Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Niezniszczalna tyczka na Karpie

Niezniszczalna tyczka na Karpie 09/23/2010 18:55 #4548

• Biały
  • ( Moderator )
  • Moderator
Kupiłem sobię nową tyczke i troche mi będzie żal brać ją na karpie więć w zimę chcę kupić tyczke do max 700zł. W grę wchodzą jakies stare modele z początka wieku. Najważniejsze to żeby była BARDZO BARDZO MOCNa długość 10-11m i taka która wytrzyma walkę z dużymi sztukami od 6 do 10 kilo. Możecie mi polecic jakies modele lub serie tyczek.

Chodzi mi o coś takiego
Ostatnio zmieniany: 09/23/2010 19:05 przez Biały.

O:Niezniszczalna tyczka na Karpie 09/23/2010 19:20 #4549

• wędkarz1
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Ja kupiłem sobie taką wędkę we Włoszech na wyprzedaży po obejrzeniu stwierdziłem że wytrzyma wszystko, łowię tyczkami od 20lat i na razie najmocniejszą wędka którą miałem był Shimano Diaflash Competition gdzie karpie po 6kg holowało się bez obawy o sprzęt. Wędka którą kupiłem nowa za niewielkie pieniądze to ostatni model Colmic Atomic Carp 80 Evolution(11,5m). Ta tyczka ma jeszcze grubsze scianiki niz to Shimano. Niestety dwie fajne wody karpiowe w mojej okolicy po tej zimie skończyły przyduchą i tyczka nie została wypóbowana na dużych karpiach> Jeden raz wziąłem ja na łowisko gdzie łowi sie takie karpie po 1-2 kilo to był "pikuś" bo z pełna gumą 2mm holowało się takie karpie jak płotki. Wędka jest w stanie idealnym bo była tylko raz próbnie nad woda i stoi w szafie więc chętnie się jej pozbędę za tyle co kupiłem czyli 700zł. Moim zdaniem nawet lekkie przypadkowe nadepnięcie nie powinno jej zaszkodzić, przy takiej grubosci scianek uważam ja za niezniszczalną a wcale nie jest jakaś tragicznie lejąca się przy takiej mocy.

O:Niezniszczalna tyczka na Karpie 09/23/2010 20:13 #4550

• pyton
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Czy ktoś może mi powiedzieć od czego to zależy, że na jednym łowisku karpie to żywe srebro, a na innych są takie ślamazarne i potulne jak na tych filmikach z tym gościem? 3 minuty i karp 9kg w podbieraku... Jak to się robi? :D Swoje największe ryby holowałem od 10 do 20 minut.
A tak wracając do tematu to mam na rozkładzie dwie rybki powyżej 6kg wyjęte tyczką i dwie ryby zdecydowanie powyżej 6kg które powiedziały, że miałem za cienką żyłkę. Karpie łowię na mikado matrix 11m (10,5m po ścięciu szczytówki do połowy :D )i uważam że kij jest idealny do takiego łowienia. Jedyna wada to to że czasem brakuje jeszcze tych dwóch metrów, ale wtedy waga była by zawrotna :D Też się w pewnym momencie zastanawiałem, czy nie poszukać sobie atomica, bomba albo tici competitora, ale obawiam się, że i taki kij może już jednak nie wytrzymać ryb największych. Aczkolwiek pewien nie jestem bo tylko raz przez chwilę trzymałem atomica i trudno mi było przez te kilka sekund ocenić dokładnie kij.
ps. temat ciekawy i bardzo chętnie się dowiem czym łowią inni takie potwory ;)

O:Niezniszczalna tyczka na Karpie 09/23/2010 20:39 #4551

• Biały
  • ( Moderator )
  • Moderator
Ja tez nie wiem jak oni to robią widziałem filmy gdzie karpie po 5 kilo wyciągają na 0.12 i haczykach 18.
Kolego Pyton on tego karpia wyciaga w 57sek i to jest dopiero masakra.
Ja miałem Genesisa ale to tyczka do ryb max 5kg więc nie za mocna.

O:Niezniszczalna tyczka na Karpie 09/23/2010 22:24 #4552

• dawidek
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
sensas power match 744 i 764 ryby 1-5kg wychodza w ciagu 10minut, najwiekszy wyjetay karp wiosna miedzy 9-10kg na 744 25 minut. amortyzator 1.4 glowna 0.20 przyp 0.14 hak 12
Ostatnio zmieniany: 09/23/2010 22:25 przez dawidek.

O:Niezniszczalna tyczka na Karpie 09/23/2010 22:41 #4553

• Biały
  • ( Moderator )
  • Moderator
Sensasa za 700zł nie kupie a napewno nie są to idealne tyczki do tego typu ryb co z filmu.

O:Niezniszczalna tyczka na Karpie 09/23/2010 22:50 #4554

• wędkarz1
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
Też jak ogladam filmiki szczególnie te z włoskich łowisk to mam wrażenie że tam pływają jakieś anemiczne ryby zresztą kolega Panek który łowi we włoszech pisał kiedyś na jakie gumy i zestawy łowią tam spore karpie jeszcze do tego w zimnych porach roku na tyczki kanałowe czy uniwersalne! Zapraszam do nas z takim sprzętem. Ja łowiłem na kilku naszych łowiskach w pełni sezonu i zawsze było tak samo obojętnie czy był to karp czy amur bardzo mocny i szybki maksymalny odjazd a dopiero później coraz krótsze odjazdy z ostrym murowaniem. Kolega który poleca power match-e Sensasa też chyba łowi jakies anemiki albo było to późną jesienia czy wczesną wiosną kiedy te ryby sa bardzo ospałe bo znam te wędki i na łowiskach gdzie ja łowiłem to z taka tyczką oczywiście dużą rybę pewnie kiedyś by się zmęczyło ale ma to niewiele wspólnego z holem ryby raczej to ryba pływa gdzie chce, jak chce i ile chce. A amortyzatorów 1,4 to używam do srednich i większych ryb w dość szybko płynacej rzece(spławiki do 30g)bo tam jeszcze taka guma daje ewentualnie radę. Próbowałem łowic karpie z guma 1,4 to tak do 2kg jeszcze się nadaje i to jest max.
Ostatnio zmieniany: 09/23/2010 22:56 przez wędkarz1.

O:Niezniszczalna tyczka na Karpie 09/23/2010 23:28 #4555

• dawidek
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
764 jest bardo mocna wedka podobnie jak garbolino super g6 power ale rzeczywiscie to nie wedki za 700zl choc do lowienia duzych karpi i brzan warte polecenia:)

O:Niezniszczalna tyczka na Karpie 09/23/2010 23:37 #4556

• pyton
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
wątpię żeby taka wędka była odpowiednia na karpie... Mój znajomy połamał crazy powera 424 na karpiu (bodajże nawet dwa razy), a zapewniam was, że to nie żółtodziób tylko dobry zawodnik. Wędka do karpi przy 13 metrach powinna ważyć powyżej 1000g i to jak na mój gust im więcej tym lepiej (oczywiście w granicach rozsądku)

O:Niezniszczalna tyczka na Karpie 09/23/2010 23:47 #4557

• dawidek
  • ( Użytkownik )
  • Ukleja
o gustach sie nie dyskutuje:) jesli chcesz niezniszczalna wedke 11m ktora wycholuje nawet 2metrowego suma to szukaj tej Milo Gerardix 1750 z 2008 roku cena okolo 140euro nie wiem jak z dostepnoscia tej wedki u nas:)
Moderatorzy: Biały
Wygenerowano w 0.40 sekundy