb? 04/20/2010 22:23 #2866

• koper
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
ja osobiście nie patrze ale jak spojrzeć że w dany dzień kiedy jedziemy na ryby w kalendażu sa bardzo dobre brania to człowiek się nakreca bardziej ;-)

O:kaledarz brań ryb? 04/20/2010 23:00 #2867

• Przemol7
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Zbyt wiele czynników ma wpływ na żerowanie ryb, żeby dało się przewidzieć na początku roku, czy miesiąca kiedy będzie akurat ta najlepsza pora. Takie kalendarze opierają się głównie na fazach księżyca, a z moich zapisków (na przykład tutaj) wynika, że ma to znaczenie drugoplanowe i większy wpływ mają aktualne zmiany ciśnienia, zachmurzenia, temperatury, stanu wody i wiele innych (osobno lub razem) oraz doświadczenie, przygotowanie się i umiejętności samego wędkarza. Najczęściej jest tak, że, kiedy robię wywiad nad wodą w dniu połowu wśród miejscowych statystycznych wędkarzy, to okazuje się, że dzisiaj ryby nie biorą, ale za to brały w poniedziałek i środę, generalnie zawsze w ubiegłym tygodniu :) i kiedy zaczynam charakterystyczne jeżdżenie tyczką po rolkach w celu odhaczenia kolejnej ryby, nad wodą się zaczyna systematycznie wyludniać ;) . Faktem jest, ze przed kupnem tyczki też nakręcałem się na takie dni w kalendarzu jak to zauważył koper, ale było to jeszcze w ubiegłym wieku :laugh: .
Przemo 1969 Pozna

O:kaledarz brań ryb? 04/21/2010 17:31 #2874

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Kalendarz brań to taki konieczny dodatek, do niektórych portali wędkarskich, podobnie jak horoskop w babskich pismach, tyle że bardziej zgodny z rzeczywistością niż ten drugi. Udowodnione jest, że fazy księżyca nie tylko mają wpływ na przypływy i odpływy wód morskich, ale także wpływają na żerowanie ryb. Najgorsze są podczas pełni. Wtedy to przyciąganie jest największe. Nie chcę się rozpisywać. W internecie mnóstwo takich informacji. Google twoim przyjacielem jest :)
Pozdrawiam!
autofocus
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.30 sekundy