Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Trabucco czy Mikado - bat na zawody

Trabucco czy Mikado - bat na zawody 06/08/2011 18:10 #7535

• Irek76
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam Kolegów!

Jestem już po pierwszych zawodach. Zająłem III miejsce na Mistrzostwach Koła. Łowiłem na tani 5m, ciężki bat. Zaproponowano mi wyjazd na MO, no ale zrozumcie, z czym do ludzi. Bat za 20zł przeciw tyczkom :)
Postanowiłem jednak pójść za ciosem i zrobić krok dalej. Muszę jednak zacząć sukcesywnie (w miarę skromnych możliwości) zaopatrywać sie w nieco "bardziej profesionalny" sprzęt. Na pierwszy rzut idzie wymiana bata, i rozwijanie techniki. Efektem końcowym, być może w przyszłym roku, będzie tyczka.

Po przejrzeniu niezwykle bogatej oferty, wytypowałem dwa baty. Nie mogę się jednak zdecydować.
Proszę osoby, które mają lub mieli kontakt z tymi wędziskami o pomoc w podjęciu decyzji.
Owszem na temat Mikado jest już trochę napisane, czytałem ale jeszcze sie wacham.
Wybrałem wersje 6m, gdyż łowiska na których będę łowił obfitują w drzewa i ciężko było by mi znaleźć bezpieczne (dla bata 7m) miejsce do łowienia. Nie wspominajac już o zawodach i losowaniu miejsc.

Jeśli chodzi o ryby to podejście jak na zawodach, co bedzie w łowisku. Na MK złowiłem płocie, karasie, liny i nawet 0,5kg karpia. Mój bat z "szkła" nawet nie zaczeszczał, ale jego waga jest nie do przyjęcia.

No dobra, do rzeczy. Wybierałem wędki możliwie znanych firm, waga do 250g, 6m, w cenie do 300zł.

Padło na :
Trabucco Erion ZW Tech 600
lub
MIKADO Tournament Pole 6,0m

Jeśli któryś z kolegów chciałby mnie przekonać do jeszcze innego wędziska, to prosze by mieściło sie w wybranych przezemnie parametrach technicznych i cenie.

Mógłbym ewentualnie rozważyć odkupienie jakiegoś prawdziwie profesionalnego kija.

Proszę potraktować mój post poważnie i jesli nie ma się nic do napisania w tym temacie to poprostu pominąć ten post.

Pozdrawiam Wszystkich
Irek
Ostatnio zmieniany: 06/08/2011 18:13 przez Irek76.

Re: Trabucco czy Mikado - bat na zawody 06/09/2011 08:11 #7541

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Trabucco nie widziałem. Mam Mikado Tournament 7m. Łowię nim od ładnych paru lat i nie mam zastrzeżeń. W tym przedziale cenowym jest bezkonkurencyjny. Polecam tylko wstawienie pełnej węglowej szczytówki, bo fabrycznie jej nie ma. To dobry bat, bo jest cienki, lekki i dosyć sztywny. Zbliżone parametry do niego mają Jaxony najwyższych serii a tylko troche gorsze Mistrall Amundson. Do 7m te 3 baty sprawdzą się w 100% Przy dłuższych wędkach odczuwalna może być nieco zbyt wolna akcja. Wszystkie 3 są cienkie w uchwycie co dla mnie jest ważne. Oglądałem jakieś baty Mavera, chyba Laser. Nie poraziły parametrami, a za to poraziły ceną. W tym roku kupiłem 8m Colmic extreme (teraz następcą jest Prezioza) i to jest wreszcie coś co jest lepsze od Mikado. No ale cena kosmiczna. Mi się udało odkupić okazyjnie.
Tak czy inaczej do 7m w ciemno polecam Tournamenta.
[color=#BF0000][b]"B
Ostatnio zmieniany: 06/09/2011 08:15 przez JOKER.

Re: Trabucco czy Mikado - bat na zawody 06/09/2011 10:50 #7542

• ŁYSY
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Zdecydowanie Tournament. Łowię na ten bacik w wersji 7 m, ale miałem okazję pomachać również 6 m i również uważam że za taką kasę nie ma nic lepszego. Zachowałem orginalną szczytówkę, którą zakładam gdy trzeba brać "większe" ryby "na klate", mam też dorobioną szczytówkę z wklejką z pełnego węgla, tak jak polecał Joker, którą stosuję przy mniejszych rybkach i delikatniejszych zestawach. Pozdrawiam.

Re: Trabucco czy Mikado - bat na zawody 06/09/2011 10:53 #7543

• szuler666
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
bierz w ciemno tornamenta mam cala serie uwazam je za jedne z lepszych batow sa lekkie i mocne rybki do 0.3 kg biore na klate

Re: Trabucco czy Mikado - bat na zawody 06/09/2011 19:03 #7546

• Irek76
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam

Dzięki za podpowiedzi. Nie będę kombinował. Biorę Mikado.
Jak kupię to napewno się pochwalę. Przeglądam właśnie oferty sklepów w internecie. Trzeba będzie chyba dokupić jszcze zaczep do żyłki, i wkleić go prawda ? Może w sklepie zrobią to na miejscu.

Pozdrawiam
Irek

Re: Trabucco czy Mikado - bat na zawody 06/25/2011 07:11 #7680

• Irek76
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam

Bacik już w domu, niezwykle lekki, pięknie wykonany, bardzo delikatny.
Mam lekkie obawy co do jego wytrzymałości. Myślę, że wszystkie wątpliwości prysną już w niedziele na próbie generalnej :))

Dzięki za pomoc.

Re: Trabucco czy Mikado - bat na zawody 06/25/2011 22:40 #7690

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Nie przejmuj się wrażeniem delikatności kija. Na pewno ma wystarczający zapas mocy żeby spokojnie nim operować. Bat z założenia ma być wędką do szybkościowego łowienia drobnicy. Na płotki i drobne leszczyki będzie w sam raz. Karpie łowi się tyczką albo odległościówką :)
[color=#BF0000][b]"B
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.86 sekundy