Jestem ciekaw jakie według Was spławiki najlepiej sprawdzają się przy szybkościowym połowie uklei. Mam na myśli oczywiście kształt, ale również gramaturę. Ja używam trzech rodzajów.
Moim podstawowym spławikiem, zdecydowanym faworytem jest Vimba V30, tudzież identyczny spławiczek Trapera. Plastikowa antenka nie jest zbyt cienka i spławik nie chowa się sam z byle powodu, jednocześnie smukły kształt nie stawia oporu biorącym rybkom:
Drugi mój typ to spławiczki zaadaptowane z malutkich bombek, poniżej 1 grama. Np Vimba V28 z uciętym kilem i skróconą antenką. Ten model służy mi przede wszystkim na rzekach, aczkolwiek jest wypierany przez V30, z uwagi na lepszą sygnalizację tegoż.
Zdjęcie przedstawia już przerobiony spławik.
Do dłubania szczególnie drobnych/trudnych uklejek używam spławików z metalową antenką Vimba V15:
Gramatury mam różne w zależności od długości wędki, a co za tym idzie odległości łowienia. Zwykle mam gotowe po dwa zestawy do każdej uklejówki. Lżejszy i cięższy.
2m 0,3 i 0,5
2,5m 0,4 i 0,6
3,0m 0,4 i 0,7
3,5m 0,5 i 0,8
4,0m 0,6 i 0,9
4,5m 0,6 i 1,0
Wiem, że mamy na forum nie jednego uklejarza. Jakie są Wasze spławiczki? Czy używacie jeszcze dłuższych ołóweczków, marchewek, czy jeszcze innych? Jeśli tak to dlaczego?