Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Pulla Bung - mocujemy "wentyl" po angielsku

Pulla Bung - mocujemy "wentyl" po angielsku 09/07/2011 09:15 #7977

• Biały
  • ( Moderator )
  • Moderator

P1110070Nawet najlepiej dobrany amortyzator nie będzie działał poprawnie jeżeli będzie źle zamontowany w topie co  może doprowadzi do częstych zerwań ryb lub nawet do złamania tyczki. W tym artykule pokaże swój sposób na zamontowanie wentyla z wykorzystaniem korka o angielskiej nazwie Puller Bung,  Pulla Bung  lub Pulla Kit.

Więcej...

Pulla Bung - mocujemy "wentyl" po angielsku 09/08/2011 19:02 #7978

• rebus
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Wszyscy robią wszystko by tyczka ważyła jak najmniej, tym bardziej w topie powinno być mało bebechów(działanie dźwigni) a tu takie komplikacje.. przecież to wszystko waży!!! jak dla mnie przekombinowane

Odp: Pulla Bung - mocujemy "wentyl" po angielsku 09/08/2011 19:41 #7979

• Biały
  • ( Moderator )
  • Moderator
Kolego Rebus mylisz skuteczne łowienie karpi z dłubaniem szybkościowym płotek.
Jakoś sobie nie wyobrażam żeby przy łowieniu dużych ryb wszyscy robili wszystko by tyczka ważyła najmniej.

ps. Co jest łatwiejsze holowanie dużej ryby na pełnej 13 czy na topie 3 elementowym a cały zestaw nie wąży dużo więcej niż zwykły korek bo dochodzi tylko ta rurka z tulejkami do wyprowadzania amortyzatora.

Pulla Bung - mocujemy "wentyl" po angielsku 09/12/2011 19:41 #7993

• panek
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Ja mam 3 pytania dotyczace tego "zestawu" a mianowicie chodzi mi o .."Kolejnym najmniejszym ale jak że ważnym elementem zestawu jest mały kawałem pianki i 3cia tulejka którą wkładamy od góry w męski element 3 elementu topu. Takie rozwiązanie pozwala zapobiec przyklejaniu sie gumy do ścianek topu w 3 elemencie i prawie wyeliminuje to zjawisko w szczytówce"..
Mianowicie po pierwsze widomo nie od dzis ze czasami wpada nam troche ziemi czy piasku do topa (są łowiska ze skarpami i mało miejsca z tyłu)ten otusz piasek czy ziemia chyba bedzie się nam zatrzymywał na tej piance i zatrzymywał się na tulejce co moze chyba spowodowac przetarcie, po drugie powiedzmy ze dostanie sie nam tam woda( zanuzymy top w wodzie czy silnie pada deszcz, tarcie w takim przypadku wentla o scianke owej tulejki moze spowolnic wysowanie sie bac co gorsze powrót gumy do topu.
Wiadomo nie od dziś przecierz ze wentle sa świetne w dzialaniu ,ale bardzo podatne na róznego typu uszkodzenia. Działanie wentla bedzie miało sens jedynie przy umiejętnym holowaniu (powiedzmy karpia) ryby. Przy montowaniu wentla używa się tulejki z reguły wiekszej o 2 a nawet 3 numery aby miał wiecej swobodności . tak chyba mi się wydaje.

osobiscie używam 3 rzeczy do montowania wentla a mianowicie : wentla kawałka mocnej ale cienkiej plecionki oraz tasmy izolacyjnej. Zważywszy iż łowie karpie regularnie co tydzień na zawodach w łowiskach komercyjnych gdzie średnia waga wynośi 30kg w 3gdz. takie rozwiazanie uważam za najrozsądniejsze, a to ze niszczy sie top poprzez monowanie plecionki to czysty mit.
Dodam ,że temat traktuje jak najbardziej serio,
Pozdrawiam i czekam na jak najbardziej szczerą odpowiedż.
Pozdrawiam Marek

Odp: Pulla Bung - mocujemy "wentyl" po angielsku 09/12/2011 20:35 #7994

• tumeks
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Ja troszkę z innej beczki: czy taki wentyl da się założyć na topa klasycznym sposobem? (korek-tulejka-łącznik) oraz jaka jest różnica pomiędzy zwykłą pełną gumą, bo jak staram się szybkościowo łowić na tyczkę płotki to przy gumie 1mm Jaxona lubią się spinać przy szybkim wycofywaniu wędziska. Konkretnie jestem zainteresowany gumą Mivardi, czy efekt będzie lepszy?
pozdrawiam

Odp: Pulla Bung - mocujemy "wentyl" po angielsku 09/12/2011 21:04 #7996

• match
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
zgodze sie z toba marek ,gdyz zbroimy topy w ten sam sposob i jeszcze nigdy nie mialem problemow z plecionka.Powstaja problemy z zapinkami guma-zestaw,ale wtedy mozna wiazac pajaczka.WE wloszech zamienilem pajaczki na bardzo duze zapinki ,bo nie wiem czy kadeci potrafiliby zapiac zestaw.Stosujac plecionke mozna bardzo latwo wyregulowac gume poprzez odklejenie tasmy i ponowne napiecie gumy oraz zaklejenie tasma .Jest to bardzo praktyczne przy wentylach hydrolastic ,np.20+

