Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Proce do robaków, zanęty...

Proce do robaków, zanęty... 01/09/2010 18:29 #334

• Maciek_7
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Kolejnym ciekawym tematem są proce. Jak wiadomo na rynku jest tego całe mnóstwo, praktycznie każdy producent ma je w swojej ofercie. Zdaniem wielu jest tylko jeden lider - Drennan. Firma ta ma jednak w swojej ofercie kilkanaście rodzajów proc. Osobiście na tą chwilę przymierzam się do kupna procy do robaków, konopii. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś (kto posiada taką wiedzę) polecił konkretny model do konkretnych zadań.

Pogrzebałem trochę w internecie i oto jakie wiadomości udało mi się znaleźć:

Proc do robaków Drennan ma 5:
- Drennan Team England Deli-Caty Catapults(They are tangle free, can be used from either side, and are ideal catapults for pole and close range fishing where precision feeding is paramount.):
* No 1: Extra soft elastic micro pouch.
* No 2: Extra soft elastic mini pouch.
* No 3: Soft elastic mini pouch.
- Drennan Team England Pole-Caty Catapults(They are tangle free, can be used from either side and are ideal catapults for pole and close range fishing.):
* No 4 Red: Soft elastic nylon micro pouch.
* No 5 Blue: Soft plus elastic nylon mini pouch.

Może ktoś pokusiłby się o ocenę praktyczną tych proc?

Pozdrawiam
[i]"Zawodnik ma
Ostatnio zmieniany: 01/09/2010 22:12 przez Maciek_7.

O:Proce do robaków, zanęty... 01/10/2010 00:26 #355

• Qba
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Powiem prosto- proce firmy drennan możesz brać w ciemno sa na 100% super i sprawdza ci sie na bank!pozdr Qba
Jakub Paruzel 1979

O:Proce do robaków, zanęty... 01/10/2010 00:38 #356

• Maciek_7
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Qba napisał:
Powiem prosto- proce firmy drennan możesz brać w ciemno sa na 100% super i sprawdza ci sie na bank!pozdr Qba

W to nie wątpię lecz... które?!

Tutaj nikt "nie chciał" pomóc, więc pomoc przyszła z Anglii. Po wysłaniu pytania o te proce do kilku sklepów otrzymałem kilka bardzo ciekawych odpowiedzi. Otóż zdecydowanie najczęściej polecaną procą i najbardziej uniwersalną (według Anglików) jest Drennan Team England Deli-Caty Extra Soft Mini. Polecana jest głównie do używania w dni bezwietrzne oraz przy dobrych warunkach pogodowych, jednak również w dni lekko wietrzne spokojnie można sobie poradzić z tą procą. Kolejna rzecz to proca na typowo złe warunki pogodowe (jak to piszą Anglicy - "with more power"). Konkretnie proponowanym modelem jest Drennan Team England Match Caty Medium Strong. Można również zamiast dwóch różnych proc kupić jedną pośrednią - np. Deli-Caty Soft elastic mini pouch lub Pole-Caty Soft plus elastic nylon mini pouch. Kwestia gotówki jaką mamy do wydania...

Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć (z tych wiadomości, które otrzymałem - narazie teoretyczne).

Pozdrawiam
[i]"Zawodnik ma
Ostatnio zmieniany: 01/11/2010 15:23 przez Maciek_7.

O:Proce do robaków, zanęty... 01/16/2010 11:25 #664

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
Drennan Deli Caty Soft Mini

Drennan Pole Caty Nylon Pouch no4

Drennan Pole Caty Nylon Pouch no5

Kilka pytań. Która do czego? Która najdelikatniejsza? Która do pinki? Jaki numerek ma proca z pierwszego obrazka?

Maciek, może opisz te teorie anglików? Będziemy zobowiązani...
[color=#BF0000][b]"B
Ostatnio zmieniany: 01/16/2010 11:37 przez JOKER.

O:Proce do robaków, zanęty... 01/16/2010 12:36 #672

• Maciek_7
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Nie jestem ekspertem wśród proc - a raczej nowicjuszem, jednak z chęcią podzielę się radami jakie otrzymałem od "anglers`ów".

Proce do robaków możemy podzielić na 3 grupy: Deli-Caty, Pole-Caty, Match-Caty.

1. Deli-Caty - są to proce najdelikatniejsze w ofercie Drennan. Służą głównie do strzelania w dobrych lub bardzo dobrych odległościach na maxymalnie 13m. Dzielą się na:
* No 1: Extra soft elastic micro pouch - wersja mini do delikatnego strzelania na krótsze odległości.
* No 2: Extra soft elastic mini pouch - tak jak nazwa wskazuje bardzo miękka, służy do strzelania robakami lub ziarnami w bardzo dobrych warunkach. Zdecydowany nr 1 wśród wszystkich proc.
* No 3: Soft elastic mini pouch - trochę mocniejsza wersja procy No 2 służąca do strzelania w warunkach lekkiego wiatru bądź większej ilości robaków.

2. Pole-Caty - proce mocniejsze niż Deli-Caty używane w dużo gorszych warunkach pogodowych, mogą też służyć do strzelania np na 16m. Dzielą się na:
* No 4 Red: Soft elastic nylon micro pouch - wersja micro, o tej procy otrzymałem najmniej wiadomości, generalnie nie była polecana do jakiś szczególnych zadań. Moim zdaniem jest to mniejszy odpowiednik procy Deli-Caty no 3.
* No 5 Blue: Soft plus elastic nylon mini pouch - proca służąca do strzelania w bardzo złych warunkach pogodowych na odległości 13/16m.

3. Match-Caty - to są proce przejściowe pomiędzy tymi do robaków a procami do zanęt. Można ich używać do strzelania np. większym pelletem, małymi kulkami sklejonych robaków, itp. Poszczególnych modeli nie będę opisywał gdyż jest to analogicznie jak w poprzednich - czym większy nr, tym twardsza guma w procy (większy zasięg i moc). Procami medium strong możemy z powodzeniem strzelać małymi kulkami zanętowymi na niewielkie odległości.
* No 1: Medium soft elastic nylon pouch.
* No 2: Medium soft elastic mesh pouch.
* No 3: Medium strong elastic moulded pouch.
* No 4: Medium strong elastic purple pouch.
* No 5: Medium strong elastic nylon pouch.

Tak jak widać oferta proc Drennana jest ogromna (do tego dochodzi jeszcze kilka proc do zanęty). Dzięki nim jesteśmy w stanie dopasować się do każdych warunków. Z pewnością nie jest tak, że posiadając procę teoretycznie na złe warunki pogodowe nie strzelimy nią skutecznie w piękną pogodę - oczywiście zrobimy to z powodzeniem, kwestia techniki. Na rynku jest wiele proc, głównie tańszych (nie wiem czy gorszych), jednak moim zdaniem czasem kupić jedną rzecz, ale porządną a do takich z pewnością należą proce Drennan.

Pozdrawiam,

Maciej Łuszczewski
[i]"Zawodnik ma
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.46 sekundy