Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Sprzęt dla początkujacego od A do Z

Sprzęt dla początkujacego od A do Z 01/14/2010 02:07 #560

• Sebastian W.
  • Ranoooo
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witajcie , do tej pory od kilku lat lowilem ciezkim batem dlugosci 6 m. z wlokna szklanego za marne 33 zl , super frajda :) skoro iz doroslem podjelem prace chialem powaznie pomylec nad kupnem tyczki na ktorej moglbym rozpoczac nauke , lowiska zarowno wody stajace jak i takie rzeki jak bug i narew , doradzcie jaka tyczke i co do niej moge kupic . przewidywalna kwota na tyczke okolo 1500 zl +/- :) czekam na rady i odpowiedz.

Szukam kompana do podjecia nauki lowienia na tyczke , z warszawy i okolic :)pozdro.
GG:2842299
Ostatnio zmieniany: 01/14/2010 19:32 przez JOKER.

O:Tyczka dla poczatkujacego 11 -13 metrow 01/14/2010 09:44 #566

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Do nauki łowienia polecam niedrogą wędkę Colmica Atomic Bomb Carp. Można ją dostać nową w niewielkim packu (top + top do kubka) za ok 1000 pln. Z tego co wiem topy do niej nie kosztują więcej jak 300pln. Kij bardzo mocny, rzeczny w sam raz na Narew i Bug nie bojący się wiatru. Na załączonym filmiku w linku poniżej na samym początku wędkarz wpierw wyjeżdża tą tyczką a potem gruntuje. Jak widać jest to dość sztywna wędka a nie przysłowiowy banan.
Więcej na jej temat może napisze ci na tym forum Jacek?!

Pozdrawiam!
autofocus

O:Tyczka dla poczatkujacego 11 -13 metrow 01/14/2010 10:44 #571

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Jeśli nowa to:
Początkującemu na rzekę polecam Maver Jurassic Carp. W packu można ją nabyć poniżej 1500zł. Pancerna, świetnie wyważona a zarazem wystarczająco sztywna żeby wędkować delikatniej.

Przy zakupie tyczki kieruj się dostępnością części zamiennych. Nawet bardzo doświadczeni zawodnicy coś czasem łamią. Adam Kruk (dystrybutor Mavera) od lat zapewnia według mnie najlepszy serwis w Polsce.

Wogóle jako pierwszy kij polecam wędkę rzeczną lub możlwie sztywną karpiówkę. Taki sprzęt trudniej uszkodzić.

Wspomniany Colmic to wędka tego typu. Jednak nie mam pojecia jak z częściami. Miałem wysoki model Colmica - K1100. do 4 letniej wędki nie dało się dokupić nic... Wtedy jednak zajmował się tą firmą kto inny niż teraz.

Nie napalaj się. Kupno wędki to nie wyścigi. Może śledź rynek sprzętu używanego? Trafiają się perełki.
[color=#BF0000][b]"B

O:Tyczka dla poczatkujacego 11 -13 metrow 01/14/2010 13:24 #576

• Sebastian W.
  • Ranoooo
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
dobra dzieki koledzy , juz cos mi doradziliscie ... a teraz nastempne pytania ...

przez neta to wiem ze sa sklepy i mozna te wedki zamowic ale , zeby tak sobie wejsc do sklepu i obejrzec to ja juz kompletnie nie wiem gdzie sie udac . niby warszawa ale jak bylem na wybrzezu gdanskim 2 to tam nie zajmuja sie tyczkami , w bass- sklep takze nic takiego w zime nie trzymaja :/ czy jest jakis wedkarz z wawy ktory wie gdzie mozna dostac dobry sprzet i oblukac go przed zakupem ?? albo ktos zna jakis adres ?? a jezeli juz to gdzie kupic te wedziska ? tylko online? dzieki i pozdrawiam

