Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Zestawy i przypony - przygotowania przed sezonem

Zestawy i przypony - przygotowania przed sezonem 12/02/2010 12:34 #4996

• Albert
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam wszystkich. Jestem tu nowy i portal bardzo mi się podoba.

Co sezon mam ten sam kłopot.
Rozbroić zestawy i wiązać wszytsko na nowo czy korzystać ze starych? A może rozebrać tylko najcieńsze i użyte, a reszte zostawić? Jak to jest u Was? Ile przygortowujecie zestawów na sezon?
Słyszałem o zawodnikach, którzy wszystko wiażą przed sezonem na nowo i mają przygotowane po 300 zestawów i dalsze kilka setek przyponów. Czytałem też artykuły Pana Darka Ciechańskiego, który z kolei poleca żeby nie robić wiele na zapas a wszystko wiązać typowo pod dane łowisko, najlepiej po treningach.
www.matchfishing.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=87:jak-rozpracowa-nieznane-owisko-w-jeden-dzie&catid=48:nasze-zawody-i-treningi&Itemid=81

Jak Wy robicie?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Albert
Ostatnio zmieniany: 12/02/2010 12:34 przez Albert.

O:Zestawy i przypony - przygotowania przed sezonem 12/02/2010 16:07 #5001

• Górek
  • ( Użytkownik )
  • Ploc
Wiadomo zestawy najlepiej robić przed zawodami wiedząc jakiego zestawu potrzebujemy, ale kto am na to z nas czas? Ja osobiście zazwyczaj nie. Dlatego często w wolnych chwilach wiążę kilka zestawów o różnych parametrach. Najważniejsze by robione zestawy były zróżnicowane a nie na jedno kopyto. Różne typy spławików, różne wielkości śrucin, ich ilość i rozmiar.

Osobiście nie polecam używania zestawów na żyłkach poniżej 0,1 w kolejnym sezonie, chyba, że nie były używane i przechowywane szczelnie bez powietrza w opakowaniach foliowych. Jesli chodzi o zestawy rzeczne na grubych żyłkach nie widze potrzeby wiazania nowych, gdyż nawet zleżała żyłka 0,16 zazwyczaj ma bardzo dużą moc nawet po dwóch latach.

O:Zestawy i przypony - przygotowania przed sezonem 12/03/2010 13:13 #5011

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Ja dosyć często zostawiam zestawy na drugi rok. Od jakiegoś czasu na każdym opisie zestawu poza średnicą żyłki i długością piszę też datę wykonania.
I teraz:
1. Zestawy rzeczne na dość grubych żyłkach 0,14 i więcej zostawiam, chyba że wykazują wyraźne oznaki "zmęczenia materiału" - żylka jest matowa, postrzępiona, pozgniatana śrutem itd.
2. Zestawy bajorowe, kanałowe i inne na żyłce 0,10 zostawiam, o ile nie były używane i w nadchodzącym sezonie nie będą starsze niż 2 lata.
3. Zestawy ratunkowe na żyłce 0,08 bezwzględnie wszystkie rozbieram i montuje od nowa.

Przypony podobnie. Cienkie (0,08 i mniej) wiążę na nowo. Grubsze raczej zostawiam, przy czym staram się używać ich raczej na treningach niż zawodach. Zresztą zawsze przed zawodami trzeba dowiązać nowych i one wtedy są używane jako podstawowe podczas imprezy. Przyponów mam zwykle nawiązane dwa piórniki: rzeczny 50cm i krótki 25cm oraz troche przyponów na zwijadełkach: krótkich - uklejowych z kulkami i specjalnych (też krótkich) na płotki łowione batem. Czyli można przyjąć że niecałe 3 piórniki.

Zestawy częsciowo robię na zapas. W sumie na wiosnę zwykle mam przygotowane 3 kasety(razem z rzecznymi). Woda stojąca i kanał 1,5 kasety, baty i zapasowe do ukljówek - pół kasety, rzeka - jedna głęboka kaseta. Plus zestawy na uklejówkach, któych nie zdejmuje. Przy czym na wodę stojącą i kanał większosć występuje w dwóch długościach: 3 i 4 el. Rzeczne raczej tylko 4 el, niektóre 5 el - takie mam łowiska. Jest w moiach warunkach taki zestaw uniwersalny, który stanowi dla mnie punkt wyjścia do treningów. Gdy widzę że coś przydałoby się poprawić, uzupełnić, zawiązać na zapas to robię to przed zawodami.

Pozdrawiam, mam nadzieje, że pomogłem, aczkolwiek ktoś się może bulwersować, że głosze herezje o zosatawianiu zestawów na drugi sezon.
[color=#BF0000][b]"B

O: Zestawy i przypony - przygotowania przed sezonem 12/03/2010 16:18 #5013

• liquid27
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam!
Ja osobiście przygotowując swoje zestawy,zawsze robię po dwa takie same(tzn ten sam spławik,rozłożenie śrócin i średnica żyłek).Zestawy i przypony wymieniam co sezon,nieraz w trakcie sezonu,ale to dlatego,że mieszkam w UK i większość zawodów w których startuję odbywa się na zbiornikach komercyjnych,więc co za tym idzie,połów karpi,szybsze zużywanie się materiałów:-)Pozdrawiam

O:Zestawy i przypony - przygotowania przed sezonem 12/07/2010 09:39 #5044

• Albert
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Dziękuje za zainteresowanie tematem. Ja raczej łowię na łowiskach raczej z mniejszymi rybami. Na pewno nie na komercyjnych w każdym razie. Zrobię jak piszecie. Grubsze, nieużywane zestawy zostawię. No i muszę zacząć opisywać je dokładniej, bo pisałem tylko średnice żyłki markerem na drabince. Kiedyś widziałem jak ktoś miał takie białe naklejki z metkownicy na zwijadełkach. Można je będzie wykorzystać do opisania.
JOKER, aż 3 kasety? To chyba dużo. A ile robią inni?

O:Zestawy i przypony - przygotowania przed sezonem 12/07/2010 21:09 #5047

• liquid27
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Ja np mam 7 kaset wypełnionych zestawami,na samą winter league przygotowywuję sobie dwie kasety samych zestawów kanałowyc,reszta to zestawy na łowiska komercyjne i rzeki.Pozdrawiam
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.53 sekundy