Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: bat jako top do kubka

bat jako top do kubka 05/14/2011 10:08 #7323

• thend
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Coraz częściej brakuje mi topu do kubka, więc mam zamiar tanim kosztem go zrobić. Może ktoś z was zrobił tak i dobrze mu się sprawdza? jak tak to jakiego bata użyliście? zapewne będę musiał przyciąć go troche ale to nie jest problem, a może akurat pasowałby do mojej tyczki bez przycinania ( średnica męska 3 elementu 14,1mm/ 4 elementu 22,5mm)
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Ostatnio zmieniany: 05/14/2011 10:58 przez thend.

Odp: bat jako top do kubka 05/14/2011 12:23 #7325

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Wszystko się da, tylko pytanie czy tak będzie dobrze...
Top z bata będzie prawdopodobnie miękki i będzie się trochę giął. No chyba że będzie miał małą zbieżność i zakończy się grubo. Na pewno top z bata będzie dosyć mocny i nie pęknie od wyjazdu z kulą. Gorzej może być gdy masz delikatną tyczkę, a założysz na nią cięzki top i jeszcze wyjedziesz ciężką kulą. Wtedy Twoja wędka może nie wytrzymać.
Jak byś chciał dopasowywać to zwróć też uwagę na zbieżność elementów na złączu. Może być tak, że złącze będzie niby złożone dosyć pewnie, ale bedzie klekotać. To znak że zbieżność elementów wędki i bata są różne. Wtedy musisz spasować złącze. Najlepiej żywicą dwuskładnikową. Ja to robiłem Distalem białym (wolnoschnący, ale twardszy niż przezroszysty Distal Rapid).
Jak będzie trzeba to opiszę jak to zrobić, ale może się bez tego obejdzie :)

Ja do mojej poprzedniej rzecznej wędki (Maver G27) miałem top do kubka dopasowany z różnych elementów. Wchodził na trzeci element. Składał się z dwóch części. Grubsza to jakaś stara sekcja z wiekowej tyczki, chyba DAM, cieńsza wchodziła do wnętrza (system Put in) i była dorobiona z kawałka blanku z odległościówki (zdjęte przelotki). G27 to mocny kij i trzeci element już był bardzo solidny. Wywoziłem tym cudem kule nawet gliny czy zanęty ze żwirem na rzece.

Powodzenia. W razie pytań pisz.
[color=#BF0000][b]"B

Odp: bat jako top do kubka 05/14/2011 13:06 #7326

• thend
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
tyczka to maver strong arm więc do delikatnych nie należy, także się zastanawiałem jak będzie to wyglądało ze zbieżnością, jednak jeżeli klej ma pomóc to nie trzeba się zastanawiać tylko szukać odpowiedniego bata

Odp: bat jako top do kubka 05/14/2011 17:14 #7331

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Nie do końca dobrze się zrozumieliśmy.
Jeśli chcesz specjalnie kupować bata żeby go pociąć to nie ma sensu. Lepiej kup top uniwersalny browninga. Są dwa rozmiary i oba można docinać tak, żeby pasowało do złącza.
Z batem według mnie jest uzasadniona zabawa gdy nie masz kasy na top do kubka a masz starego, najlepiej niekompletnego bata, z którym nie ma co zrobić.
[color=#BF0000][b]"B

Odp: bat jako top do kubka 05/15/2011 10:43 #7337

• thend
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
uniwersalny top browinga to koszt 200 zł, ja chciałbym dorobić top do kubka jak najmniejszym kosztem, mam 2 niepotrzebne baty jednak jeden z nich w ogóle nie pasuje, a drugi trzeba by było w połowie dociąć aby pasował, więc myślałem o dokupieniu bata za jakieś 70zł i zrobienie z niego topu

Re: bat jako top do kubka 05/27/2011 21:45 #7418

• intersaks
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Daleko masz do Katowic?
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.51 sekundy