Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Triki na spławikach cz.2

Triki na spławikach cz.2 02/06/2010 13:38 #1579

• JOKER
  • ( Admin )
  • Administrator
** FBDB_POST_DISCUSS: Triki na spławikach cz.2 **
[color=#BF0000][b]"B

Triki na spławikach cz.2 02/06/2010 13:38 #1580

• Jarek
  • ( Gość )
Czy ta "grubsza antenka konieczna przy połowie na kukurydzę"
to chodzi konkretnie o kukurydzę czy większą i cięższą przynętę? Bo ja czasem używam grubsze antenki z innych powodów ale o "0" pływalności, które nie zmniejszają lub minimalnie czułość spławika.

Triki na spławikach cz.2 02/06/2010 15:59 #1583

• 19bialy
  • ( Gość )
Nie patrz na wielkość tylko cieżar własciwy (gęstość) robaki są dość lekką przynetą nawet te duże bo są "wypełnione" plynami a kukurydza wiadomo.

Triki na spławikach cz.2 02/06/2010 19:57 #1590

• wędkarz
  • ( Gość )
Ponieważ "przerzuciłem" juz sporo karpi i amurów tyczką na łowiskach komercyjnych mogę napisać coś z własnej praktyki na temat spławików: po pierwsze spławiki z pękatym korpusem musza mieć wklejoną rurkę w korpus bo spławik z oczkiem po holu kilku bardzo mocno walczących karpi czy amurów ma totalnie pocięty korpus i nadaje sie tylko do wyrzucenia, po drugie jeżeli spławik z oczkiem to wydłuzony w kształcie klina zwężającego się ku dołowi -taki spławik jeżeli ma wklejone oczko w najgrubszym miejscu i zwęża się ku dołowi nie jest przecinany przez żyłke co wynika z jego kształtu. Co do kilów oczywiście zgadzam się z przedmówcą metalowe się nie nadają.

O:Triki na spławikach cz.2 02/06/2010 20:45 #1594

W artykule nie omawiałem szczegółowo poszczególnych modeli spławików karpiowych stosowanych przez zawodników i wędkarzy głównie południa Europy , jedynie modele z zastosowaniem szklanego kila . Najnowsze modele spławików i artykuł poświęcony karpiom przedstawię w kolejnych odcinkach , jako ciekawostkę.
Poszczególni producenci spławików prześcigają się w kolejnych rozwiązaniach , czasami wykluczającymi się na wzajem to też będzie przedmiotem innych publikacji.

Triki na spławikach cz.2 02/06/2010 21:28 #1598

• panek
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Moim zdaniem elastyczne antenki szklane,są przy połowie karpi na stawach komercyjnych troszkę nie na miejscu.
W momencie ,gdy "puszcza" karp spławik zostaje wprawiony w ogromną siłę nośną. Czyli dosłownie pędzi jak pocisk (często w naszym kierunku)! Wbicie się w ciało takiej antenki może spowodować wiele kłopotów a nawet kalectwo(oczy). Znam przypadki kiedy taka antenka wbiła się pod skóre i nie obyło się bez zabiegu chirurgicznego. Drobne włókno szklane potrafi rozczepić się podczas tak zwanego wychamowania.Skóra ludzka jest bardzo wrażliwa na ten materiał. Wiekszość cenionych się firm produkujących spławiki na stawy komercyjne(i nie tylko) ,produkuje spławiki jedynie z antenką plastikową oraz ,ze specjalną otoczką na korpusie.
Pozdrawiam Marek
Ostatnio zmieniany: 02/06/2010 23:37 przez panek.

O:Triki na spławikach cz.2 02/06/2010 21:36 #1599

Ty tylko przedstawiasz swoje wrażenia i słusznie ,ale wszystko co jest na stanowisku zawodnika jest niebezpieczne począwszy od haczyka skończywszy na aucie którym pojechał na zawody.
W wędkarstwie karpiowym (połów tyczką ) stosuje się wszystkie modele spławików i o różnych konfiguracjach materiału i w antence i kilu.Począwszy od spławików listek 75g po maleńkie 0,2g przypominające uklejowe.
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Dorian, Astor, JOKER
Wygenerowano w 0.44 sekundy