O:Tyczka dla poczatkujacego 11 -13 metrow 01/14/2010 15:17 #581

• maver
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Zobacz w sklepie wędkarskim w centrum handlowym Leclerc przy al.Jerozolimskich .Czasami można tam spotkać jakiegoś mavera czy colmica .Generalnie jak dla mnie najlepiej zaopatrzony sklep w wawie . Co do innych sklepów to jak coś mają to raczej jakieś pojedyncze sztuki .Widziałem jakiegoś colmica w Cacadu w Arkadi w Basie coś z Robinsona, ale te najtańsze .Decathlon na Targówku swego czasu miał duży wybór w Garbolino ,ale czy jeszcze coś tam jest to nie wiem .Pozdro

O:Tyczka dla poczatkujacego 11 -13 metrow 01/14/2010 17:07 #583

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Ranoooo napisał:
dobra dzieki koledzy , juz cos mi doradziliscie ... a teraz nastempne pytania ...

przez neta to wiem ze sa sklepy i mozna te wedki zamowic ale , zeby tak sobie wejsc do sklepu i obejrzec to ja juz kompletnie nie wiem gdzie sie udac . niby warszawa ale jak bylem na wybrzezu gdanskim 2 to tam nie zajmuja sie tyczkami , w bass- sklep takze nic takiego w zime nie trzymaja :/ czy jest jakis wedkarz z wawy ktory wie gdzie mozna dostac dobry sprzet i oblukac go przed zakupem ?? albo ktos zna jakis adres ?? a jezeli juz to gdzie kupic te wedziska ? tylko online? dzieki i pozdrawiam

Przyznam, że z wyżej wymienionymi tyczkami będzie ci ciężko coś znaleźć w sklepie i pomachać. To są już starsze wędki a jak już w sklepach coś wystawią z lasek to zwykle jakieś topowe modele. Prędzej gdzieś na zawodach wędkarskich ją zobaczysz i zawsze wtedy możesz kogoś poprosić. Generalnie tylko w sieci. Jak jesteś zainteresowany tym Colmikiem to na naszym forum pytaj użytkownika "Klaudek". Patrz też na Allegro. Spytaj też "Jacka" gdyż on gdzieś niedawno kupował.
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 01/14/2010 17:19 przez autofocus.

O:Tyczka dla poczatkujacego 11 -13 metrow 01/14/2010 19:01 #585

• roach
  • ( Gość )
Na pewno to sie nie spiesz z kupnem.
Masz jeszcze troche czasu na oglądanie a np. na allegro naprawde czasem można wyrwać dobrą wędkę.
Np ostatnio widziałem swojego:) Prestona którego sprzedałem 2 lata temu.
Gość sprzedał pack z 3 topami za 900zł a jestem przekonany ze byłbys z niego zadowolony.
Az mnie korciło czy za te pieniądze nie odkupic:) Kosztował mnie wtedy z uzbrojeniem jakies 2600
Przede wszystkim kupuj z rozwagą
Pospiech złym doradcą:)

O:Tyczka dla poczatkujacego 11 -13 metrow 01/14/2010 19:08 #586

• Sebastian W.
  • Ranoooo
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
tak tak , planuje kupic tak do konca marca cos ciekawego , teraz jestem wpracy lecz po 23 bede na gg. tak wogole to mam 20 lat , czy ktos bylby wstanie doradzic co do takij wedki dokupic, jaki sprzet , nawet te najmniejsze elementy sa wazne , najlepiej by bylo znalezc kompana do wspolnyxh polowo , znalazby sie ktos taki ?? pracuje w systemie zmianowym wiec wolne mi roznie wypada czekam na odp. porzadne forum . na haczyk.pl ani jednej odpowiedzi nie dostalem przez 2 tygodnie a tu juz az tyle dzieki wielkie :)

Sprzęt dla początkujacego od A do Z 01/14/2010 19:26 #587

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Ranoooo... spokojnie. Jest jeszcze lód!

Po pierwsze zmieniłem Tytuł Twojego tematu na "Sprzęt od A do Z". Staraj się pisać tak, żeby wszyscy wiedzieli czego oczekujesz. Napisałeś posta o tyczce a teraz chcesz dyskutować o całej reszcie.

Po drugie, bardzo Cię prosimy pisz po polsku, używając znaków naszego alfabetu, a nie jakiegoś dziwnego języka rodem z GG.

