Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Jaka odległościówka o głębokim ugięciu.

Jaka odległościówka o głębokim ugięciu. 06/13/2010 16:06 #3692

• bohors
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Witam

Często wędkuję na rzece na sporych uciągach lekimi zestawami z małym haczykiem i niestety często rybki spadają z haka. Szukam lekkiej odległościówki najlepiej 3,6m o pełnym ugięciu (paraboliczną)
Zakupiłem już jedną odległościówkę garbolino , jest naprawdę lekka, szybka , ale niestety dolnik w niej mimo iż nie jest gruby jest bardzo mocny i się nie gnie, skutkuje to tym że jak chcę zatrzymać rybę siłowo to rybka spada. Wydaje mi się że muszę szukać kija o smukłym blanku i niezbyt grubych ściankach ale nie chcę tego robić metodą prób i błędów bo nie mam na to kasy. Poradźcie jakiego kija kupić w rozsądnej cenie.

O:Jaka odległościówka o głębokim ugięciu. 06/13/2010 16:32 #3693

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Na rzece o sporym uciągu wędkuje się bolonką. Odległościówka, zwłaszcza 3,6m będzie zdecydowanie za krótka abyś mógł precyzyjnie poprowadzić zestaw z zyłką NAD wodą (w metodzie bolońskiej odwrotnie niż w angielskiej żyłki nie topimy). Niestety w temacie sprzętu do bolonki poprosimy o wypowiedź kolegów bardziej obytych z tą bądź co bądź malo popularną u nas dyscypliną.
[color=#BF0000][b]"B

O:Jaka odległościówka o głębokim ugięciu. 06/13/2010 16:44 #3694

• bohors
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Ale tam gdzie wędkuję są drzewa i gałęzie i kij powyżej 3,6m nie zdaje egzaminu. To jest takie trochę indiańskie wędkowanie z podchodzeniem ostrożnych ryb. I musi być niezbyt długi kij o dobrej amortyzacji.

O:Jaka odległościówka o głębokim ugięciu. 06/15/2010 19:24 #3734

• bohors
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Jeśli nie ma nic o dł 3,6 m to może 3.9m

O:Jaka odległościówka o głębokim ugięciu. 06/15/2010 19:47 #3735

Uważam, że w opisywanych warunkach warto poszukać odpowiedniego haka zanim zacznie się szukać odległościówki. To, że ryby się zdzierają w nurcie z haka nie jest tylko problemem łowiących matchem lecz i tyczkarzy stosujących amortyzator, który zastępujące w dużej mierze pracę wędziska. Myślę, że należałoby zacząć od zmiany haka. Bez wskazywania firmy, poleciłbym haczyki o okrągłym przekroju drutu i dość grube.Każde , nawet pracujące bardzo parabolicznie wędzisko w końcu się usztywnia i pozostaje hak w walce z naporem ryby i prądu rzeki. Jeśli haczyk jest zbyt cienki, przerywa pysk ryby i tyle ją widzimy.
Ostatnio zmieniany: 06/15/2010 22:29 przez darekbarański.

O:Jaka odległościówka o głębokim ugięciu. 06/15/2010 20:23 #3736

• Nie ma z
  • autofocus
  • ( Użytkownik )
  • Klen
Odległościówki Mikado ultrafiolet i competition mają paraboliczne ugięcie i są dość miękkie (szczególnie ta pierwsza). Czasami aż za miękkie i przy mniejszych rybach to przeszkadza. Na większe ryby powinny być ok. Podkreślam jednak, że nie jest to wyrób pierwszej jakości (co ma swoją zaletę w cenie :) ) i jak cię stać to poszukaj czegoś innego, z wymaganymi parametrami. Może ktoś jeszcze doradzi?!
Pozdrawiam!
autofocus
Ostatnio zmieniany: 06/15/2010 20:44 przez autofocus.

O:Jaka odległościówka o głębokim ugięciu. 06/15/2010 21:28 #3737

• river
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Jeśli chodzi o hak to polecam Ci :

Milo AS -Super Carp

Jeszcze ryba mi nie spadła i nie piszę tu o płotkach:)
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.55 sekundy