Nie jestem ekspertem wśród proc - a raczej nowicjuszem, jednak z chęcią podzielę się radami jakie otrzymałem od "anglers`ów".
Proce do robaków możemy podzielić na 3 grupy: Deli-Caty, Pole-Caty, Match-Caty.
1. Deli-Caty - są to proce najdelikatniejsze w ofercie Drennan. Służą głównie do strzelania w dobrych lub bardzo dobrych odległościach na maxymalnie 13m. Dzielą się na:
* No 1: Extra soft elastic micro pouch - wersja mini do delikatnego strzelania na krótsze odległości.
* No 2: Extra soft elastic mini pouch - tak jak nazwa wskazuje bardzo miękka, służy do strzelania robakami lub ziarnami w bardzo dobrych warunkach. Zdecydowany nr 1 wśród wszystkich proc.
* No 3: Soft elastic mini pouch - trochę mocniejsza wersja procy No 2 służąca do strzelania w warunkach lekkiego wiatru bądź większej ilości robaków.
2. Pole-Caty - proce mocniejsze niż Deli-Caty używane w dużo gorszych warunkach pogodowych, mogą też służyć do strzelania np na 16m. Dzielą się na:
* No 4 Red: Soft elastic nylon micro pouch - wersja micro, o tej procy otrzymałem najmniej wiadomości, generalnie nie była polecana do jakiś szczególnych zadań. Moim zdaniem jest to mniejszy odpowiednik procy Deli-Caty no 3.
* No 5 Blue: Soft plus elastic nylon mini pouch - proca służąca do strzelania w bardzo złych warunkach pogodowych na odległości 13/16m.
3. Match-Caty - to są proce przejściowe pomiędzy tymi do robaków a procami do zanęt. Można ich używać do strzelania np. większym pelletem, małymi kulkami sklejonych robaków, itp. Poszczególnych modeli nie będę opisywał gdyż jest to analogicznie jak w poprzednich - czym większy nr, tym twardsza guma w procy (większy zasięg i moc). Procami medium strong możemy z powodzeniem strzelać małymi kulkami zanętowymi na niewielkie odległości.
* No 1: Medium soft elastic nylon pouch.
* No 2: Medium soft elastic mesh pouch.
* No 3: Medium strong elastic moulded pouch.
* No 4: Medium strong elastic purple pouch.
* No 5: Medium strong elastic nylon pouch.
Tak jak widać oferta proc Drennana jest ogromna (do tego dochodzi jeszcze kilka proc do zanęty). Dzięki nim jesteśmy w stanie dopasować się do każdych warunków. Z pewnością nie jest tak, że posiadając procę teoretycznie na złe warunki pogodowe nie strzelimy nią skutecznie w piękną pogodę - oczywiście zrobimy to z powodzeniem, kwestia techniki. Na rynku jest wiele proc, głównie tańszych (nie wiem czy gorszych), jednak moim zdaniem czasem kupić jedną rzecz, ale porządną a do takich z pewnością należą proce Drennan.
Pozdrawiam,
Maciej Łuszczewski