Odpowiadając na Twoje szerokie jak Amazonka pytanie:

Zawodnik potrzebuje całej masy sprzętu. Nie od razu Rzym zbudowano. Kompletny, choćby podstawowy osprzęt kosztuje od 3000 wzwyż.

Potrzebujesz kombajn lub kosz z platformą, grzebienie, masę drabinek i spławików, żyłki, wąsy lub inny uchwyt do tyczki, rolki, siatkę na ryby, podbierak wyczynowy, wiadra i sita, kupę drobnego sprzętu (gruntomierze, gumki do zestawów, antenki, żyłki, haki, wypychacz, gumy, łączniki itd). To wszystko pakujesz do pokrowców, tub i toreb...
Nie ma lekko.
Jeśli w grę wchodzą starty na zawodach, albo po prostu chcesz poznać inne metody niż tyczka dochodzą jeszcze: uklejówki, baty, odległościówki, dodatkowe przystawki do kombajnu i masa innych sprzętów.

Nie da się tego ot tak wymienić i opisać. Szukaj w sieci, oglądaj zdjęcia, staraj się znaleźć jak najwięcej informacji. Masa wiadomości już została opisana na różnych stronach, portalach i forach.
Pamiętaj, że wyczyn to masa wyrzeczeń i kasy wpakowanej w sprzęt i starty. Jasne, że da się coś taniej, albo domowym sposobem, ale wielu rzeczy nie da się obejść.

Kompana szukaj nie tylko w sieci, ale też np w swoim własnym kole i zaprzyjaźnionym sklepie wędkarskim.
[color=#BF0000][b]"B
Ostatnio zmieniany: 01/14/2010 19:40 przez JOKER.

O:Tyczka dla poczatkujacego 11 -13 metrow 01/14/2010 20:21 #589

• Jacek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
autofocus napisał:

Przyznam, że z wyżej wymienionymi tyczkami będzie ci ciężko coś znaleźć w sklepie i pomachać. To są już starsze wędki a jak już w sklepach coś wystawią z lasek to zwykle jakieś topowe modele. Prędzej gdzieś na zawodach wędkarskich ją zobaczysz i zawsze wtedy możesz kogoś poprosić. Generalnie tylko w sieci. Jak jesteś zainteresowany tym Colmikiem to na naszym forum pytaj użytkownika "Klaudek". Patrz też na Allegro. Spytaj też "Jacka" gdyż on gdzieś niedawno kupował.

Ta wędka na filmie to colmic bomb karp 13m.Colmic atomic to inna wędka ,lecz topy pasują do siebie.Bomb karpia kupiłem z pięć lat temu-już używany .Innej wędki nie chcę dla swoich synów.Tak jak napisał autofokus kupiłem teraz drugiego bomba 13m+trzy topy za 9-ęc stówek na zapas.Teraz mam(syn ma)osiem topów+wszystkie elementy na zapas.Drugiemu synowi kupiłem mavera nowego w tamtym roku model wyższy jak mnie zapewniano,a już na pewno na poziomie jurasika.Wętka o nazwie" power lite"14,5m.Celowo kupiłem taką długą dla juniora wiadomo iż na 11m powinna być igła.Błąd do bomba na 11m to banan.Do tego piaty element na zawodach przy zacięciu pękł jak zapałka.Po naprawie ponownie strzelił dopiero po zmianie i dopasowaniu elementu od innej wędki- wędka na 11m! zaczęła się zachowywać normalnie.Niestety mavery z dolnej półki to nie sprzęt dla nowicjusza.To nie jest tylko moja opinia,ale też kolegów z GP w Gorzowie.Zresztą nasz klubowy " naprawiacz tyczek"znany w całej Polsce ma podobną opinię,lecz on akurat na tę przypadłość tych wędek nie narzeka ;)
To jest moja opinia tylko o dwóch rodzajach wędek i faktycznie tak jak piszą koledzy masz czas i nie spiesz się z kupnem- bo nie ma okazji ,tylko szybkie decyzje, których potem żałujemy :(
Ostatnio zmieniany: 01/14/2010 20:25 przez Jacek.
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.62 sekundy