Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Naprawa elementu.

Naprawa elementu. 12/19/2011 20:45 #8473

• maro
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam,chcialem poradzic sie kolegow w pewnej kwesti,a mianowicie chodzi o naprawe zlamanego 4 elementu 5 elem.topu matchowego extra light super match do astry 3000,wykonanego z wegla HM-60(AS-60 oznaczenie na topie).Kupilem do niego element o nazwie revolution tip,przycialem zakupionu elem. i uzywalem calosci jako 5 elem.top do kubka.Niestety podczas zawodow zsiadajac z kombajnu,kolanem zlamnalem na dwie czesci 4 elem.ktory odlozylem do siatki do odkladania tyczki,w odleglosci ok.25 cm.od cienszego konca elem.Mam mozliwosc profesjonalnej naprawy,ale mam takze watpliwosci czy po wzmocnieniu i klejeniu bedzie nadawal sie jeszcze jako elem.topu do kubka,poniewaz wg.mnie zmieni sie jego sztywnosc i podczas wyjezdzania z kula strzeli na klejonym odcinku.Jezeli ktos mial podobny problem,prosze o wypowiedz.

Odp: Naprawa elementu. 12/21/2011 09:19 #8476

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Jak by nie został naprawiony ten element to w miejscu klejenia będzie przesztywnienie. Albo za sprawą tulei wewnętrznej, albo przez łączenie teleskopowe. Każdy element jest tak zaprojektowany, żeby rozkładać siły liniowo, nieco się odkształcając równomiernie na całej długości. Jak będzie więcej materiału w jednym miejscu to będzie i przesztywnienie. Rurka może pęknąć zaraz za lub przed miejscem klejenia. Im większe obciążenie tym większa szansa, ze tak się stanie. Klejony element nigdy nie będzie w identyczny sposób wytrzymały jak nowy. Przy kubkowaniu obciążenia są poważne, więc może jak masz możliwość to lepiej dokup element którego będziesz używał do tego celu. Możesz też zamienić czwarte elementy z innym topem i do kubkowania stosować cały a klejony do łowienia. Jak bym nie miał wyjścia to tak bym zrobił.
[color=#BF0000][b]"B
Za tę wiadomość podziękował(a): maro
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.32 sekundy