Odp: Pulla Bung - mocujemy "wentyl" po angielsku 09/12/2011 21:48 #7997

• Krzysztof
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Od tego roku stosuję Pula Bung. Żadnej plecionki nie stosuję...żaden piasek mi się nie dostaje...żadnych pajączków nie stosuję tylko tradycyjne łączniki w dużych rozmiarach. Polecam ten sposób łowienia. Koledzy - nie słuchajcie jakichś porad ludzi, którzy ledwo po polsku umieją coś napisać. Co tydzień łowię po 30 - 40 karpi o wadze 2 - 4 kg bez najmniejszego problemu.
Słuchajcie bardziej porad Łukasza niż jakiś pseudo porad ludzi z zagranicy...
[b]Krzysztof - Okr

Odp: Pulla Bung - mocujemy "wentyl" po angielsku 09/12/2011 22:44 #7998

• Biały
  • ( Moderator )
  • Moderator
Kolego Panek nie zgodzę się z toba że wentyle są "bardzo podatne na różnego typu uszkodzenia"
Puste gumy dla mnie są najmocniejszymi amortyzatorami jakie da dostępne i ciężko je zniszczyć piaskiem to nie lateksy.

Piasek nigdzie się nie ma prawa dostać ponieważ jak zobaczycie na ten korek puller jest o bardzo szczelny wiec nawet jak topem coś zgarniecie to dalej jak do korka to nie przejdzie.

Włosi i Francuzi(reprezentanci kraju) używają tej małej pianki i tulejki wiec coś w tym musi być a przy odpowiednio dużej tulejce amortyzator będzie chodził gładko od siebie dodam że jak robię zwykłe topy matchowe z gumą w 3 elementach to też używam takiej pianki.

Kolego Tumeks wentyle przeznaczone są do dużych ryb jeżeli chcesz łowić małe płotki zainwestuj w gumę lateksową 0.85 mm będzie wystarczająco uniwersalna/

Odp: Pulla Bung - mocujemy "wentyl" po angielsku 09/13/2011 11:50 #8002

• panek
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Krzysztof napisał:
Od tego roku stosuję Pula Bung. Żadnej plecionki nie stosuję...żaden piasek mi się nie dostaje...żadnych pajączków nie stosuję tylko tradycyjne łączniki w dużych rozmiarach. Polecam ten sposób łowienia. Koledzy - nie słuchajcie jakichś porad ludzi, którzy ledwo po polsku umieją coś napisać. Co tydzień łowię po 30 - 40 karpi o wadze 2 - 4 kg bez najmniejszego problemu.
Słuchajcie bardziej porad Łukasza niż jakiś pseudo porad ludzi z zagranicy...

Kolego Krzysztofie to ,ze ktoś nie umie do końca po polsku czegoś napisac często wynika z dłuzszej nieobecności w Polsce, ale to nie jest powód do nasmiewania się!!
Ja napisałem ze do tematu podeszłem serio i niemiałem się zamiaru z nikogo nasmiewac czy wątpic w daną technikę mocowania zestawu typu wentyl. Zadałem konkretne pytania/.
To ze łowisz do 40 karpi to moze jedynie swiadczyc o tobie i twoim jak się domyslam stawiku przy domu o rozmiarach 5X5.
Drogi kolego pisząc a raczej nazywając kogoś pseudo ludzmi, wynika z twojej niskiej inteligencji społecznej i braku szacunku dla ludzi kturych nie znasz i nic o nich nie wiesz.

Dodam na marginesie ze na wentle łowiłem na długo zanim mozna było je dostac w Polsce, a na karpiach to mozesz mi wiezyc na słowo , że mam duze pojęcie i doświadczenie niejednokrotnie udowadniając na zawodach wysokiej rangi.Nie jedno krotnie miałem okazje pokazywac jak skutecznie sie łowi karpie w polsce i w innych krajach!!, w zbiornikach,rzekach kturych jak twierdzili tamtejsi użytkownicy karpia nie było lub brał sporadycznie. Ja powtarzam się juz kturyś raz z koleji, ze nie sztuką jest się chwalic , ja tego staram się nie robic, prosze mnie zle nie zrozumiec. I jak sie domyślam paru na tym forum przyzna mi racje.

Pamietaj ,że czesto zdanie napisane nie poprawnie lub żle ortograficznie wniesie wiecej niż stek bzdur pisane poprawna Polszczyzną.
Pozdrawiam Marek

Odp: Pulla Bung - mocujemy "wentyl" po angielsku 09/13/2011 11:56 #8003

• panek
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
19bialy napisał:
Włosi i (reprezentanci kraju) używają tej małej pianki i tulejki . /

Jeśli mozesz to podaj imie lub nazwisko danego reprezentanta. znam ich wszystkich bardzo dobrze i pierwsze slysze aby coś takiego stosowali, ale chenie sie dowiem..

..bez urazy oczywiście.

a jesli chodzi o uszkadzanie się wentli to tu musze ci powiedziec ze się mylisz. Dziurawce sa jak najbardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne. ale powtarzam sie to są moje i kilkutastu naprawde dobrych zawodników uwagi.
Pozdrawiam Marek
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Biały
Wygenerowano w 0.38 sekundy