Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: tyczka o krótkim skladzie na szybkie wypady

tyczka o krótkim skladzie na szybkie wypady 12/13/2011 09:26 #8441

• trimack
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Przy szybkich wypadach na rekreacyjne ryby nie zawsze mam możliwość zabrania kombi i zostaje mi bolid żony i tu pojawia się problem...mierzyłem - będzie max 172cm na tubę w pokrowcu żeby resztę sprzętu jakoś upchać i czasem kolegę (na szczęście gruntowca) jeszcze wcisnąć :/
Moja tyczka nie ma opcji żeby weszła bez pogarszania komfortu i bezpieczeństwa a jazda z 1/4 pokrowca poza bagażnikiem nie wchodzi w grę.

Pozostaje mi zakup na tą okazję - także nie chce się pakować w zbyt duże koszta. Celuję w kij raczej nowy w mini paku (+top pod kubek) - wiadomo rewelacji się nie spodziewam, jakaś tania rzeczno-karpiówka, która ponad szybkie wypady będzie jeszcze w razie "w" na rezerwie. Wiem, że w kwocie do max 1500 lepiej nabyć używkę ale zależy mi na czymś nowym i mam pełną świadomość, że kupię tyczkę o gorszych parametrach.

W krótkim składzie widziałem browningi, jaxony, mikado i zdaje się niższe modele shimano i to by było na tyle.
Browninga czy shimano raczej nie będę kupował z uwagi na dostępność serwisu i elementów.
Może ktoś coś polecić? czy te jaxony (eternum,grand virtuoso) do czegoś się nadają?

Pozdrawiam

Odp: tyczka o krótkim skladzie na szybkie wypady 12/14/2011 09:34 #8446

Czy brałeś pod uwagę montaż na bolidzie bagażnika dachowego..... Być może to by był sposób na Twój problem.

Odp: tyczka o krótkim skladzie na szybkie wypady 12/14/2011 13:10 #8447

• trimack
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
rozważałem też dach ale nie jestem do końca przekonany - przyznam. Traktuje to jako ostateczność, jak nic do początku sezonu nie wymyślę to będzie trzeba.

Odp: tyczka o krótkim skladzie na szybkie wypady 12/14/2011 20:32 #8451

• polamania kija:)
  • regy20
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Jesli sa to rekreacyne wypady na szybciora, to czemu nie pomachac matchem, bolonka lub przetrenowac ukleje. Mi z regoly brakuje czasu na matcha czy bolonke, gdy lowie tyczka i dlatego ostatnio postanowilem zaopatrzyc sie w bolonke, wlasnie na takie niespodziewane wypady. Mysle ze to tez jest jakas alternatywa i to wcale nie najgorsza.
Pozdrawiam i polamania kija:)

Odp: tyczka o krótkim skladzie na szybkie wypady 12/15/2011 15:27 #8454

• pyton
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Bagażnik na dach polecam. Auto pali co prawda około litr więcej, ale w środku jest dużo bardziej komfortowo przy jeździe w dwie osoby ;)
ps mozna 130-140 jechać z takim ustrojstwem na dachu, więcej to już trochę strach.
Ale jeżeli koniecznie ma być krótki skład to warto rozejżeć się za kijami mikado. Coś jak maxima albo mniej popularne tornado.

Odp: tyczka o krótkim skladzie na szybkie wypady 12/18/2011 00:52 #8465

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
175 cm. Co to za autko? Smart? ;P
Czemu nie dopuszczasz jazdy z pokrowcem w części wystającym poza bagażnik? Mój pierwszy pojazd wędkarski nosił dumnie numerek 126p. Nie było przedniego siedzenia i tam jeździł kombajn oraz pokrowiec (na ukos mieścił się z całym pakiem 9-składowej tyczki wewnątrz). Potem był Suzuki Swift i tam już siedzenie mogłem pozostawić. Większość klamotów jeździła na poskładanej kanapie z tyłu a pokrowiec na fotelu pasażera :)
Kiedyś jechałem na ryby we dwóch z kumplem w Twingo. Obaj z tyczkami i kombajnami! Poskładane siedzenia z tyłu, pokrowce wystawały między siedzeniami.
Wychodzi Ci 175cm miejsca. Ok. Pamiętaj że w tubach i pokrowcu tyczka o takim składzie będzie miała więcej. Sugeruję rozważyć wystawanie kawałka etui w kabinie. Najprostsze rozwiązania są najlepsze.
[color=#BF0000][b]"B
Ostatnio zmieniany: 12/18/2011 00:54 przez JOKER.

Odp: tyczka o krótkim skladzie na szybkie wypady 12/22/2011 10:12 #8480

• trimack
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
dziękuję za odpowiedzi ...
rozważam zakup rury pcv 32mm, zaczopowania i wpakowanie do środka tub lub całego pokrowca jak wcisnę. takie rozwiązanie powinno umożliwić jazdę z niedomkniętym bagażnikiem ze spokojną głowa o sprzęt

- może zbyt pochopnie poszukiwałem rozwiązania poprzez dodatkowego kija lub podświadomie szukałem argumentów za zakupem czegoś do zadań specjalnych czy zabaw na komercji.

ps joker - twingo. jak sklapne tylne siedzenie to pokrowiec wystaje między przednie i wkurza mnie strasznie na dodatek kombajn lata i uderza w tuby.Jadąc sam mogę od biedy kij kłaść na złożonym przednim, kombajn na tylnym i jest w miarę ok. Problem się robi jak mam zabrać kumpla bo chłopiny już wcisnąć się nie da - a on biec za autem nie chce :)

Odp: tyczka o krótkim skladzie na szybkie wypady 12/24/2011 14:16 #8492

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Pewnie masz na myśli tą rurę 32cm a nie mm. Nawet jak tam wpakujesz tuby czy pokrowiec to i tak będziesz musiał uważać na niedomknięty bagażnik, żeby Ci nic nie wypadło. Spinać to gumami? A co z powrotem z zawodów w deszcz? Dla mnie pomysł nieszczególny.

W Twingo jechaliśmy we dwóch z dwoma kombajnami i tyczkami. Kombajny z tyłu, po złożeniu siedzeń, kotły razem, pokrowiec jako pasażer miałem na prawym ramieniu. Bardzo komfortowo nie było, ale dało się dotrzeć :) W zasadzie ja bym generalnie zmniejszył oczekiwania na Twoim miejscu. We dwóch w Twingo z tyczkami NIE MA MOWY żeby było wygodnie. Macie się przemęczyć, dotrzeć na miejsce i tyle. Za parę lat, jak będziesz pruł Land Cruiserem po łące, uśmiechniesz się do tych wspomnień.

Kombajn Ci "lata" z tyłu? Pewnie nóżki niewypoziomowane. Poza tym można postawić coś obok, tak, żeby było bez luzu. Kotły, worek z glinami... wszystko się da! Trzeba umiejętnie pakować.
Kiedyś jeździłem bardzo często z moim serdecznym kumplem w seicento VAN. Tam była kratka i trzeba było tuby wyjmować z pokrowca i pakować między pręty. Reszta towaru wchodziła jednak bardzo ładnie.

Generalnie jeśli szukasz pełnego komfortu to niestety, ale ratuje Cię w zasadzie tylko kombi, większy SUV, van, bus...
[color=#BF0000][b]"B
Ostatnio zmieniany: 12/24/2011 14:17 przez JOKER.
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.47 sekundy